logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer TravelMate 8481TG - Przywrócenie fabrycznych partycji recovery.

hugo1415 27 Mar 2015 09:45 1335 9
REKLAMA
  • #1 14565174
    hugo1415
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, poszukuję posiadacza laptopa Acer TravelMate 8481TG lub kogoś kto jest w posiadaniu płyt przywracania do tego modelu. Chciałbym przywrócić mu wszelkie oprogramowania od Acera jakie posiadał lecz niestety nie posiadam ani płyt ani partycji recovery ... poprzedni właściciel wszystko pięknie wywalił.

Jeśli ktoś posiada taki model z partycją recovery lub płyty recovery to bardzo proszę o kontakt. Może uda się w jakiś sposób skopiować partycje ;)

P.S. Za wszelkie pomocne rady również będę bardzo wdzięczny ;)
  • REKLAMA
  • #2 14566069
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Witam. Sam możesz zrobić sobie partycje odzyskiwania systemu (jest wiele poradników na internecie) a sterowniki ze strony producenta.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14568175
    hugo1415
    Poziom 10  
    Tak wiem, rozumiem ale szczerze mówiąc nie zależy mi najbardziej na samej partycji recovery tylko na oprogramowaniu które zawiera. W pierwszym poście może faktycznie powinienem o tym wspomnieć. Fabrycznie laptop zawierał niewielką dystrybucje linuksową Acer InstantView uruchamianą całkowicie osobnym klawiszem (taki drugi POWER). A także cały system tworzenia dowolnych kopii i odzyskiwania Acer eRecovery. Niestety dostanie tego oprogramowania bez oryginalnych płyt lub czyichś partycji jest ... mało wykonalne, a ich instalacja bez odpowiedniego układu partycji i MBR'a wręcz niewykonalne :/

Udało mi się dostać z sieci instalator eRecovery lecz krzyczy przy samej próbie instalacji że nie znalazł ukrytej partycji recovery i "do widzenia". Utworzenie partycji 10 gigowej o nazwie PQService i ID 27 (co wyczytałem na forach odnośnie acerów aspire) niestety nic nie pomogło i instalator nadal krzyczy o jej braki. :/
  • #4 14573561
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Wiem ze własną partycje da sie ustawic pod klawisz przy uruchamianiu ale klawiatury a nie ten dodatkowy :)
  • REKLAMA
  • #5 14577037
    hugo1415
    Poziom 10  
    No tak ale to nadal nie to xD zależy mi na OPROGRAMOWANIU PRODUCENTA a nie na przywracaniu gołego systemu jako takiego, od tego mam ghosty formaty i inne bzdety ;)
  • #6 14578992
    Stefan1121
    Poziom 20  
    jak trafi do mnie takowy model to zgram recovery ;)
    Pozdrawiam
  • #7 14579771
    hugo1415
    Poziom 10  
    Byłbym Ci naprawdę niesamowicie wdzięczny ;) niestety z tego co się orientuje to strasznie rzadki model ale może przynajmniej jakikolwiek travelmate z takim oprogramowaniem Ci się trafi ;)

Tak BTW: Czy ktoś się orientuje może "z czego" bootuje drugi guzik power ? po jego wciśnięciu odpala się czarny ekran z napisem "8D100002 drive not found", chętnie coś bym pod niego wrzucił ale kurcze zupełnie nie wiem skąd on próbuje bootować ;) z której partycji miejsca itp
  • REKLAMA
  • #8 14605962
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Mam wrażenie że to nie jest "drugi przycisk power" a przycisk One Key recovery. Teoretycznie powinien bootowac odzyskiwanie systemu z ukrytej partycji.
  • #9 14653734
    hugo1415
    Poziom 10  
    Przycisk od recovery znajduje się tuż obok ;) jestem w 100% pewny że jest to "drugi power" od drugiego systemu ponieważ nawet jest to napisane na naklejce laptopa, w specyfikacji technicznej itp a jego działanie można podejrzeć na YT (zdaje się że jest tylko jeden filmik przedstawiający jego działanie na tym konkretnym modelu).

Wiedząc CZEGO ten guzik "poszukuje" że tak powiem (czy konkretnie nazwanej partycji, czy drugiej partycji, czy może konkretnego pliku) może dałoby rade wstawić w to miejsce jakiegoś splashtop OS ;) Oczywiście najlepiej tego oryginalnego o wdzięcznej nazwie Acer IntantView.
  • #10 14653849
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Bez oryginalnej partycji odzyskiwania raczej nie uda Ci sie z tym nic zrobic :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w przywróceniu fabrycznych partycji recovery w laptopie Acer TravelMate 8481TG, ponieważ poprzedni właściciel usunął wszystkie dane. Zwraca się o kontakt do osób posiadających ten model z oryginalnymi płytami lub partycjami recovery. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym tworzenie własnych partycji odzyskiwania oraz instalacja oprogramowania ze strony producenta. Użytkownik podkreśla, że zależy mu na oryginalnym oprogramowaniu, takim jak Acer InstantView i Acer eRecovery, które są trudne do zainstalowania bez odpowiednich partycji. Pojawia się również pytanie o funkcję drugiego przycisku power, który może być związany z odzyskiwaniem systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA