logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RADEON 9550 - Czarny ekran po instalacji sterowników na GIGABYTE 8SGXP

Nosorożec-wopr 23 Paź 2006 22:51 2786 6
REKLAMA
  • #1 3147026
    Nosorożec-wopr
    Poziom 2  
    Mam pewien problem, a właściwie mój teściu (tylko, że on nie ma neta i jak cos jest nie tak to do mnie wydzwania)
    Teściu kupił sobie nową płytę główną wraz z prockiem (PŁYTA GŁÓWNA GIGABYTE 8SGXP + CELERON-D 2.26GHZ) a poprzednio miał (ASUS A7s333+AMD Duron 1,2G), dodatkowo musiał zmienić zasilacz gdyż stary miał tylko 235W i nie posiadał cztero pinowej końcówki teraz ma 400W. Pomijając już rodzaj twardziela czy też napędów CD miał i ma karte graficzną RADEON 9550(gigabyte) i tu się zaczyna problem...
    Polega on na tym:
    Po formacie kompa i ponownym zainstalowaniu systemu (podejrzewałem że pozostałości po starej płycie są przyczyną problemu) do momentu wgrania sterowników od karty graficznej wszystko jest OK, no oczywiście nie chodzą w tym momencie gry... W momencie wgrania sterowników do grafiki (które były wraz z kartą graficzna) komputer uruchamia się tylko do momentu paska postępu przy logowaniu XP, następnie robi się czarny ekran a po 15 sekundach monitor przechodzi w stan czuwania. Myślałem że może jakimś cudem przeskoczył obraz na TV ale tam też "czarno":cry:
    Dodam tylko że na poprzedniej płycie głównej wszystko działało OK

Wie może ktoś coś w tym temacie???
    Co może być przyczyną???
    Jak się pozbyć problemu???

Z góry dziękuje za podpowiedzi

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3147195
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    A skąd na sformatowanej partycji mogą byc pozostalości poprzedniego systemu ? Sterowniki do płyty głównej zainstalowane ? Zmierz napięcia z zasilacza.400W nic nie mówi.Jakiej firmy ten zasilacz ? Jakie sterowniki do grafiki instalujesz ?
  • REKLAMA
  • #3 3147273
    kuba883
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    zobacz czy karta sie nie grzeje za mocno , bo podobny problem mialem ze swoim radeonem ( teraz poszedl do servisu) . tez po chwili wylaczal mi komputer (przystaw jakis wentylatorej do karty i sprobuj) moze pomoze ;)
  • #4 3147542
    kataryniarz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Przelacz w biosie AGP na x4
  • REKLAMA
  • #5 3147616
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    ja s koleji na poczatek polecam uruchomic.. system w trybie "awaryjnym" oraz wywalenie sterów od grafiki.. potem uruchamiamy system normalnie i zobaczymy czy sys. sie uruchomi .. jesli tak to coś ze sterami , grafiką albo kontrolerem AGP na plycie glownej

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3148942
    Nosorożec-wopr
    Poziom 2  
    jaki zasilacz- nie wiem wiem tylko że ma 400W
    jakie sterowniki - te co standardowo dodali do karty graficznej a jesli chodzi o symbol to nie jestem w stanie tego sprawdzić a teściu nie umie uruchomić kompa w trybie awaryjnym (niestety on mało umie)
    Jeżeli by to była kwestia sterownków to jakie najlepiej zainstalować do tego zestawu i gdzie je pobrać????
    w google eynajduje mi głównie angielskie strony i nie wiem co dalej kliknąc a jak już znajdzie się jakaś polska to jest tam tyle sterów że nie wiem co jest co
  • #7 3149083
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sterowniki znajdziesz na www.ati.com

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z nową płytą główną GIGABYTE 8SGXP i procesorem Celeron-D 2.26 GHz, w którym po instalacji sterowników do karty graficznej RADEON 9550 (Gigabyte) system Windows XP uruchamia się do paska postępu logowania, a następnie ekran robi się czarny i monitor przechodzi w stan czuwania. Wcześniej komputer działał na płycie ASUS A7S333 z procesorem AMD Duron 1,2 GHz. Zasilacz został wymieniony z 235W na 400W, jednak nieznana jest jego marka. Problemu nie powodują pozostałości po poprzednim systemie, gdyż partycja była formatowana. Sugerowane rozwiązania to: sprawdzenie napięć i jakości zasilacza, kontrola temperatury karty graficznej (możliwe przegrzewanie), zmiana ustawienia magistrali AGP w BIOS na x4, uruchomienie systemu w trybie awaryjnym i usunięcie sterowników graficznych. Zalecane jest pobranie najnowszych sterowników do RADEON 9550 bezpośrednio ze strony www.ati.com. Problem może wynikać z niekompatybilności sterowników, przegrzewania karty lub ustawień AGP na płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA