logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G570 - migotanie cieni i wody w grach, AMD Radeon HD 6300 M series

GodfatherPL 12 Mar 2015 20:08 1857 24
REKLAMA
  • #1 14523771
    GodfatherPL
    Poziom 9  
    Witam
    Mam pewien problem z moim laptopem. W grach komputerowych wszystkie cienie, unoszący się dym a nawet woda zmieniają kolor na ciemno niebieski lub migocze dość szybko. Problem ten zauważyłem jakieś 2 miesiące temu w serwisie powiedzieli mi, że być może to wina systemu. Jako, że i tak planowałem zrobić formata to oddałem lapa do serwisu. Niestety obecnie nadal mam ten problem. Skyrim (to w tej grze najczęściej mam te problemy) mam od 2 lat i zawsze wszystko było ok, ustawienia gry mam na średnim poziomie chociaż gra zaleca wysokie, sterowniki do karty graficznej aktualizowałem ale to nic nie daje, próbowałem za pomocą modów wyłączyć cienie w grze ale bez efektu.
    ostatnio sprawdzałem moją kartę graf. programami do testowania kart ale oprócz listy wyników i punktacji nic się nie dowiedziałem.
    Moja karta graficzna to AMD Radeon HD 6300 M series, wydaje mi się, że to właśnie ona mi szwankuje ale pewności nie mam. Nie mam już pomysłu co dalej robić.
  • REKLAMA
  • #2 14523971
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Zrób printcreen'a w grze. Jeżeli na fotce nie będzie widać tej usterki to problemem jest karta graficzna lub jej pamięci VRAM.
  • REKLAMA
  • #3 14524014
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Kiedy była konserwacja układu chłodzenia?
    Co temperaturami podzespołów w stresie?
  • #4 14524120
    Adam0992
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Uruchom grę na zintegrowanej karcie graficznej, jeśli problem zniknie to coś się dzieje z radeonem.
  • #5 14524296
    GodfatherPL
    Poziom 9  
    Wiec, po kolei udało mi się złapać na screenie jeden z tych błędów. Ale nie samo migotanie cieni tylko pojawiające się załamania terenu, ścian itp (to też czasami mam).
    W serwisie prosiłem ich o to aby sprawdzili chłodzenie, z tego co wiem nie zrobili nic z chłodzeniem a "koleś" który zajmował się moim laptopem powiedział tylko, że laptop nie grzał mu się podczas pracy i jedyne co zrobił to lekko odkurzył w środku.
    Co do uruchomienia zintegrowaną kartą to nie wiem jak to zrobić ;/
  • #6 14524305
    Asisienka23
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    Podaj jakie temperatury osiąga GPU.
  • #7 14524394
    GodfatherPL
    Poziom 9  
    Udało mi się złapać te migotanie wrzucę kilka screeneów
    Lenovo G570 - migotanie cieni i wody w grach, AMD Radeon HD 6300 M series
    Lenovo G570 - migotanie cieni i wody w grach, AMD Radeon HD 6300 M series Lenovo G570 - migotanie cieni i wody w grach, AMD Radeon HD 6300 M series Lenovo G570 - migotanie cieni i wody w grach, AMD Radeon HD 6300 M series

Jeżeli popatrzycie na 3 zdjęcie, są tam dwa wodospady i oba wyświetlają się normalnie. Ale już na 4 zdjęciu drugi wodospad zaczyna migotać. Migocze mi to dość szybko i praktycznie wszystkie cienie, fale itp ale ciężko to złapać na screenie.
    Te białe place to w tym przypadku to błyski pioruna, ale czasami to odpicia światła itp.

Co do temperatury to nie mam żadnych programów do mierzenia. Ale to chyba nie wina przegrzewania bo te błędy mam nawet zaraz po uruchomieniu lapa i gry.

Zaraz zainstaluję GPU Z i zmierzę temp.
  • #8 14524402
    Asisienka23
    Poziom 25  
    Uruchom stresstest w OCCT. Czy w innych grach problem też występuje? Instalowałeś inne sterowniki dla karty graficznej?
  • REKLAMA
  • #9 14524421
    GodfatherPL
    Poziom 9  
    Szczerze to ostatnio grałem tylko w Dragon Age i podczas rzucania zaklęć z wyraźnym rozbłyskiem gra mi się wyłączała (jednak gdy ponownie uruchomiłem grę to mogłem używać tego zaklęcia kilkukrotnie i wszystko działało. Niektórzy twierdzą, że Dragon Age jest źle zoptymalizowane i dlatego czasami wywala do pulpitu, więc nie wiem czy brać to pod uwagę czy nie).
    Tak instalowałem różne sterowniki, ręcznie jak i poprzez automatyczne wykrywanie sprzętu na stronie Radeona.

"Uruchom stresstest w OCCT" tzn? nie jestem zbyt oblatany w tych sprawach ;/

Ok zrobiłem pomiary podczas gdy w grze miałem te błędy.
    Nie mam pojęcie o co w nich chodzi więc podam wszystko.
    GPU Core Clock - 750 MHz
    GPU Memory Clock - 799.9 MHz
    GPU temperature - 57.0 C
    Fan speed % - 30%
    GPU temp #1 - 57,5 C
    Memory Usage - 595

Obecnie temp wynosi 43 C
  • #10 14524471
    Adam0992
    Poziom 14  
    GodfatherPL napisał:
    Co do uruchomienia zintegrowaną kartą to nie wiem jak to zrobić ;/

Otwórz Catalyst Control Center (wpisz w start ccc i będziesz miał), zakładka "Zasilanie" i "Ustawienia przełączania grafiki dla aplikacji". Wysoka wydajność oznacza Radeona, a oszczędność energii zintegrowaną kartę graficzną. Zobacz w menadżerze czy w ogóle masz zainstalowane sterowniki do niej.

Temperatury są niskie, pograj dłużej, miej uruchomiony program podczas grania i szybko przełącz okna (alt + tab).
  • #11 14524476
    Asisienka23
    Poziom 25  
    GodfatherPL napisał:
    Uruchom stresstest w OCCT" tzn? nie jestem zbyt oblatany w tych sprawach ;/

\http://www.ocbase.com/
  • #12 14524515
    GodfatherPL
    Poziom 9  
    Cóż w zakładce "zasilanie" w CCC mam tylko jakąś zakładkę "PowerPlay" która opisuje stan akumulatora. (zasilanie zewnętrzne - maksymalna wydajność)
  • #14 14524566
    GodfatherPL
    Poziom 9  
    Za pomocą pewnego programu przeskanowałem system i pojawia mi się ten błąd:
    Lenovo ACPI - sterownik tego urządzenia nie jest zgodny z win7. Przeinstalowałem ten sterownik ale nadal mam ten błąd.

Natomiast tego CCC nie mogę uruchomić, naciskam ale nic się nie dzieje, program się nie pojawia.
  • #15 14525789
    GodfatherPL
    Poziom 9  
    Udało mi się ustalić pewne fakty.
    W serwisie nie zainstalowali wszystkich sterowników do karty graficznej. Ja zainstalowałem tylko ten główny do karty 6300M series. Ale z tego co wiem to chyba instaluje sie jeszcze jakieś sterowniki. Czy ktoś mógłby mi krok po kroku opisać co mam ściągnąć i zainstalować (a także jeśli trzeba to co odinstalować).
  • #16 14525818
    Asisienka23
    Poziom 25  
  • #17 14525878
    Adam0992
    Poziom 14  
    GodfatherPL napisał:
    Udało mi się ustalić pewne fakty.
    W serwisie nie zainstalowali wszystkich sterowników do karty graficznej. Ja zainstalowałem tylko ten główny do karty 6300M series. Ale z tego co wiem to chyba instaluje sie jeszcze jakieś sterowniki. Czy ktoś mógłby mi krok po kroku opisać co mam ściągnąć i zainstalować (a także jeśli trzeba to co odinstalować).

Kilka postów wyżej podałem ci linka do wszystkich sterowników do twojego laptopa, są tam też do grafiki od intela.
    Do Radeona najlepiej najnowsze od producenta czyli:
    Windows 8.1 32 http://support.amd.com/en-us/download/mobile?os=Windows+8.1+-+32
    Windows 8.1 64 http://support.amd.com/en-us/download/mobile?os=Windows+8.1+-+64#
    Windows 7 32 http://support.amd.com/en-us/download/mobile?os=Windows+7+-+32
    Windows 7 32 http://support.amd.com/en-us/download/mobile?os=Windows+7+-+64

Zanim będziesz instalować nowe sterowniki usuń te co masz wg. instrukcji użytkownika Asisienka23.
  • #18 14525901
    GodfatherPL
    Poziom 9  
    Mogę do Win 7 zainstalować sterowniki do win8?
    Instalować wszystko co jest na tej stronie którą podałeś?
  • #19 14525911
    Asisienka23
    Poziom 25  
    Wysłałam Ci wszystkie sterowniki dla tego komputera ze strony producenta na początek zainstalowałabym to jeżeli problem będzie występował wtedy spróbuj nowych z postu kolegi wyżej.
  • #20 14525953
    GodfatherPL
    Poziom 9  
    OK dziękuję, sterowniki stare już usunięte zabieram się za ściąganie i instalowanie.

Nie odinstalowały mi się dwa sterowniki "AMD Video Driver" i "ATI Discrete Graphics Driver". Tak miało być? (pytam o to ponieważ jeden ze sterowników próbuje się zainstalować w tym folderze AMD Video Driver, ale z uwagi że ma tą samą nawę to instalacja jest przerywana)
  • REKLAMA
  • #21 14526121
    Adam0992
    Poziom 14  
    Ten folder jest w C:\AMD Video Driver? To jest rozpakowana instalacja możesz usunąć normalnie i kontynuuj instalowanie.
  • #22 14526140
    GodfatherPL
    Poziom 9  
    Ok więc wszystko odinstalowane wyszysczone i zainstalowane od nowa. Teraz muszę zainstalować skyrima na nowo i zobaczę czy coś to dało.

P.S. czy to dobrze, że we wszystkich programach (np. tym do mierzenia temp. "TechPowerUp GPU-Z") moja karta graficzna zmieniła nazwę z AMD Radeon HD 6300M Series na ATI Mobility Radeon Graphics? Czy to nic istotnego?
  • #23 14526172
    Asisienka23
    Poziom 25  
    Nie ma to większego znaczenia.
  • #24 14526181
    Adam0992
    Poziom 14  
    W menadżerze urządzeń też masz ATI Mobility Radeon Graphics? Napisz jak testy wyszły i czy błędy grafiki są na zintegrowanej.
  • #25 14526215
    GodfatherPL
    Poziom 9  
    Tak w menadżerze też mam inna nazwę, wyniki podam za kilka godz 2-3 aż zainstaluję Skyrima.
    Co do tej opcji zintegrowanej karty to w CCC nie mam nic takiego. Ja nie mam chyba zintegrowanej karty graficznej.

Dopiero dziś miałem okazje trochę dłużej pograć. Obecnie wszystko wygląda lepiej. Cienie, woda itp już .nie migają, jedyne co nadal pozostało to czasami (bardzo rzadko) mam załamanie ściany albo podłogi. Ale już nie będę niczego więcej zmieniał. Dzięki wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Lenovo G570, w którym podczas grania w Skyrim występuje migotanie cieni, dymu i wody, co objawia się zmianą kolorów na ciemnoniebieski. Po formacie systemu problem nie ustąpił. Użytkownik zaktualizował sterowniki do karty graficznej AMD Radeon HD 6300 M, ale to nie pomogło. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie zrzutów ekranu, sprawdzenie temperatury GPU, uruchomienie gry na zintegrowanej karcie graficznej oraz przeprowadzenie stresstestów. Po zainstalowaniu brakujących sterowników i oczyszczeniu systemu, problemy z migotaniem znacznie się zmniejszyły, chociaż sporadycznie występują załamania terenu. Użytkownik nie ma zintegrowanej karty graficznej, a zmiana nazwy karty na ATI Mobility Radeon Graphics nie jest istotna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA