logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Philips FWR88/22 - samoczynne przechodzenie do trybu standby, co sprawdzić?

Telo 20 Maj 2005 22:47 1232 4
REKLAMA
  • #1 1511382
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2328
    Wieża Philips FWR88 z nagrywarką CDR,objawy wyłączała się po czasie do standby samoczynnie niezależnie od tego czy było używane CD,TUNER czy coś innego i niezależnie od częstotliwośći ,różnie bywało ,napiecia pomierzone OK kondensator 6800uF podstawiony ,nie reguje na opukiwanie i zamrażanie,przelutowano większe i podejrzane elementy bez efektu,przez piewień czas wieża była włączona bez zmieniarki(żeby pomierzyć napięcia na płytkach zasilających i taśma połączeniowa była luzem ,w tym przypadku nie działał wyjazd kieszeni kasety od CDR za wyświetlaczu zapalało sie open i zapalała sie niebieskie podświetlenie i nic ,cisza ,po podłączeniu zmieniarki też cuda nie działa wyjazd kieszeni ale obracanie karuzela działa i wybór CD1,CD2,CD3 działa i jak sie ręcznie załaduje płytę to czyta ,jak się recznie wysunie kieszeń od zmieniarki i włączy włącznikem Power to wjedzie.Zrobiłem pomiary napięć i wszystkie są ok,faktem jest,że ta wieża była już w innym serwisie i tam zmasakrowali taśmę połączeniową ,która łączy elektronikę ze zmieniarką
    ale pomierzyłem ją miernikiem i test pod światło wydaje się ok.Zrobiłem w trybie serwisowym kasowanie pamieci ale nic to nie dało.Macie jakieś pomysły ,jest ktoś na forum też z serwisu Philipsa ,nie mam takiej drugiej aby podstawić bebechy,dlaczego nie działa wyjazd kiszeni CDR i Kieszeni zmieniarki,czy jest coś wspólnego analizowałem schemat ale wszystko odbywa się na rezystorach ,switche tez sprawdziłem są dobre nie mam na podstawienie taśmy połączeniowej.
  • REKLAMA
  • #2 1511566
    rae0113
    Serwisant RTV
    Ocena: 25
    CDR tray does not open. The display shows OPEN
    CDR but the set does not react on the Open/Close key. When
    sets are brought in for repair with the above or similar failure
    description the failure can hardly or not be reproduced. An exchange
    of the CDR-module does not solve the problem.

CURE : There is no solution available for this problem. The customer
    has to be informed that this failure will occur when the set is operated
    in a certain sequence.

When the set hangs up it can be restarted by one of the following:
    " pull mains cord off and plug it on again
    " switch power off, wait 15s and switch power on again
    (CDR785, CDR786 only)

REMARKS : The easiest way to reproduce the problem:
    " open the CDR tray and remove the disc
    " press PLAY (with the tray still open) and wait until the message
    INSERT DISC appears
    " change to another source (e.g. CD1, 2, 3, AUX)
    " change source back to CDR
    -> OPEN CDR is shown, but the tray does not open.
    The CDR-module can only be restarted by a reset.

Tyle Philips w temacie
  • REKLAMA
  • #3 1518995
    Telo
    Serwisant RTV
    Dziękuję ale to nie pomogło dowiedziałem się ,że uszkodzone jest oprogramowanie nagrywarki i to było powodem tych problemów.Po wejściu w tryb serwisowy i odczytaniu wersji oprogramowania CDR wyświetliły się same zera.Teraz w tym stanie nie działają wyjazdy CDR i karuzeli i wieża się nie wyłacza.
  • REKLAMA
  • #4 1519066
    yooras
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    na dzień dzisiejszy naprawa możliwa przy bardzo dużym szczęściu.
    pozdrawiam.
  • #5 1979153
    Telo
    Serwisant RTV
    Wieża została oddana klientowi w takim stanie ,że nie działała nagrywarka i talerz od CD trzeba było recznie otwierać i po załadowaniu płyt działała bezblędnie i się nie wyłączala.Temat proszę zamknąć.
REKLAMA