logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] t25 Władimirec - Kłopot z lewarkiem rewersu T25 (stary typ)

pikass4 15 Mar 2015 23:46 9819 3
REKLAMA
  • #1 14533743
    pikass4
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam , zwracam się z pytaniem do właścicieli Władków otóż wszedłem w posiadanie T25 ze starszą skrzynią biegów (dwa lewarki, z czego od biegów po lewej). Otóż mam problem z lewarkiem od reduktora, już kilka razy zdążyło mi się wybić lewarek z wodzików, przez co miałem tylko biegi wstecz a do przodu tylko biegi redukcyjne. Sam lewarek nie nosi jakiś śladów zużycia , kulka na końcu lewarka nie jest ukruszona czy spiłowana a mimo to przy zmianie pomiędzy biegiem do przodu a wstecznym potrafi lewarek wyskoczyć z tych wodzików(kolumna do pokrywy przykręcona na silikon, bez podkładki). Przy zmianie między polowym a szosowym nigdy nie wypadł bo zmiana odbywa się płynnie, ale już zmiana między wstecznym a do przodu wymaga znacznie więcej siły, albo popuszczenia lekkiego sprzęgła. Po zdjęciu samego lewarka można wodzikami przesuwać, choć wydaje się że mocno trzymają sprężyny, trzeba użyć trochę siły by wodzik wyskoczył z zapadki, a dalej dosyć lekko się już przesuwa. Sprzęgło jest dobrze podciągnięte bo biegi wchodzą prawidłowo, bez zgrzytów ale nie mam pewności co do prawidłowego ustawienia blokady zmiany biegów. Na wyłączonym silniku bez sprzęgła nie można zmienić biegów ani również zmienić rewersu ale już można zmienić między polowymi a szosowymi.
    Wiem, że poprzedniemu właścicielowi nie sprawiało to problemów, zresztą skrzynię robił trzy lata temu, a jak sam ciągnikiem jeździł to zawsze zmieniał biegi płynnie, lecz teraz kontakt z nim się urwał na dobrych kilka miesięcy, puki nie wróci z Francji.
    Z pewnością jest w tym mojej winy bo jak pojawia się trudność z wybiciem lewarka z ustawienia w przód na luz a potem wsteczny to za dużo używam siły i chyba jak się lewarek przy zmianie lekko wciśnie to dochodzi do incydentu wybicia.
    Ponieważ ciągnik mam na wsi u dziadków a sam tylko okazjonalnie w wolnym czasie mam możliwość odwiedzenia ich, na razie nie miałem jeszcze możliwości rozebrania całej pokrywy skrzyni ale już wolał bym się przygotować teoretycznie na ewentualne opcje.
    Będę wdzięczny za wszelkie rady
  • REKLAMA
  • #2 14734586
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Mam podobnie. Mi pomogła wymiana łożysk na wałkach kół zębatych bo były luzy, ale mimo to jeszcze potrafi się zblokować. Powiem szczerze że już się do tego przyzwyczaiłem i nie będę drążył tematu. Mam zdjęte osłony od tych wodzików i jak się zblokuje to chwila i rozblokowuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14734654
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 841
    Witam,
    Przyczyny tego stanu są trzy:
    1) Niewłaściwa regulacja mechanizmu Blokady zmiany biegów (popuszczanie sprzęgła żeby zmienić bieg) zużyty wałek.
    2) Wytarte prowadzenie w podłodze (pokrywie górnej skrzyni biegów)
    3) Zużyte wodziki i widełki .
  • #4 17560522
    pikass4
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Zrekonstruowałem metodą prób i błędów oryginalne otwory prowadzące drążki w podłodze oraz napawałem większe kulki na końcach drążków zmiany biegów (drążki starego typu). Od tego czasu ani razu nie miałem problemu z wbiciem biegu.
REKLAMA