logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć skaner USB do dwóch komputerów bez przełączania kabli?

Mihó 21 Maj 2005 08:58 3503 6
REKLAMA
  • #1 1512050
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 205
    mam skaner podłączany na USB i chciałbym go używać na dwóch komputerach (nie na raz, ale i bez zabaw z przełączaniem kabli).

Czy istnieją może jakieś przełączniki pozwalające na zrobienie czegoś takiego (coś jakby hub od drugiej strony :) ) ??
  • REKLAMA
  • #2 1512087
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    ... zapewnie nawet zwykły przełącznik tych czterech linii rozwiąże sprawę .
  • REKLAMA
  • #3 1512089
    Mihó
    Poziom 27  
    No dobra, ale co z zakłóceniami ?? Bo myślałem nawet o przekaźnikach...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1512105
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    ... a dla czego sądzisz że mogą być czy występować te zakłócenia ?
    Mnie się wydaje że przy jednoczesnym przełączeniu będzie to odpowiadało załączeniu czy włożeniu złącza USB do portu .
    Pewnie że rozwiązanie na przekaźnikach będzie więcej eleganckie .
    Poza tym zapewnie coś takiego gotowego już na pewno jest do kupienia np. na Alegro .
    Decyzja zawsze będzie należała do Ciebie .
  • REKLAMA
  • #5 1512117
    Mihó
    Poziom 27  
    Tu się zgodzę. Chodziło mi o to, że przewód mam ekranowany, a przełącznik, czy nawet przekaźnik - no cóz... pełnej przepustowości USB 2.0 to pewnie na tym nie uzyskam :]
  • #7 1512130
    Mihó
    Poziom 27  
    Już w temacie dość dobrze. Widziałem na allegro takie rzeczy i chyba się zdecyduję. Dzięki za pomoc
    Myślę że już na ten temat wystarczy tej polemiki ! (TJT)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia skanera USB do dwóch komputerów bez konieczności ręcznego przełączania kabli. Rozważano użycie prostego przełącznika linii USB lub przekaźników do zmiany sygnału między komputerami. Pojawiły się obawy dotyczące zakłóceń i utraty pełnej przepustowości USB 2.0, zwłaszcza przy stosowaniu ekranowanego kabla i mechanicznych przełączników. Zasugerowano, że przełączniki na przekaźnikach mogą być bardziej eleganckim rozwiązaniem. Wskazano również, że gotowe urządzenia do takiego zastosowania są dostępne na rynku, np. na platformie Allegro. Podano link do filtra USB (http://www.uno.pl/k_98/filtr_3050) oraz artykuł techniczny na Tom's Hardware dotyczący tematu. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup gotowego przełącznika dostępnego w sprzedaży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA