logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka BEKO WMY 61033PL PTLB2 - kontrolka płukanie

kasprzyk 20 Gru 2015 11:51 2067 4
REKLAMA
  • #1 15255545
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam
    Od kilku dni pralka "wiesza się" w czasie wykonywania programu np. "Codzienne" zaczyna mrugać dioda płukanie. Kolejne wciśniecie przycisku Start uruchamia urządzenie, jednak za jakiś czas ponownie się zatrzymuje.
    Pralka jest jeszcze na gwarancji, jednak przed wezwaniem serwisu chciałbym się upewnić czy wina nie leży po mojej stronie - sprawdziłem filtr na pompce odprowadzającej popłuczyny - jest czysto - co jeszcze powinienem sprawdzić ?
  • REKLAMA
  • #2 15255616
    m fox
    Poziom 27  
    Ocena: 236
    Jeśli jest na gwarancji to dzwon po serwis.
    kasprzyk napisał:
    Pralka jest jeszcze na gwarancji, jednak przed wezwaniem serwisu chciałbym się upewnić czy wina nie leży po mojej stronie - sprawdziłem filtr na pompce odprowadzającej popłuczyny - jest czysto - co jeszcze powinienem sprawdzić ?

Problemem może być zagięty lub źle zamontowany wąż od wylewu.
    W instrukcji obsługi jest opisane jak powinien być zamontowany i na jakiej wysokości ma być wylew ( coś około 80-100 cm.)
    Sprawdź to bo zły odpływ wody może być przyczyną.
    Jeśli jest ok , dzwon po serwis.
  • REKLAMA
  • #3 15255949
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Sprawdzałem, według instrukcji wąż powinien wchodzić do kanalizacji miedzy 40-100 cm jest na 50cm, nie jest zagięty w żadnym miejscu tak, żeby średnica była zduszona, spłaszczona.
    Co jeszcze zaobserwowałem - kiedy wchodzę do łazienki, i właśnie pralka "stoi" po wznowieniu Start, jest w trybie nabierania wody. Widać, że bęben dość szybko się napełnia - może mieć coś do rzeczy filtr na wężu dopuszczającym - od podłączenia pralki tam nie zaglądałem.
  • REKLAMA
  • #4 15256816
    m fox
    Poziom 27  
    Ocena: 236
    kasprzyk napisał:
    Widać, że bęben dość szybko się napełnia

skoro napełnia się szybko to raczej dobrze, gdyby napełniał się za wolno to mogło by być zapchane sitko.
    Pozostaje zadzwonić po serwis bo skoro jest na gwarancji to nic nie kosztuje. Jak przyjedzie serwisant to patrz mu na ręce bo kolejnym razem (już po gwarancji) jeśli wystąpi ta sama usterka będziesz wiedział jak ją usunąć.
  • #5 15496472
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam
    Obecnie problem całkowicie ustąpił - sprawdziłem filtr na wejściu wody - był czysty, po ponownym podłączeniu i otwarciu zaworka wszystko wróciło do normy, jestem prawie pewny, że przepływ jest ten sam - wydaje się, że pralka napełnia się dokładnie tak samo, ale jak wiadomo miernika w oku się nie ma i może tu był jednak problem, że przepływ był zbyt słaby.
    pzdr
REKLAMA