logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie chłodzenie do Intel Core i5-4690K na MSI Z97 Gaming 3?

WolfShadow 12 Kwi 2015 12:33 2079 17
REKLAMA
  • #1 14610398
    WolfShadow
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam

Wybiłem sobie z głowy modernizację starego sprzętu i postanowiłem
    zakupić nowy komputer i mam pytanie odnośnie chłodzenia do procka I5 4690.
    Całość wygląda tak :

Antec GX505 Window
    MSI Z97 GAMING 3, Sockel 1150, ATX
    Intel Core i5-4690K Box, LGA1150
    ASUS ROG MATRIX-GTX780TI-3GD5, GeForce GTX 780 Ti, 3GB GDDR5
    8GB-Kit G.Skill RipJaws PC3-8500U CL7
    Seagate Barracuda 7200 1000GB, SATA 6Gb/s
    Techsolo STP-650, 650 Watt - będzie wymieniony na Be quiet Dark Power P 8 750W

Słyszałem, że boxowe chłodzenia nie są dobrym rozwiązaniem i tutaj moja prośba
    o pomoc w wyborze odpowiedniego chłodzenia do procka n a tej płycie.

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 14610450
    pogarandy
    Poziom 9  
    Jakim budżetem dysponujesz?
  • REKLAMA
  • #4 14610464
    WolfShadow
    Poziom 8  
    Powiedzmy że max 80euro
    Na tej stronie http://www.atelco.de/en/ zamawiałem komputer więc najlepiej i z niej coś dokupić, bo sam raczej nie wymienię, chyba, że faktycznie to nie takie trudne ?
  • REKLAMA
  • #6 14610510
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 294
  • REKLAMA
  • #8 14610661
    WolfShadow
    Poziom 8  
    gregorianin napisał:

Troszkę narzekają ludzie na głośność i to daje do myślenia
    ale podejrzewam, że przy tej grafice będzie huczało tak czy inaczej:)

Mam jeszcze jedno pytanie.
    Jest jeszcze opcja zmiany grafiki, czy warto się nad tym głowić, czy zostawić jak jest i nic nie kombinować ?
    Pytam bo troszkę przeraża mnie pobór mocy no i opcja Maxwell, ale czy to tak bardzo potrzebne ? Nie wiem, nie znam się:)
  • #9 14610730
    olutas
    Poziom 26  
    Ocena: 190
    Wiesz ja mam Gtx 970 i polecam :). Ale jeżeli masz tego 780 Ti to nie wydaje mi się żeby wydawać te kilkadziesiąt euro dla kilku fps :). To racja, że Maxwelle mają mniejszy pobór mocy i lepiej się kręcą co przemawia na ich korzyć. Na pewno 780 bd dużo głośniejszy od takiego na przykład ZOTAC Gtx 970 chłodzonego półpasywnie :). To już sam zdecyduj.
    Pozdrawiam
  • #10 14610772
    WolfShadow
    Poziom 8  
    olutas napisał:
    Wiesz ja mam Gtx 970 i polecam :). Ale jeżeli masz tego 780 Ti to nie wydaje mi się żeby wydawać te kilkadziesiąt euro dla kilku fps :). To racja, że Maxwelle mają mniejszy pobór mocy i lepiej się kręcą co przemawia na ich korzyć. Na pewno 780 bd dużo głośniejszy od takiego na przykład ZOTAC Gtx 970 chłodzonego półpasywnie :). To już sam zdecyduj.
    Pozdrawiam

Wiesz w zasadzie biorę to na raty więc tej różnicy cenowej aż tak nie odczuję,
    w ogóle do gier, w które gram chyba nawet mniej mocy potrzeba,
    ale kupując komputer chciałem wziąć coś, co wystarczy na kilka lat.
    Zastanawia mnie głównie ten pobór mocy jak to się będzie przekładało na rachunki,
    bo to najważniejsza kwestia. Póki co na moim Q6600 i Radeonie 7850
    np w World of Tanks mam 24 w porywach 30fps, a już War Thunder 60 i jakoś to znosiłem, ale padł zasilacz no i miała być renowacja, może CF, ale jednak pomyślałem, że może jednak kupić coś nowego.
    Odnośnie kręcenia to chyba na razie nie będę się w to bawił, bo jednak wiedza nie taka jak być powinna, może jak więcej poczytam.

Orientujesz się jak to się będzie przekładało na pobór prądu przy np takim używaniu komputera około 6h ? Ja kompletnie nie mam pojęcia jak to obliczyć i w ogóle jak to wszystko się do siebie ma.
  • #11 14611075
    gregorianin
    Poziom 27  
    WolfShadow napisał:
    Troszkę narzekają ludzie na głośność i to daje do myślenia
    ale podejrzewam, że przy tej grafice będzie huczało tak czy inaczej:)

Od tego jest regulacja wentylatorów, samej pompki nie słychać. Druga sprawa że jak Ci grafika rozpali powietrze w obudowie to CPU się grzeje zamiast chłodzić. Taki cooler zamontujesz sobie na ssaniu i zawsze masz dobre chłodzenie, niezależnie od temperatury panującej w obudowie, tego Ci żaden tradycyjny cooler nie zapewni.

olutas napisał:
    Wiesz ja mam Gtx 970 i polecam :). Ale jeżeli masz tego 780 Ti to nie wydaje mi się żeby wydawać te kilkadziesiąt euro dla kilku fps

Przecież GTX 780TI jest mocniejszą kartą od 970tki... Więc w jego przypadku byłby to krok nie tyle w bok co w tył.

WolfShadow napisał:
    Orientujesz się jak to się będzie przekładało na pobór prądu przy np takim używaniu komputera około 6h ? Ja kompletnie nie mam pojęcia jak to obliczyć i w ogóle jak to wszystko się do siebie ma.

6h/d = 180h/m ciągłej pracy, biorąc sytuację że zawsze gdy włączony jest komputer przez 6godzin nonstop grasz a grafika idzie pełną parą (w grach to rzadko spotykana sytuacja, prędzej przy kopaniu kryptowalut) różnice między 970 a 780TI wyniesie mniej niż 19KWh na miesiąc czyli jakieś 10zł (teoretycznie), w praktyce będzie to mniej niż 5zł.
  • #12 14611126
    WolfShadow
    Poziom 8  
    Wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości :)
    Zatem zostawiam GTX'a 780 TI i więcej kombinować i zmieniać już nie będę,
    teraz tylko wybrać chłodzenie na procka i czekać na przesyłkę.

PS
    Przy chłodzeniu wodnym nie ma jakichś awarii, które samemu nie mając pojęcia co i jak nie da się usunąć ? Kompletnie nie mam na ten temat pojęcia,
    ale przekonałeś mnie do niego, zapytałem tak zapobiegawczo jak na laika przystało:)
  • #13 14611609
    gregorianin
    Poziom 27  
    Nie ma z nimi problemu, takie zintegrowane układy są bezobsługowe, zamknięte i aby coś uszkodzić to trzeba się na prawdę postarać.
  • #14 14611624
    WolfShadow
    Poziom 8  
    gregorianin napisał:
    Nie ma z nimi problemu, takie zintegrowane układy są bezobsługowe, zamknięte i aby coś uszkodzić to trzeba się na prawdę postarać.

OK Dziękuję za kolejne cenne dla mnie informacje.
    Powiedz mi jeszcze proszę, czy ewentualnie z grafiką i jej chłodzeniem
    coś kombinować ( kiedyś tam) czy jest dobrze jak jest.
    Według informacji ASUS niby wszystko jest zajefajnie, ale sam najlepiej wiesz,
    że różnie to bywa.
  • #15 14611790
    gregorianin
    Poziom 27  
    Jak chcesz coś przyszłościowo pomyśleć z chłodzeniem może rozważ zakup kompletnego rozwiązania wodnego dla CPU i karty?
  • #16 14611931
    WolfShadow
    Poziom 8  
    gregorianin napisał:
    Jak chcesz coś przyszłościowo pomyśleć z chłodzeniem może rozważ zakup kompletnego rozwiązania wodnego dla CPU i karty?

A ile mniej więcej taka impreza kosztuje ?
    Można prosić jakieś info odnośnie dobrego takiego sprzętu, żeby badziewia nie kupić?
    Tak wiem google nie boli, zabieram się do szukania, ale różnie ludzie piszą,
    a ja wolę posłuchać kto się zna na tym:)
  • #17 14612866
    gregorianin
    Poziom 27  
    Proszę.
    Rezerwuar EK-2.2 x-res 160zł
    https://www.cooling.pl/ek-water-blocks-ekdcp-22-xres,produkt,554358.html
    Pompa EK-DCP 2.2 146zł
    https://www.cooling.pl/ek-water-blocks-ekdcp-22,produkt,551936.html
    (sam używam i szczerze polecam - razem po skręceniu tworzy integralna część pompa z rezerwuarem)
    Blok wodny GTX780TI Matrix - 480zł
    http://www.morele.net/chlodzenie-wodne-ek-wat...ti-matrix-acetal-nickel-3831109868928-660018/
    Blok wodny CPU 189zł
    http://www.morele.net/chlodzenie-wodne-ek-wat...0-1155-1156-2011-acetal-3831109800294-714736/
    Chłodnica dowolna 280mm - 250zł

Razem 1225zł + drobnica jak końcówki, węże (około 2zł/metr 10-tka igielitowa) i dwa ciche wiatraki 140mm.
    Może trochę kasy wychodzi ale komfort grania w nocy obok śpiącej żony na podkręconym R9 290 do granic możliwości z temperaturami nie przekraczającymi 55 stopni - nie do opisania. Jak spróbujesz dobrego WC (jak widać wcale nie musi to być bardzo drogi zestaw) to podobnie jak z SSD, nie ma odwrotu.
  • #18 14614043
    WolfShadow
    Poziom 8  
    Wiedziałem, że można na Ciebie liczyć:)
    Moje poszukiwania okazały się astronomicznymi kwotami,
    jednak jest różnica jak ktoś wie co i jak !
    Tak więc dziękuję bardzo.

Póki co zostanę na seryjnym chłodzeniu poczekam z dwa miesiące i dorzucę
    Twoją propozycję, bo aktualnie nie będzie mnie stać:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje odpowiedniego chłodzenia do procesora Intel Core i5-4690K na płycie MSI Z97 Gaming 3. Wskazano, że standardowe chłodzenie nie jest wystarczające, a budżet na nowe chłodzenie wynosi maksymalnie 80 euro. Uczestnicy dyskusji polecają różne modele chłodzenia, w tym SilentiumPC Fortis 2 XE1226, Noctua NH-D14, Corsair Hydro Series H60 i H55, oraz Thermalright Archon IB-E X2. Użytkownik rozważa również przyszłą wymianę karty graficznej, ale decyduje się na pozostanie przy GTX 780 Ti, z uwagi na niewielką różnicę w wydajności i poborze mocy. W końcu użytkownik planuje poczekać z zakupem chłodzenia do momentu, gdy będzie mógł sobie na nie pozwolić.
REKLAMA