logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wybrać Microsoft Lumia 535 do użytku jako nawigacja w samochodzie?

andi8877 14 Mar 2015 15:51 1392 9
REKLAMA
  • #1 14528815
    andi8877
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam, zastanawiam się nad zakupem smartfonem z funkcją GPS. Funkcja ta miałaby mi służyć od czasu do czasu do podróży samochodem za granice i Polsce. GPS jest mi potrzebny, a telefon mi się rozlatuje. Nawigacja samochodowa też kosztuje.
    Zastawania mnie skuteczność A-GPS, wiem że ze zwykłym GPSem nie ma problemów. Mam również wątpliwości co do wytrzymałości baterii w takim smartfonie, jeżeli będzie np. 13h podłączona do gniazda zapalniczki, jej żywotność zapewne spadnie. Uchwyt na szybę pewnie będzie w zestawie. Dylemat również dotyczy samego głośnika, który pewnie nie jest do końca przystosowany tak jak to w normalnej nawigacji samochodowej, po czasie pewnie zacznie charczeć. I co z odbieraniem np. połączenia podczas pracy funkcji GPS w smartfonie...
    Proszę mądrzejszych i doświadczonych o wyjaśnienie moich wątpliwości.
    Telefon jaki mnie urzekł to Microsoft Lumia 535, jeśli są jakieś ciekawsze propozycje w podobnej cenie proszę o wskazanie.
  • REKLAMA
  • #2 14529832
    bakubaku69
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Ta nokia ma tylko 2 zalety. Pierwsza to cena a druga to że świetnie się spisuje w trybie dzwonienia i pisania smsów. Windows store to porażka, za wszystko płacisz a i tak niema za bardzo aplikacji. Jednym słowem mało smartfonowy smartfon. Na androidzie możesz przebierać w aplikacjach gps i niektóre są darmowe jednak ja polecam automape. Odnośnie głośnika to albo zestaw głośnomówiący podłączony do radia albo samodzielny montowany np na przesłonie słonecznej, rozmowy możesz odbierać bez problemu w trakcie jazdy, głos gps będzie tez słychać. Odnośnie baterii to musisz kupić tel w którym niema problemu z szybka wymianą baterii jeśli pierwsza zajeździsz. Pomyśl o samsungu S3 albo trochę droższym lg G2. Jak nokia to już bym wolał poczciwą N8 ;D
  • #3 14530659
    mobista
    Poziom 35  
    Ocena: 365
    A w lg g2 wymiana baterii jest niby bezproblemowa?
  • REKLAMA
  • #4 14530987
    bakubaku69
    Poziom 17  
    Jest trochę zabawy ale przy odrobinie wprawy myślę że nie będzie z tym problemu. Nie ma rzeczy idealnych. Zresztą za tą kwotę nokia 535 będzie najlepszym wyborem. Nie potrzebnie zniechęcam autora.
  • REKLAMA
  • #5 14531887
    andi8877
    Poziom 10  
    Spokojnie, bakubaku69 nie zniechęcasz mnie. Dobrze wysłuchać wszystkie opinie :)

Też chciałbym skorzystać z Automapy, do tej poty tylko z niej korzystałem w nawigacji samochodowej i myślę, że jest jedną z najlepsza na rynku. Chciałbym ją nagrać na kartę telefonu i korzystać z niej bezpłatnie, nie pobierając jej na bieżąco z internetu. Problem chyba będzie z jej wersją na Windows Phone. Automapa oferuje tylko TO na Windowsa, nie wiem czy to pójdzie na tym systemie. Co do samego urządzenia mam coraz więcej wątpliwości. Zazwyczaj jak urządzenie jest do wszystkiego, to jest też do niczego.
  • #6 14531947
    nasty_photon
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Potężną wadą Nokii jest to, że działa ona pod kontrolą Windows 8, który jest bardzo nieintuicyjny, ma sporo błędów które są trudne do naprawy/ominięcia. Nie wiem, czy jest Automapa pod Windows 8 na telefony. Wybierz jakikolwiek telefon z Androidem, np. jakiś Samsung albo LG.
    Można ściągnąć za darmo mapy "Nokia HERE" na adroida, działają bez połączenia z internetem i dostępne są mapy całej Europy za darmo. O głośnik nie ma się co martwić, o baterię też, uchwytu na pewno nie będzie w zestawie, no i stwierdzenie "jak urządzenie jest do wszystkiego, to jest też do niczego" jest staroświeckie - bo co to niby znaczy? Taka dedykowana nawigacja za 300 zł to nic innego jak tablet/palmtop technologicznie sprzed 6-7 lat, z bardzo starym Windows CE. Kupując smartfon masz nowoczesne urządzenie z mapami i pokazywaniem na żywo korków na drogach.
  • REKLAMA
  • #7 14532034
    andi8877
    Poziom 10  
    nasty_photon, wiesz może czy jest jakaś dobra, darmowa mapa Europy na Windowsa Phone bez konieczność łączenia się z internetem? Masz racje z tymi urządzeniami do nawigacji, bardzo fajna jest ta funkcja informowania o korkach i wypadkach na żywo, ale przecież aby skorzystać z tego chyba musisz mieć internet? W jaki sposób otrzymujesz i wysyłasz takie informacje?
  • #8 14532059
    nasty_photon
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    andi8877 napisał:
    nasty_photon, wiesz może czy jest jakaś dobra, darmowa mapa Europy na Windowsa Phone bez konieczność łączenia się z internetem? Masz racje z tymi urządzeniami do nawigacji, bardzo fajna jest ta funkcja informowania o korkach i wypadkach na żywo, ale przecież aby skorzystać z tego chyba musisz mieć internet? W jaki sposób otrzymujesz i wysyłasz takie informacje?

Są też mapy Nokia HERE dla Windows Phone (Nokia sprzedała jakiś czas temu dział telefonów komórkowych ale zostały im prawa autorskie do map całego świata, teraz można ściągnąć ich aplikację i korzystać z map)

http://www.windowsphone.com/pl-pl/store/app/here-maps/efa4b4a7-7499-46ce-aa95-3e4ab3b39313

Ale nie widziałem w działaniu na Windows Phone. Widziałem za to Windows Phone w aukcji, dlatego odradzam. Bawiłem się mapami HERE na
    starej Nokii N8 (Symbian) i Sony Xperia (pod Androidem) i jako nawigacją są dużo gorsze niż Automapa. Znajdziesz się w terenie, ale do jazdy w nieznanym mieście albo wielorozjazdowej autostradzie lepsza jest Automapa.
    Aplikacja do korków korzysta z wysyłania danych przez internet, ale do tego są pakiety danych.
  • #9 14532071
    bakubaku69
    Poziom 17  
    W normalnej nawigacji najczęściej dane o korkach przesyłane są przez bluetooth z tel połączonego z internetem.
  • #10 14532156
    andi8877
    Poziom 10  
    No właśnie, tak jak myślałem. Musi być kontakt z internetem.. za granicą już to będzie więcej kosztowało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup Microsoft Lumia 535 jako urządzenia do nawigacji samochodowej, zwracając uwagę na funkcję GPS oraz wytrzymałość baterii. W dyskusji podkreślono, że Lumia 535 ma ograniczenia związane z systemem Windows Phone, co wpływa na dostępność aplikacji, takich jak Automapa. Użytkownicy sugerują, że lepszym wyborem mogą być smartfony z systemem Android, które oferują więcej aplikacji nawigacyjnych, w tym darmowe mapy Nokia HERE. Wątpliwości dotyczą również jakości głośnika oraz możliwości odbierania połączeń podczas korzystania z GPS. Wskazano na potrzebę dostępu do internetu dla funkcji informowania o korkach, co może być problematyczne za granicą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA