logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STX czy Tesla - które głośniki wybrać? Opinie i porównanie jakości dźwięku

adamboss 19 Maj 2005 18:46 1803 15
REKLAMA
  • #1 1507598
    adamboss
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Mam problem nie wiem juz ktore sa juz lepsze ujedni mowia Stx a inni Tesla, wyrazcie swoje opinie na ten temat!
  • REKLAMA
  • #2 1507671
    Rafaell
    Poziom 16  
    Moim zdaniem Tesla wogole jest duzo kolumn ktore bazuja na glosnikach wlasnie tesli
  • #3 1507681
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Estradówki stx'a są udane, z kolei średniotonowce to pomyłka totalna...
    Piezaki stx'a powalają stosunkiem jakość/cena, ale to piezaki... chociaż...
    Podobno nowe stx'y z serii której nie widziałem są udane. (tremolo?)
    Ogólnie to powalają ceną, ale ich skuteczności nie teges... Za ciężkie te gumy i membrany...
    Dobre części zamienne do eksperymentowania w tonsilach (oprócz membran)
    Tesla- dosyć dziwne wypusty (hehe paczka gitarowa na 4 6604/08 i nawet dobrze daje) jakość cena najwyżej jak na razie widziałem, wykonanie bdb...
    Powinni dać jakieś 30 stki i większe przy takim stosunku jakość/cena nawet bym nie sprawdzał gdzie indziej...
    gwizdki porównywalne z tymi z tonsila, ale stx niektore tez tak ma...
    Ja bym na teslę stawiał, ale są po obu stronach genialne wypusty i (częściej stx niestety) badziew
  • #4 1507741
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Zmieniło się teraz STX ma albo wysoką skutecznosc kosztem zejścia i ciężkich magnesów albo Średniaki o skutecznosciach jak 40-letnie głośniki z ruskich radyj.

Tesla ma 30-tki szerokopasmowe gitarowe, ale cena odpowiednio większa...

Niestety nie wiem na ile STX produkuje głośniki czy tylko importuje ewentulanie składa (mozę ktoś kojaży) składa cos jak rowery z chińskich częski.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 1507744
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    ""Piezaki stx'a powalają stosunkiem jakość/cena, ale to piezaki... chociaż... "

jakie stx robi piezaki ?

A co do porownania obie firmy robia rozne glosniki lepsze i gorsze basówki STXa obleca (wiekszosc) ale srednie i GDWK9/150 to nieporozumienie.

Tesla ma jednaj wiecej dowswiadczenia w glosnikach moze nie maja tak porazajacych mocy jak stxy mniejsze xmax ale brzmieniowo sa ladniejsze.

Poza tym tesla oferuje taki asortyment glosników ze mona bez problemu zrobic od malego monitorka do duzej podlogówki nie bojac sie ze cos nie bedzie pasic dziury w pasmie itp.

Wybor glosnika zalezy w tym przypadku od indywidualnych upodoban i przeznaczenia glosnika.
  • REKLAMA
  • #6 1507831
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Przepraszam najmocniej stx piezaków nie robi pomyliło mi się jak stąd za granicę... Tak tesla 30 cm ma w ofercie ale już nie w tej powalającej proporcji jakość/cena jak pozostałe...
  • #7 1507876
    arur
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Mam pytanie ktory glosnik stx nada sie do suba do auta?
    Rozchodzi sie o to zeby bylo głośno.
  • #8 1508317
    Tremolo
    Poziom 43  
    Masz dwie propozycje 27 cm i 32 cm duża skutecznosć ponad 90dB i 90-100 złoty o ile dobrze pamietam zobacz na stronie www.stx.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 1508649
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Eksperymentalnie zrobiłem satelity na arn 100/10/8 i szerokopasmowym z TV, skrzynka to 6,5litra B-R 4cm/11cm. I powiem ta mała popierdułka gra bardzo poważnym basikiem i czasem na nich (kolumienkach) lubię posłuchać muzyki, a jako satelity są jak naj bardziej na miejscu.
    Więc tak stx'y do suba
    Tesle (sory ta nazwa bardziej leży) do monitorków i itp.
  • #10 1508818
    Tremolo
    Poziom 43  
    Kupe lat temu, jak jeszcze nie kojarzyłem, że głośniki basowe nie nadają się do gitar. Zdarzył się dzień, gdy miałem przy sobie tylko głośnik z Rubina taki z membraną z zawieszeniem twardym tłoczonym w takie wzorki (jak w niektórych obciachowych wieżach) co się okazało grało to całkiem nieźle. Tak samo nieźle grały wszystkie głosniki telewizyjne od jajowatych po jakies inne konstrukcję na twardych membranach.

TESLA ma głośniki począwszy od tanich a skończywszy na prawdziwych 40-centymetrowcach estradowych, gitarowych. Po za tym mają brytyjskich współpracowników. STX buduje tylko takie głosniki, zęby sie sprzedawały wszędzie tam gdzie powodzenie samoróby jest największe. Nikt nie robi w domu telewizorów. Do gitary żaden STX się nie nada. Paki estradowej trójdrożnej też nie zrobimy na STX - na razie...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 1508861
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    A całkiem nie dawno właśnie taki sowiet z rybina (z wypraską jak by w słoneczko) poszedł w p.z.u, nikomu na warsztacie się nie chciało sprawdzić go i walając się postradał membranę a, że magnes cienki w nim był to poszedł ze zbieraczem złomu, został tylko wysokotonowy odcięty przez konda 4,7uF, na przyszłość trzeba chyba mieć więcej szacunku do histori.
    Czas już .....
    PS
    Na dobranoc na tych satelitach leci - Elegy, Je... Tu..
  • #12 1508957
    Kyzak
    Poziom 13  
    Mam zamiar odbudować stare kolumny:
    Jedne na Teslach,
    a drugie na STX'ach.

Te na Teslach będą:
    2x TVM XW-165-1394
    1x TVM ARV-104-03-08
    Bassreflex

A te na STX'ach:
    GDN-22-120-8-SS
    GDM-18-150-8-SS
    gwizdek - nie wiem [może Tesla tylko mocno tłumiona - chociaż co tam - lubię wysokie tony]
    zamknięta

Ciekawe które lepsze będą.....
  • #13 1511058
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    sredniaka weź tesli a gwizdek może być STX.
  • #14 1512966
    adamboss
    Poziom 16  
    A jesli chodzi o wysokotonowki stx a tesli ktore lepiej graja??
  • REKLAMA
  • #15 1513137
    !ron
    Poziom 21  
    Gwizdki zalezy do czego. STX są wytrzymałe, głosne i mocne spokojnie wytrzymują dużą moc i trzeba sie namęczyc żeby takie bydle spalić. Tesle brzmia ładnie i nie trzeba ich tłumic tak bardzo jak STX. Jeśli chcesz słuchać głosno bierz STX, jeśli cicho i ładnei bierz TVM.
  • #16 1521123
    adamboss
    Poziom 16  
    A sredniotonowki, podobno stx sa trefne jakie modele tesli sa dobre i do 30zl za sztuke. Czy tonsil jest odnich lepszy?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja porównuje głośniki marek STX i Tesla pod kątem jakości dźwięku, zastosowań i stosunku jakości do ceny. Tesla jest postrzegana jako producent z większym doświadczeniem, oferujący szeroki asortyment głośników, w tym 30 cm szerokopasmowe głośniki gitarowe oraz modele estradowe, często z brytyjską współpracą. Głośniki Tesli cechują się ładnym brzmieniem i solidnym wykonaniem, choć cena jest wyższa. STX oferuje głównie głośniki estradowe i basowe o dobrej skuteczności i atrakcyjnej cenie, jednak średniotonowce tej marki są krytykowane za niską jakość i przestarzałe rozwiązania. Głośniki wysokotonowe (gwizdki) STX są wytrzymałe i głośne, ale wymagają mocnego tłumienia, natomiast Tesla oferuje bardziej naturalne brzmienie bez konieczności tłumienia. Wybór między markami zależy od indywidualnych potrzeb: STX lepiej sprawdza się do subwooferów i głośnego grania, Tesla do monitorów i zastosowań wymagających lepszego brzmienia. W dyskusji pojawiły się także modele głośników do odbudowy kolumn oraz pytania o kompatybilność i zastosowanie poszczególnych typów głośników STX i Tesla. Poruszono także kwestie dotyczące skuteczności, ciężaru magnesów, jakości membran oraz dostępności części zamiennych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA