logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić partycje na Acer Travelmate 2000 z Recovery CD?

kurakk 02 Paź 2006 11:14 1802 9
REKLAMA
  • #1 3077466
    kurakk
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam.Pisze ponieważ mam problem z notebookiem Acer Travelmate 2000.Tzn. skasowany jest cały dysk,brak partycji.Mam 2płytki Recovery CD ale nie wiem jak sie za to zabrać.Prosze o pomoc i z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 3077615
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3077633
    kurakk
    Poziom 15  
    No właśnie że nie mam instrukcji,cały czas szukam czegoś na necie i nie moge nic znaleźdź na ten temat
  • REKLAMA
  • #4 3078243
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Ustawić bootowanie z CD i włożyć plyte nr 1 do napędu. Włączyć komputer.
  • REKLAMA
  • #5 3080740
    kurakk
    Poziom 15  
    Problem polega na tym że ani jedna ani druga plyta nie jest botująca
  • #6 3080934
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Kolejny "agent" któremu przeszkadzała partycja recovery... a zawsze powtarzam, zostawić ją w spokoju, bo potem jest praktycznie nie do przywrócenia.

Co do płytek to sprawdź na zwykłym PC, na 99% CD-1 jest bootowalne.

Istrukcja jest na stronie producenta do pobrania w formacie PDF.
  • #7 3081909
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    na 100% tylko trzeba przestawic w biosie z czego bootoje najpierw...
  • #8 3087280
    kurakk
    Poziom 15  
    Nie mam w tej chwili tego notka pod ręką bo musiałem wyjechać ale w biosie przestawiłem bootowanie bo inne płytki sie bootują(sprawdzałem na kilku) a ta nie chce. Wg tej instrukcji nie da sie zrobić. Pisało tam coś o przytrzymaniu klawisza F10 podaczas procedury POST ale nic to nie daje,żadnych dodatkowych ekranów
  • #9 3131671
    kurakk
    Poziom 15  
    Witam
    Dowiedziałem sie właśnie że potrzebna jest jeszcze jedna płyta która właśnie jest bootująca i nazywa sie Aplication Boot czy jakoś tak. W Acerze powiedzieli ze jeśli sie jej nie ma to trzeba zamowić cały zestaw płyt (5 szt.)-> jakieś 150 zł. Czy może ktoś ma taką płyte i umiałby zrzucić ją do IMG i umieścić gdzieś na FTP?Ja bede jeszcze szukał czy ktoś w pobliżu mnie nie ma czegoś takiego. Dziękuje z góry za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 8436325
    leszek84z
    Poziom 2  
    Witam.
    Przepraszam, że odswierzam "dość stary" wątek, ale nie chciałem zakładać nowego o bardzo zbliżonej tematyce. Posiadam wymienionego wyżej laptopa, który pewnego razu przestał dzialłać (nie uruchamia się windows), nie można również skożystać z partycji recovery (bledy dysku), po zainstalowaniu innego systemu wszystko działa, ale do laptopa był przypisany klucz licencyjny. Mam więc pytanie, które już padło wyżej, a mianowicie czy ktoś posiada płyty recovery do wyżej wymienionego modelu i byłby chętny podzielić się obrazami, a może komuś udało się zainstalować windowsa z innej plyty pod oryginalny klucz.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada notebook Acer Travelmate 2000 z całkowicie skasowanym dyskiem i brakiem partycji. Dysponuje dwoma płytami Recovery CD, które jednak nie są bootowalne. Próby ustawienia bootowania z tych płyt w BIOS-ie nie przyniosły efektu. Okazało się, że do prawidłowego przywrócenia systemu potrzebna jest dodatkowa, bootowalna płyta o nazwie Application Boot lub podobnej, której użytkownik nie posiada. Producent oferuje pełen zestaw 5 płyt recovery za około 150 zł. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie płyty Recovery CD na innym komputerze, gdzie powinna być bootowalna, oraz pobranie instrukcji w formacie PDF ze strony producenta. Jeden z uczestników potwierdził, że partycja recovery jest wrażliwa i jej usunięcie utrudnia przywrócenie systemu. W późniejszym wpisie pojawiła się prośba o udostępnienie obrazów płyt recovery lub informacji o możliwości instalacji systemu z innej płyty przy użyciu oryginalnego klucza licencyjnego przypisanego do laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA