logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DeskJet 3750 – brak wydruku czarnego po napełnieniu tuszu, jak zresetować wkład?

Keksiu 01 Maj 2025 19:41 510 4
REKLAMA
  • #1 21536463
    Keksiu
    Poziom 8  
    Ocena: 36
    Witam, mam problem z drukarką HP DeskJet 3750.
    Napełniłem czarny tusz strzykawką odpowiednim atramentem. Mieliśmy do wydrukowania sporo więc zanim drukarka uznała że tusz się skończył ja dolewałem go odrobiny. Wszystko było w porządku do momentu aż drukarka pokazała że tusz czarny się skończył. Znów dodałem tuszu do tonera strzykawką ale kolor czarny jest dosłownie jakby odłączony. Drukarka podejmuje próbę drukowania ale kartka jest totalnie czysta. Kolor drukuje.
    Czytałem że jak programowo tusz się skończy to drukarka nie użyje go nawet jeśli będzie ponownie napełniony. Ale czy to prawda? Są jakieś sposoby na to by taki toner ponownie wróci do życia ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21536749
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 259
    Napełniłeś - ok. A powietrze odessałeś?
  • REKLAMA
  • #3 21536764
    Keksiu
    Poziom 8  
    Mmm, nie, ale jak to zrobić? Miejsce w które wstrzykuje się tusz w kartridżu to jakaś gąbka chyba. Nie bardzo jest jak odessać powietrze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21536917
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 259
    Odpowietrzanie wykonuje się poprzez dysze.
    W zestawie do napełniania powinna być taka podstawka z otworem na spodzie, w którą wkłada się kartridż.
    Do otworu przytyka się zamkniętą strzykawkę i, wyciągając tłoczek, odsysa powietrze.

Jeśli nie masz tego elementu, są dwie opcje jego usunięcia:
    - dmuchając przez otwór/ otwory do napełniania,
    - wysysając przez dysze,
    tak zwanym aparatem gębowym. :)
    Dmuchasz/ odsysasz do chwili, kiedy dyszami poleci tusz. To następuje momentalnie, więc nie rozpędzaj się. Następnie, dla pewności, jeszcze troszeczkę.
    Kartridż staraj się trzymać mniej więcej dyszami do dołu.
    Zacznij od pierwszej metody, bo druga skutkuje tym, że przez jakiś czas zęby będą czarne.
    Tuszu oczywiście nie pijemy - gorzki jest. :)

Kartridży, zarówno czarnego, jaki kolorowego, nie pozostawiaj na "wolnym powietrzu" - szybko zasychają.
    Jeśli po operacji, na druku będzie widać, że nie wszystkie dysze są drożne, cóż, trzeba czyścić. Poradników w necie pełno.
  • #5 21536945
    Keksiu
    Poziom 8  
    Dzięki, wypróbuję sposób który opisałeś. Podstawki niestety nie mam więc pozostaje aparat gębowy 😉 zobaczymy co z tego będzie. Dam znać.

Dodano po 7 [godziny] 16 [minuty]:

Wydrukowana kartka z podziękowaniem za pomoc w naprawie kartridża, z dopiskiem „Dzięki!” długopisem.

Dodano po 1 [minuty]:

😀👍
REKLAMA