logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja brakującego układu w programatorze ATMEGA 8515 z RS232

melon 20 Maj 2005 22:13 1710 11
REKLAMA
  • #1 1511284
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    witam
    mam mały problem
    Zamieściłem zdjęcie pewnego układu z wylutowanym scalakiem
    Po lewej widać port RS232 za pomocą którego programuje się ATMEGĘ
    Niestety sygnał leci przez układ którego nie ma i ja nie wiem co to za układ
    Jeśli ktoś na podstawie układu ściezek wie co to kostka będę b wdzięczny
    Załączniki:
    • Identyfikacja brakującego układu w programatorze ATMEGA 8515 z RS232 płytka.jpg (185.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1511314
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Jest to zapewne układ który dopasowuje napięcia pomiędzy TTL->RS234 i na odwrót...
    Czyli popularny MAX232 lub odpowiednik...

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #3 1511319
    melon
    Poziom 26  
    no tak ale max w aplikacji ma kondensatory a tu niczego takiego nie ma
  • #4 1511331
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    I inaczej podłączone zasilanie, to z pewnością nie jest max232, ale można tam takowy wstawić, tylko trzeba będzie odciąć 8 wyprowadzenie, na 15 doprowadzić masę i oczywiście kondensatory dodać
  • #5 1511336
    melon
    Poziom 26  
    no tak ale orginalnie coś tam siedzi i nie chciałbym experymentować
    tylko wstawić orginał
  • REKLAMA
  • #6 1511486
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Maxim produkuje oprócz tego układy konwerterów RS232 bez potrzeby dołączania zewnętrznych kondensatorów, dalej układy więcej niż 4 torowe- nic tylko szukać na ich stronie, a prawie 100% że bedzie to układ trafiony.
  • REKLAMA
  • #7 1511775
    Machoni
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    melon napisał:

A te pikne kosteczki to co to jest ?? Jestes pewny ze to same rezystorki ??
  • #8 1511785
    LordBlick
    Ocena: 69
    Machoni napisał:
    Tam gdzie powinny być w/g aplikacji MAX232, jest tylko echo - łyse pady... ;) Nie ma sensu zastanawiać się i wyciągać szklane kule... ;) Z tego co widać, układ ma Vcc na 1 wyprowadzeniu (ścieżka idzie na 14 wyprowadzenie 74H...coś tam dalej, czyli TTL i krańcowe wyprowadzenie stabilizatora), a GND na 8(dochodzi do środkowego wyprowadzenia stabilizatora). Stawiam na najzwyklejszy świński CMOS - 4049... ;) Nie polecam wlutowywania tegoż, lepiej przerobić na MAX232, ale pewnie ja se moge tylko popisać... ;) A układ programuje się poprzez te 5 odsłoniętych padów w pobliżu procesorka. RS to tylko dodatkowy bajerek, w dodatku rozwiązany po amatorsku.
  • #9 1511815
    Machoni
    Poziom 13  
    Light'­­­­I napisał:
    Machoni napisał:
    Tam gdzie powinny być w/g aplikacji MAX232, jest tylko echo - łyse pady...

Ja nie twierdzilem ze to max232, tylko ze tam SA kondki (a wlasciwie pytalem czy autor jest pewny ze nie ma ;) ).

Cytat:
    Nie ma sensu zastanawiać się i wyciągać szklane kule... ;)

No fakt... troche to tak wyglada, zwlaszcza przy niewielkim wycinku.

Cytat:
    Z tego co widać, układ ma Vcc na 1 wyprowadzeniu (ścieżka idzie na 14 wyprowadzenie 74H...coś tam dalej, czyli TTL i krańcowe wyprowadzenie stabilizatora), a GND na 7(dochodzi do środkowego wyprowadzenia stabilizatora).

3 i 4 do Rx i Tx Atmegi.
    A gdzie widzisz podpieta 7, to nie wiem, chyba osleplem (a moze to ta pora).

No ale niewazne... jakos mnie to nie martwi (przynajmniej w chwili obecnej).
  • #10 1511818
    LordBlick
    Ocena: 69
    Machoni napisał:
    A gdzie widzisz podpieta 7, to nie wiem, chyba osleplem (a moze to ta pora).
    Błąd w druku, najczęściej używane układy logiki przeze mnie mają 14 wyprowadzeń i GND na 7... ;) Poprawiłem, chodzi oczywiście o 8 wyprowadzenie. A co do twierdzenia, że tam są kondensatory, to można jeszcze zaryzykowac, że jest gniazdo, a nawet dwa... Tylko co to ma do rzeczy, jeśli odniosłeś się do wypowiedzi, w której padło słowo "max"... ;)
  • #11 1512609
    Machoni
    Poziom 13  
    [quote="Light'­­­­I"]
    Machoni napisał:
    A co do twierdzenia, że tam są kondensatory, to można jeszcze zaryzykowac, że jest gniazdo, a nawet dwa... Tylko co to ma do rzeczy, jeśli odniosłeś się do wypowiedzi, w której padło słowo "max"... ;)

Ale padlo rownoczesnie cos takiego:
    melon napisał:

I dokladnie do tej wypowiedzi sie odnosilem, co zreszta widac, bo i wczesniej byla ona cytowana ;p
  • #12 1512887
    melon
    Poziom 26  
    no i po problemie

zrobiłem zewnętrzny układ na max232 i poszło od ręki
    procek pięknie się zaprogramował

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji brakującego układu w programatorze ATMEGA8515 z interfejsem RS232. Układ ten prawdopodobnie pełni funkcję konwertera poziomów napięć TTL na RS232 i odwrotnie. Początkowo sugerowano popularny układ MAX232, jednak brak zewnętrznych kondensatorów i inny sposób zasilania wskazywały na inną konstrukcję. Wskazano, że mogą to być układy Maxim bez potrzeby kondensatorów lub prostsze układy CMOS, np. 4049. Ostatecznie rozwiązaniem było zastosowanie zewnętrznego modułu MAX232, który umożliwił poprawne zaprogramowanie mikrokontrolera. Dyskusja zawierała analizę ścieżek, wyprowadzeń i typowych konfiguracji zasilania układów konwerterów poziomów sygnałów w programatorach AVR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA