Witam
Mam taki problem :
Nagrywanie filmu trwa teraz 30-40 min. (na twardziela)
trwało 15-20 min
przy prędkości x4
niewiem co sie stało nagrałem 30 filmów i komp przestał widzie napędy wyjełem baterie i widzi napędy ale nagrywa jak wyżej napisałem pomocy
-Włącz DMA,..
-Menadżer urządzeń>Kontrolery IDE ATA/ATAPI>podstawowy i pomocniczy(w obu tak samo postępujesz) kanał IDE klikasz dwa razy >Ustawienia zaawansowane>Tryb transferu na DMA jeżeli dostępne...,
Restart komputera i uśmiech na twarzy pozdro..
Przestawiłem tak jak radził stasek44 było >urządzenia pomocnicze na Tylko PIO
zobacze za 20 min jak reseta zrobie bo mi nagrywa a szkoda mi płyti
A co do pytania kolegi Arnoldk_20 to XP, DVD LG GCE 8526BBU, Baterie na płycie głównej, Kable ok
Dodano po 28 [minuty]:
Niestety nadal jest to samo 35 min.film na twardziela
Niewiem czemu ale pozmieniałem taśmy i gra
Przedtem działało extra na starym ustawieniu
Pytanie
Czy jeżeli wyjme baterie z płyty głównej i wsadze ją spowrotem to moąe coś sie poprzestawia?
childmaker ma racje z bateria a według mnie to moze być uwalona gdzies tasma lub jakiś wredny wirusib:D zeskanój dyski antywirem i wtedy sprawdz jak chodzi kopiowanie czy jest jakaś różnica
Dzięki wszystkim za rady sprawdziłem taśme walnięta 9niewiem czemu) no ale walnięta ni trudno złośliwoś żeczy martwych .dyski przeskanowałem są ok poniżej log
JAK COŚ WIDZICIE PISZCIE
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 14:52:23, on 2005-05-20
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
✨ Użytkownik zgłasza problem z nagrywarką DVD LG GCE 8526BBU, która po nagraniu około 30 filmów zaczęła nagrywać znacznie wolniej (30-40 minut zamiast 15-20 minut przy prędkości x4). Komputer przestał wykrywać napędy, a po wyjęciu i ponownym włożeniu baterii na płycie głównej napędy zostały wykryte, lecz problem z prędkością nagrywania pozostał. Wskazano na konieczność włączenia trybu DMA w menadżerze urządzeń dla kanałów IDE, co może przywrócić prawidłową prędkość transferu. Zmieniono taśmy IDE, co poprawiło działanie, jednak problem nadal występował. Poruszono też kwestię resetu BIOS-u przez wyjęcie baterii, co przywraca ustawienia domyślne i nie powinno negatywnie wpłynąć na działanie systemu. Zasugerowano również przeskanowanie dysków pod kątem wirusów, gdyż mogą one wpływać na spowolnienie nagrywania. Ostatecznie potwierdzono, że uszkodzona taśma IDE była przyczyną problemu, a skanowanie dysków nie wykazało infekcji. Wskazówki obejmowały: włączenie DMA, sprawdzenie kabli i taśm IDE, reset BIOS-u oraz skanowanie antywirusowe jako metody diagnozy i rozwiązania problemu. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.