logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Siena 1.4 EL - Wysokie spalanie gazu przy spokojnej jeździe, instalacja BRC Just Junior

sebsro 03 Kwi 2015 14:31 1575 8
REKLAMA
  • #1 14585966
    sebsro
    Poziom 8  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Jest to mój pierwszy post na forum i bardzo bym prosił o pomoc. Problem dotyczy Fiata Sieny 1.4 EL (wersja podstawowa bez elektroniki) i instalacji gazowej BRC Just Junior (II generacja). Mierzyłem spalanie gazu na trasie do Wrocławia, cykl mieszany (90% trasa, 10% miasto) i mam niezłą rozterkę. Przy normalnej jeździe (dość dynamiczna zmiana biegów, do 120 km/h) średnie spalanie gazu 10,7 l/100 km, czyli w miarę OK. Przy jeździe do oporu (bardzo dynamiczna zmiana biegów, grubo powyżej 120 km/h) maksymalne osiągnięte spalanie gazu 11,4 l/100 km i więcej nie weźmie. I teraz najciekawsze przy jeździe spokojnej (max 90-100 km/h) na zasadach ekodrivingu spalanie prawie 13 l/100 km. Nie rozumiem jak auto może spalać więcej przy wolniejszej jeździe :!: Ktoś ma jakiś pomysł :?: Bardzo proszę o sugestie :cry:
  • REKLAMA
  • #2 14587979
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2461
    Regulacja potrzebna.
  • REKLAMA
  • #3 14596687
    sebsro
    Poziom 8  
    Podam trochę więcej szczegółów. Parownik BRC AT90E po regeneracji oryginalnym zestawem naprawczym BRC. Po złożeniu zrobiłem autokalibrację sterownika Just Junior. Następnie wyregulowałem parownik przy pomocy sterownika. Na sterowniku świecą się diody odpowiedzialne za stan mieszanki (czerwona, żółta, zielona). Regulacja parownika jest prosta, bo reguluje się tylko napięcie membrany w taki sposób aby diody świeciły się na przemian, co odpowiada zmieniającemu się w czasie rzeczywistym składowi mieszanki paliwowo-powietrznej. Wyregulowałem w ten sposób na biegu jałowym oraz przy 3000 obrotów/minutę. Zastanawia mnie jedno jadąc szybko, pali mniej tak jakby dostawał więcej powietrza. Jadą powoli, pali więcej, tak jakby dostawał mniej powietrza na skutek mniejszego otwarcia przepustnicy. Jak myślicie co może być powodem, że dostaje mniej powietrza: silnik krokowy, coś z przepustnicą. Dodam, że w między czasie zaopatrzyłem się w oprogramowanie Just Junior 1.0, nic innego znaleźć nie potrafiłem. Może ktoś podpowie czy za pomocą tego oprogramowania można coś stwierdzić. Doradźcie coś proszę ;-)
  • #4 14597212
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Ja stawiam, że podczas dynamicznej jazdy masz za ubogo przez za szeroki zakres pracy aktuatora co skutkuje jego nie nadążaniem stąd spalanie mniejsze. Podłącz sobie kompa i w trasę, będziesz miał jasność.
    Być może trzeba będzie auto wyregulować tak by góra pracowała poprawniej a wolne były przylane....
  • #5 14599806
    sebsro
    Poziom 8  
    Witam Wszystkich ponownie!

Poszedłem za radą psooya podłączyłem się pod komputer i pojechałem do Wrocławia. Słuchajcie coś mam. Podczas jazdy na benzynie program IAW Scan 2 wywala błąd sondy lambdy. Potwierdza to również oprogramowywanie Just Junior, gdzie sonda stoi na 0, a mieszanka jest cały czas uboga.
    Fiat Siena 1.4 EL - Wysokie spalanie gazu przy spokojnej jeździe, instalacja BRC Just Junior

Dopiero po przełączeniu na gaz sonda oscyluje przez pewien czas na pełnym zakresie obrotów, niezależnie od biegu - mieszanka również się zmienia, diody migają program również to pokazuje, czyli jest OK, tylko do czasu! Po dłuższej jeździe sonda staje. UC około 200, mieszanka cały czas bogata. Program IAW Scan 2 wywala błąd sondy lambdy, wtryskiwaczy i kontrolki MIL. Sonda stoi, mieszanka cały czas bogata niezależnie od biegu, czy obrotów.

Sonda jest nowa uniwersalny Bosch dobrany do silnika. Przed montażem podpiołem ją bezpośrednio pod komp benzynowy i wywaliłem sterownik Just Junior, żeby sprawdzić czy jest dobra, spalanie było super takie jak być powinno. Sonda mierzona miernikiem wykazywała poprawne parametry i oscylowała w zakresie 0-1 Volt. Podłączyłem sterownik i cuda się dzieją, nie ma takiej oscylacji ani na benzynie, ani na gazie, co o tym sądzicie :cry:
  • REKLAMA
  • #6 14599866
    psooya
    Poziom 38  
    Odłącz akumulator, potem pojeździj na PB i zobacz czy oscyluje, może LPG przez emulację lub jej brak rozwala mapę PB. Na gazie jak odłączasz wtryski i kontrolkę MIL by nie było widać checka od jazdy na LPG to błędy są ok. Ale podczas jazdy na samym PB powinno być ok.
  • #7 14602803
    sebsro
    Poziom 8  
    Wyłączyłem akumulator na dłużej, zrobiłem reset komputera PB i kicha. Na benzynie nadal wywala błąd sondy lambda w IAW SCAN 2 i pokazuje 0 UC w programie JUST JUNIOR. Po przełączeniu na gaz sonda przez chwilę zmienia wartości od 0 do 200 UC, a potem stoi na 200 UC. Program pokazuje kalibrację: bogata. Ewidentnie coś z sondą lambda, albo sterownikiem gazu. Skoro jak podłączyłem sondę z pominięciem Justa i było ok to prawdopodobne wina leży po stronie sterownika? Powiedzcie czy dobrze rozumiem: jak Just Junior jest ustawiony na benzynie to powinien przesyłać niezmieniony sygnał sondy bezpośrednio do komputera gazowego, a dopiero po przełączeniu na gaz powinien posyłać emulowany sygnał sondy do kompa PB?
  • REKLAMA
  • #8 14602947
    psooya
    Poziom 38  
    sebsro napisał:
    Powiedzcie czy dobrze rozumiem: jak Just Junior jest ustawiony na benzynie to powinien przesyłać niezmieniony sygnał sondy bezpośrednio do komputera gazowego, a dopiero po przełączeniu na gaz powinien posyłać emulowany sygnał sondy do kompa PB?

Tak, zrób test, zewrzyj w kostce kable od sondy i pojeździj. Będzie wiadomo czy to sterownik, jak nadal będą problemy, sprawdź wiązkę i podłącz sondę z jej pominięciem.
  • #9 14627333
    sebsro
    Poziom 8  
    Witam Wszystkich po dłuższej przerwie. Trochę mi to zajęło ale doszedłem co jest grane z moją instalacją gazową. Walnięty był sterownik (kupiłem nowy) oraz instalacja elektryczna. Za namową kolegi psooya pominąłem całkowicie instalację gazową i położyłem nowe kable i ... sprawa się rozwiązała. Spalanie na benzynie 8,58 l/100 km, natomiast pierwsze mierzone na gazie to 8,88 l/100 km, więc rewelacja. Chciałbym podziękować koledze psooya za zaangażowanie. Pozdrawiam i mam nadzieję, że instalacja będzie sprawować się dobrze dalej ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłosił problem z wysokim spalaniem gazu w Fiacie Sienie 1.4 EL z instalacją gazową BRC Just Junior. Przy spokojnej jeździe (90-100 km/h) spalanie wynosiło prawie 13 l/100 km, co jest nieproporcjonalnie wysokie w porównaniu do dynamicznej jazdy, gdzie spalanie wynosiło 10,7 l/100 km. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego, ujawniono błąd sondy lambda oraz ubogą mieszankę paliwową. Użytkownik przeprowadził regulację parownika i wymianę sondy, co nie przyniosło poprawy. Ostatecznie, po wymianie sterownika gazu i naprawie instalacji elektrycznej, spalanie na benzynie wyniosło 8,58 l/100 km, a na gazie 8,88 l/100 km, co uznano za zadowalający wynik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA