logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SyncMaster 710s - Pulsujący obraz, skoki napięć na trafopowielaczu, co robić?

Robertss 21 Maj 2005 09:50 1110 6
REKLAMA
  • #1 1512150
    Robertss
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Problem podobny jak w poprzednich postach na temat tego monitora.Po włączeniu obraz pulsuje,taki efekt pompowania.Posprawdzałem napiecia na przetwornicy,sąstabilne i zgodne z opisem na płycie.Powymieniałem większość elektrolitów-bez efektu.Zauważełem jedynie na jednym z odczepów trafopowielacza skoki napięć.Podczas zwiększenia napięcia na trafopowielaczu pulsowanie ustaje i monitor pracuje poprawnie.Po wyłączeniu go i ponownym włączeniu problem powraca.Proszę o wszelkie porady.Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 1515459
    gizmo000
    Poziom 22  
    Witam!
    Wymien wszystkie kondesatory elektrolityczne w przetwornicy i na lini +B.powodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1515587
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    To niestety objaw uszkodzonego trafa w wielu samsungach. Powodem jest najczęściej zbyt mała pojemnosć wewnętrznego kondensatora w trafie WN co powoduje niestabilna pracę układu regulacji WN. Zmierz pojemnośc tego kondensatora, powinien mieć ok 3nF.
  • REKLAMA
  • #4 1517948
    szymon210
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    na 100% uszkodzony powielkacz miałem takisam obiaw w IBMie wymieniłemtrafko idziała :D
  • #5 1518080
    Robertss
    Poziom 16  
    Dziękuję za porady.Zamówiłem trafopowielacz.Jak go dostane to po zamontowaniu napisze o efektach.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1518454
    szymon210
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    i mam nadzieje że kilikniesz "pomógł" :) ;) pozdrawiam
  • #7 1521657
    Robertss
    Poziom 16  
    Trafopowielacz wymieniony,monitor pracuje poprawnie.Jeszcze raz dziekuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor SyncMaster 710s wykazywał problem pulsującego obrazu spowodowany niestabilnością napięć na trafopowielaczu. Pomimo stabilnych napięć na przetwornicy i wymiany elektrolitów problem nie ustępował. Diagnoza wskazała na uszkodzony trafopowielacz, a konkretnie na zbyt małą pojemność wewnętrznego kondensatora wysokiego napięcia (WN) w trafie, co powodowało niestabilną pracę układu regulacji WN. Zalecane było zmierzenie pojemności kondensatora, która powinna wynosić około 3nF. Po wymianie trafopowielacza monitor zaczął działać poprawnie, co potwierdziło skuteczność tej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA