logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zresetować pralkę Beko WML 15040 KL po zakończonym cyklu?

newDJ 10 Lut 2007 13:02 67018 7
REKLAMA
  • #1 3552034
    newDJ
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Witam.
    W jaki sposób zresetować tą pralkę. Istnieje do nich jakiś tryb serwisowy podobnie jak w Amicach? Wykonała cykl mini 30°C, zakończyła cykl zapaliły się diody Led: > koniec< i > drzwi<. Po włożeniu nowej porcji prania i zadaniu nowego pralka milczy. Świeci dioda postępu wykonywanego programu i cisza. Pralka nowa, na gwarancji.
    Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3552112
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3552373
    newDJ
    Poziom 18  
    Zwykly reset nie pomaga, był robiony, ale spróbuję proponowanej kombinacji. Czy faktycznie pralka ta może mieć tryb ochrony ze względu na problem z infrastrukturą (ciśnienie wody)? Może tu tkwi sedno sprawy. Nie mam schematu tego wynalazku więc niewiele o niej wiem. Nie serwisuję tej pralki, a kupiona była 3 dni temu. Nie chciałbym utracić gwarancji i naprawiać na własny koszt.
    Dziękuję za odpowiedż
  • Pomocny post
    #4 3552439
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3552503
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Cześć.
    Przycisk start musisz trzymać aż zacznie działać pompa spustowa (3 sekundy może być za krótko) i trzeba czekać aż spuści wodę i przestanie działać a następnie uruchomić nowy program,
  • REKLAMA
  • #6 3552873
    newDJ
    Poziom 18  
    andrzej1959 napisał:
    Przycisk start musisz trzymać aż zacznie działać pompa spustowa (3 sekundy może być za krótko) i trzeba czekać aż spuści wodę i przestanie działać, a następnie uruchomić nowy program
    Jest dokładnie tak jak piszesz i tak robię. Po zapalenie diody >koniec< i u pływie około 2-ch minut zapala się lampka >drzwi< Można je otworzyć. Po wyborze pokrętłem nowego programu (np. mini) dioda sygnalizuje postęp programu lecz brak jest oznak rozpoczęcia pracy. Słychać w okolicach programatora 2 kliknięcia przekaźników i nic więcej. Tak jak mi koleżanka mówiła pralka zrobiła dziś jedno pranie na programie mini, lecz po załadunku nowego wsadu i próbie uruchomienia praleczka "umarła"...

Nie wiem co robiła i jakie przyciski wciskała przed moim przyjściem lecz ja wykonałem czynności zalecane przez instrukcję tak jak należy. Nie wiem czy to coś wniesie do tematu lecz mąż jej mówił mi, że montując ze szwagrem pralkę z węża spustowego wylało się trochę wody. Czyżby otrzymał pralkę z reklamacji, która już była naprawiana być może w sklepie w którym kupił? Wiem, że jest nowa i musi pracować! Właściwie więc drążę temat aby dojść do sedna sprawy.
  • #7 3553409
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 3603746
    newDJ
    Poziom 18  
    Usterka usunięta, mimo sugestii braku umiejętnego czytania instrukcji obsługi. Pralka jednak była uszkodzona. Padł po dwóch praniach elektrozawór. Dziękuję za rady, temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z resetowaniem pralki Beko WML 15040 KL po zakończeniu cyklu prania. Po wykonaniu programu mini 30°C pralka sygnalizuje koniec cyklu i otwarcie drzwi, jednak po załadowaniu nowego wsadu i wybraniu programu pralka nie rozpoczyna pracy, mimo świecącej diody postępu. Proponowano reset poprzez przytrzymanie przycisku start/pauza z ustawionym pokrętłem na program bawełna 90°C oraz zwykły reset przytrzymując start. Zwrócono uwagę na możliwy tryb ochronny pralki związany z niskim ciśnieniem wody, który objawia się miganiem diody start i wymaga ponownego wciśnięcia przycisku. Zalecano odczekanie na zakończenie pompowania wody przed uruchomieniem nowego programu. Ostatecznie okazało się, że pralka była uszkodzona – padł elektrozawór po dwóch praniach, co uniemożliwiało prawidłowe działanie. Problem został usunięty, a pralka działa poprawnie. Instrukcja obsługi oraz serwis są dostępne, jednak w przypadku gwarancji naprawa powinna być realizowana przez autoryzowany serwis.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA