logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór oświetlenia LED do biurka: taśma LED czy naświetlacz LED? Budżet 150zł

Hans132 11 Mar 2015 23:04 1713 8
REKLAMA
  • #1 14521509
    Hans132
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witajcie,

Mam problem, gdyż poszukuje sposobu na oświetlenie swojego miejsca pracy. Chodzi mi o biurko, co do oświetlenia to jestem zdecydowany na ledy i zastanawiam się między taśmą led a naświetlaczem led (uwieszonym u góry). Główną rolą ma być dobre oświetlenie danego miejsca w pomieszczeniu, dobry i estetyczny wygląd i możliwość natężenie światła, a najlepiej jakby była jeszcze możliwość ustawienia barwy światła. Co możecie polecić? Budżet tak ok 150zł.
  • REKLAMA
  • #2 14521523
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    Najważniejsze w tym o co pytasz jest to co Ty chcesz na tym biurku robić?
  • #3 14521578
    Hans132
    Poziom 7  
    Właśnie zapomniałem o tym: Pracuję zarówno w stertach papierów projektów jak i na komputerze stąd też moje wymagania odnośnie możliwości kontrolowania natężenia i barwy światła.
  • REKLAMA
  • #4 14523812
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Osram Lightify ma możliwość zmiany barw i sterowania smartfonem przez wi-fi.
    http://www.osram.pl/osram_pl/produkty/technologia-led/lightify/index.jsp
    Philips LivingColors również jest do wyboru
    www.philips.pl/c-m-li/wybierz-lampe/livingcolors/najnowszy
    Jednak twój budżet trochę przekraczają.

Co do taśm czy naświetlaczy, potrzeba dwóch zestawów z regulacją jasności, jeden o barwie ciepłej, drugi o barwie zimnej, wersji RGB chyba ci nie potrzeba. Na diodach Led mocy (cob) też łatwo byłoby to zrobić, jest szeroki wybór mocy, barw, reflektorów, radiatorów i zasilaczy.
    Jak ma wyglądać estetycznie, musisz znaleźć oprawę w której zmieszczą się wszystkie elementy.
    Ta wersja też raczej przekroczy twój budżet.
  • #6 14525148
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Może nie do końca na temat, ale chciałbym się odnieść do odpowiedzi powyżej o szkodliwości ledów.

Ten pierwszy artykuł na pewno pomocny w wyborze oświetlenia.
    W drugim nie ma za dużo szczegółów o tym co powoduje tą szkodliwość
    Cytat:
    Dr Celia Sánchez-Ramos zwraca uwagę, że światło emitowane przez diody LED to głównie fale krótkie, o wysokiej energii, należące do niebieskiego i fioletowego zakresu spektrum światła widzialnego. Długotrwałe oddziaływanie takiego promieniowania na wzrok jest fatalne w skutkach.

Po wyszukaniu spektrum led, zapewne chodzi o wysoką amplitudę niebieskiego na 450nm
    Świetlówki i metalohalogeny też to mają, może mniejszą amplitudę, bardziej poszarpane spektra i więcej ultrafioletu, zresztą wspominają w artykule.

Jak zobaczymy w dokumentację techniczną producenta, przykładowo:
    5000K - biała zimna, więc racja z tym, ale nie do końca bo poniżej biała ciepła bez tego szkodliwego promieniowania

2700K - biały ciepły

Wniosek taki że ledy białe zimne bardziej psują wzrok.
    Ledy białe ciepłe mają zminimalizowany ten szkodliwy efekt. :)
  • REKLAMA
  • #7 14527050
    Hans132
    Poziom 7  
    ok, dzięki za rady.

\\\\\

Mam jeszcze takie małe pytanko czy takie coś

jest dobry sposobem na oświetlenie ściany z logo firmy która znajduję się po 2 stronie pomieszczenia od witryny jakieś 40m ? Chodzi mi ogólnie czy takie urządzenie da radę pracować po kilka godzin dziennie a właściwie wieczorami i w nocy? Kiedyś podpatrzyłem podobny wynalazek w pewnym banku w innym mieście i uznałem, że byłby to dobry pomysł do zwrócenia uwagi osób przechodzących obok witryny.
  • #8 14527134
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Słuchaj, albo pytasz o oświetlenie miejsca pracy, albo o efekty reklamowe, zdecyduj się.
  • REKLAMA
  • #9 14528284
    Hans132
    Poziom 7  
    Ok, rozumiem.

Możesz stworzyć oddzielny temat z mojego ostatniego postu lub go skasować?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje oświetlenia LED do biurka, rozważając taśmę LED oraz naświetlacz LED, z budżetem do 150 zł. Kluczowe wymagania to możliwość regulacji natężenia i barwy światła, estetyka oraz efektywność oświetlenia. W odpowiedziach zasugerowano produkty marki Osram (Lightify) oraz Philips (LivingColors), które oferują możliwość zmiany barw i sterowania przez Wi-Fi, jednak przekraczają budżet. Wskazano również na potrzebę dwóch zestawów LED o różnych barwach (ciepłej i zimnej) oraz na diody LED mocy (cob) jako alternatywę. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące potencjalnej szkodliwości niektórych rodzajów LED dla wzroku, sugerując, że białe ciepłe LED są mniej szkodliwe niż białe zimne. Użytkownik zadał również pytanie o zastosowanie LED do oświetlenia ściany z logo firmy, co wywołało dyskusję na temat celów oświetlenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA