logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować pralkę Beko WMB61232PL PTMA? Cykl się zatrzymuje

witeck 01 Kwi 2015 16:51 18234 3
REKLAMA
  • #1 14580076
    witeck
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    Proszę o informację w jaki sposób można przeprowadzić reset w pralce Beko WMB 61232 PL PTMA. Instrukcja obsługi tego urządzenia milczy na ten temat.
    Objaw:
    Pralka pobiera wodę, dwa razy przekręci bębnem, po czym ponownie pobiera wodę i kręci bębnem i tak na okrągło, w każdym programie, a przy tym czas cyklu się zatrzymuje. Potrzebuje zrobić reset.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14781808
    hertz82
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Mam ten sam problem, i dowiedziałem się, że żeby dokonać resetu to należy wcisnąć przycisk "Start/Pause" na kilka sekund i powinien na wyświetlaczu wyskoczyć "end" lub "0:01" następnie pralka powinna odpompować wodę i otworzyć drzwi.
    Po wykonaniu tej czynności niestety nic się nie wydarzyło.
    Doczytałem jeszcze że może być zapchany filtr pompy odprowadzającej wodę (z przodu pralki na dole) dzisiaj wyczyszczę i zobaczę co się wydarzy..

Dam znać o wyniku..

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14782449
    witeck
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam ponownie,
    Dziękuję za odpowiedź. W moim przypadku problemem okazał się odpływ usytuowany zbyt nisko. Musiałem przerobić instalację kanalizacyjną w łazience. W instrukcji jest napisane, że odpływ musi być na wysokości min. 40cm, u mnie było na około 15 cm. Wykonanie resetu nie pomagało.
    Pozdrawiam
  • #4 14795216
    hertz82
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam
    Ja już po odwiedzinach serwisu, a diagnoza -to uszkodzony (pęknięty) magnes Tacho. On podobno odpowiada za odczyt prędkości obrotowej silnika. Potwierdzę po wymianie :)

Pozdrawiam
REKLAMA