logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HT-DB120 - brak sopranów, jak poprawić jakość dźwięku?

loky 21 Maj 2005 18:50 882 3
REKLAMA
  • #1 1513468
    loky
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam. Kino to samsung ht-db120. Nie bardzo rozumiem jaki byl pomysl projektujacych to kino jesli chodzi o dzwiek, na oryginalnych glosniczkach soprany sa tylko w 2 przednich i myslalem ze z tego powodu mam taki syfny dzwiek, 0 sopranow, wokale jak przez rure i w ogole dno. Dokupilem drewniany komplecik 2+1 a dotychczasowe przednie ( te z sopranami ) dalem na tyl i chociaz jest odrobine lepiej to nadal sopranow prawie 0. Pogodzil bym sie z tym ale wiem ze to kino moze grac ladnie, przy ogladaniu filmow DVD dzwiek jest bardzo ladny, zarowno w menu filmu (muzyczka) jak i w czasie filmu wszystko miodzio tylko polowe ciszej niz np. radio. MP3 z kompa dalem rade skorygowac sobie ekualizerem w kompie i jest w miare ale tunera i plyt juz nie mam czym :( Oddalem to KD nawet do naprawy bo myslalem ze to jakas wada ale podobno ten typ tak ma).
    Moje pytanie jest nastepujace, czy da sie to jakos wyregulowac, czy moze ktos zna problem i wie ze tak musi byc?
  • REKLAMA
  • #2 1518102
    Yellow Tigra
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam
    Dźwięk masz jak to nazwałeś "syfny" gdyż większość nagrań nie jest zakodowana w systemie 5.1
    Jak zauważyłeś na filmach DVD jest OK , dlatego że jest tam zawarta pełna zakodowana ścieżka dźwiękowa ze wszystkimi kanałami.
    Jeżeli w "zwykłych" nagraniach jej nie ma , pozostaje przełączyć się na "2 Stereo" ewentualnie 3 przednie -jeśli to kino ma taką możliwość.

A ogólnie głośniki tylne służą do "robienia tła" (efektu przestrzennego) i z założenia mają dość wąskie pasmo przenoszenia, podobnie jak przedni środek - wokal (w zasadzie na głośniku średniotonowym) i - co chyba oczywiste - głośnik szósty (basowy)

Każdy system kina domowego tak ma i nie ma w tym nic szczególnego.
  • REKLAMA
  • #3 1521037
    loky
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    W stereo jest to samo, kino ma pro logic i pro logic2, do tego jeszcze sporo "cudow" do dzwieku, na wszsytkim jest syfnie.
  • #4 1521325
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    loky czy rozróżniasz co to stereo, a co 5.1???
    Wydaje mi się że nie ;).
    Sprawdź czy Twoje kino nie ma opcji włączenia surround
REKLAMA