logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc AGP dla karty ATI 9000 na płycie Gigabyte 686 BX?

p-spider 21 Mar 2003 10:53 1428 9
REKLAMA
  • #1 142012
    p-spider
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Mam problem z butowaniem się karty ATI 9000. Posiadam płyte główną Gigabyte 686 BX(nowy Bios), procesor 433 celeron, Zasilacz 300W. Wygląda mi na to że AGP nie wyrabia prądowo. Czy ktoś wiew jaki sposób zwiększyć moc na AGP ?

Pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #2 142093
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Cyba nie w tym problem. R9000 nie jest az tak pradozerna, zasilacz 300W tez powinien teeoretyczne wystarczec, ale moze byc slabej jakosci i nie trzymac napiec.
    Co masz na mysli mowiac, ze masz klopot z bootowaniem? Komputer sie zawiesza? Resetuje? W jakim monencie?
    Mozesz wejsc do BIOS'u i sprawdzic poziomy napiec 5V i 3.3V?
  • REKLAMA
  • #3 142383
    Arkadius26
    Poziom 1  
    trzeba sie zastanawiac co i do czego
    przy zakupie nalezalo sie zastanowic
    czy stara plyta obsluzy nowa karte
  • REKLAMA
  • #4 145308
    p-spider
    Poziom 15  
    Przy załączonym radeonie i włączeniu komputera on daje mi sygnał dźwiękowy że coś jest nie tak później nic się nie dzieje, czarny ekran nie mogę wejść do biosa i sprawdzić napięcia. Jak wymieniłem kartę na TNT startuje bez problemu. Jeszcze jedno jak komputer pracuje parę minut na TNT i wymienię na radeona komputer startuje bez problemu.
  • #5 145382
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    wiec wyglada na port AGP. Jestes pewnien ze karta jest dobrze wlozona? Przeczysc styki. Moze pod wplytwm ciepla cos sie laczy i wtedy działa?
    Ale najpierw docisnij dobrze kartę. Jak ja juz wlozysz to przycisniuj z drugiej strony do niej plyte glowna, wtdey dobrze wejdzie w slot.
  • #6 146135
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Na bank, że masz brudne złącze agp. Weż spyrytus i wyczyść delikatnym pędzelkiem uważając na ESD.
  • #7 147646
    Majeś
    Poziom 14  
    Zgadzem się z przdmówcami to może być brudny port AGP lecz sprawdz też czy przypadkiem niema mechanicznych uszkodzeń tego portu.
  • REKLAMA
  • #8 147654
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Niektóre obudowy są już fabrycznie krzywe i karta niby siedzi w slocie, ale po dokładniejszym obejrzeniu może być krzywo umieszczona. Najlepiej złóż to na "pająku" bez obudowy i zobacz co będzie. Dla pewności sprawdź też czy ten Radek jest sprawny u jakiegoś kolesia.

Ati9000 to obcięty radeonik, nie powinien rzreć aż tak dużo prądu np jak G256. Jaką masz płytę główną?
  • #9 152042
    p-spider
    Poziom 15  
    Więc sprawa wygląda w ten sposób, że sprawdziłem i wyczyściłem slot, podmieniłem też zasilacz i nadal nie chodzi. Przy zamianie na kartę TNT komputer chodzi. Obawiam się że niestety będę musiał wymienić płytę główna co i za tym idzie procka i pamięci :(. Dziękuję wszystkim za rady.

Pozdrawiam Wszystkich
  • #10 154559
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Pozostaje jeszcze aktualizacja biosu płyty głównej, to może pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia karty graficznej ATI 9000 na płycie głównej Gigabyte 686 BX z procesorem Celeron 433 MHz i zasilaczem 300W. Objawem jest brak obrazu i sygnał dźwiękowy przy starcie, co uniemożliwia dostęp do BIOS-u. Wymiana karty na TNT pozwala na normalny start komputera, a po krótkim uruchomieniu na TNT i ponownej instalacji ATI 9000 komputer działa. Sugerowano sprawdzenie i wyczyszczenie portu AGP, upewnienie się, że karta jest prawidłowo osadzona, oraz kontrolę napięć 5V i 3.3V w BIOS-ie. Zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenia mechaniczne portu AGP oraz na jakość zasilacza, mimo że 300W teoretycznie powinno wystarczyć. Rekomendowano także test karty ATI 9000 na innym komputerze oraz rozważenie montażu płyty głównej i karty poza obudową, aby wykluczyć problemy mechaniczne. Ostatecznie, po wymianie zasilacza i wyczyszczeniu slotu problem pozostał, co wskazuje na możliwą konieczność wymiany płyty głównej, procesora i pamięci. Dodatkowo zasugerowano aktualizację BIOS-u płyty głównej jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA