logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Grundig GWM 4762 wypuszcza wodę na każdym programie, nawet gdy bęben pusty

Tarnus 03 Kwi 2015 20:44 2904 4
REKLAMA
  • #1 14587022
    Tarnus
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    Pralka bez względu na program wypuszcza wodę, nawet gdy bęben pusty.

Wciskanie przycisku start/stop powoduje tylko na około sekundę wstrzymanie pracy pompki, po czym na powrót jest ona załączana.

Sprawdziłem:
    Czujnik wypływu wody na dnie pralki - OK.
    Czujnik poziomu wody mechaniczny - OK.
    Czujnik poziomu wody częstotliwościowy (SP-A03E) - chyba OK.

Czujnik SP-A03E sprawdziłem miernikiem. Rezystancja cewki (dwa skrajne styki) około 24 ohm, plus zmierzone dwie pojemności po około 47 nF względem wyprowadzenia środkowego.
    Za pomocą prostego generatora oraz oscyloskopu zbadałem że wraz ze zmianą ciśnienia zmienia się wartość częstotliwości. Nie mam jednak pewności czy to nie jest jednak wina rozkalibrowania tego czujnika, o ile coś takiego może się w nim przytrafić i dlatego sterownik dostaje fałszywą informację że woda ciągle jest w bębnie.

Proszę o poradę co jeszcze podlega sprawdzeniu.
  • REKLAMA
  • #2 14593945
    toudikat
    Poziom 19  
    Ocena: 167
    Sprawdź jeszcze rezystencję grzałki i szczotki na silniku.
  • REKLAMA
  • #3 14594112
    Tarnus
    Poziom 20  
    Dzięki. Sprawdzę. Czy elektronika w tych pralkach jest już na tyle rozwinięta że sprawdza ewentualną upływność grzałki albo pobierany prąd? To samo silnika?
    O tej pralce nigdzie w necie nie ma żadnych informacji. Pod logo BEKO znalazłem jakiś model w którym wyświetlacz wygląda podobnie ale też prawie nic na jej temat nie znalazłem. Nie wiem więc nawet jak odczytać kod błędu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14597509
    bobogolf
    Poziom 11  
    Miałem taki sam problem z pralką BEKO nie pamiętam jaki model ale ma dopiero 2 lata. Program ustawić na bawełna i z wciśniętym przyciskiem start lub play włączyć zasilanie, wtedy się zresetuje i pokaże błąd. Sprawdzanie chydrostatu i etc. wszystko sprawne dopiero reset jej pomógł. Powodzenia.
    wiem BEKO WMB 71242 PTLA
  • #5 14635509
    Tarnus
    Poziom 20  
    Problem jest rozwiązany.
    Kiedy zadziałał czujnik wypływu, należało oprócz osuszenia dna pralki jeszcze wykonać reset.
    Bobogolf, dzięki za pomoc. Masz plusa.
REKLAMA