logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat 2E 1993 - Diagnostyka cewki i modułu zapłonowego, brak iskry

Mir 22 Maj 2005 16:24 6126 9
REKLAMA
  • #1 1515628
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Witam ,po wstepnej diagnozie i testach okazalo sie ze jest uszkodzona cewka , ponoc to czesta przyczyna ,mam pytanko czy ktos z kolegow borykal sie z takim problemem i czy ktos naprawial modol cewki zaplonowej ,wiem ze to troche glucenie ale jestem elektronikiem i moze warto byloby sprubowac wykrecilem cewke sprawdzilem ja i jest niby dobra - indukuje wysokie napiecie ,lecz nie doszedlem do tego jak sprawdzic dokladnie modol wzmacniacza,moje pytanie czy ktos diagnozowal co dokladnie sie uszkodzilo cewka czy modol i czy idzie to naprawic ,wzglednie jakie maja byc rezystancje na cewce i module jak sprawdzic dokladnie na stole cewke i modol itp. Poniewaz cewka troche kosztuje chcialbym sie dokladniej temu przyjzec, za wszelkie sygestie bede wdzieczny .
    Pozdrawiam Mirek

VW Passat 2,0 silnik 2E 93' Cewka ta mala kwadratowa aluminiowa
  • REKLAMA
  • #2 1515690
    maryca
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Z tego co mi wiadomo cewka zadko siada , cześciej pada wzmacniacz co jest przykręcony do cewki i wchodz tam kostka z 3 przewodami (wspólna obudowa z cewką)
  • REKLAMA
  • #3 1515701
    firdy
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Można to sprawdzić podając mase na środkowe wyprowadzenie wzmacniacza wtedy powinna zaindukować się iskra( na tym pinie ma być+12V) Czasami pada tranzystor w kompie prosta naprawa.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1516827
    Mir
    Poziom 25  
    dzieki bynajmniej doszedlem do tego ze jest wzmacniacz bo impulsy dochodza do modulu cewki ,cewke osobno sprawdzalem i jest ok ale nie wychodzi nic wychodzi ze wzmacniacz padl - czy to da sie naprawic???czy idzie to rozebrac ???
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1516884
    staszekk7
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Witam
    Częściej pada moduł zapłonowy jest on umieszczony na podszybiu obok silnika wycieraczek cena używanego na allegro to od 20 do 30zł
  • #6 1516920
    dragon400
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam .podpowiem jak w prosty sposob rozpoznac czy modul czy Hal ,wysunac przewod wysokiego napiecia z aparatu zaplonowego wlozyc swiece w koncowke przewodu , do glownej kostki aparatu zaplonowego wsadzic kawalek przewodu pod ,, +.0.-. zero wwlaczyc zaplon dosunac koncowke przewodu do masy tylko nie na stale lecz przerywajac powinla sie odezwac iskra na ...swiecy..zaluzmy ze iskra jest . to na 100% wymienic czujnik Hala jesli nie ma wymienis ...Modul.. zaplonu , Diagnoza w ciagu ..3.. minut w ..100% pozdrawiam ... Sluze porada na temat VW i Opla w 100% i nie tylko
  • #7 1517185
    firdy
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Ja naprawiłem kilka w środku przerwało połączenie miądzy płytką a gniazdem można go delikatnie rozebrać ( podnosi się cały plastik ale lepiej odciąć mu góre). Tak na marginesie jeśli chcesz jeździć pewnie kup uzywany. Po naprawach niewiadomo jak długo pojeździsz( holowanie kosztuje więcej)
    Pozdrawiam
  • #8 1517302
    Mir
    Poziom 25  
    Witam ponownie ja mam uszkodzony tranzystor końcowy w tym module-napewno ,przerw nie mialem podobno zaklada sie tam BU941 tranzystor w ukladzie darlinktona czy wymienialiscie tr koncowy jak tak to jaki to mnie ciekawi ,ale przymiezam sie o kupna calej cewki co oryginal to oryginal ale koszty to nawet do 400 :( oryginal w serwisie 800
  • #9 1517314
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 382
    Witam
    Zdemontuj z samochodu cały zespół cewki ze wzmacniaczem (modułem), odłącz wzmacniacz i kup taki sam Telefunkena.
    Jeżeli przychodą impulsy ze sterownika to niczego więcej nie szukaj.
    Pozdrawiam
  • #10 1518121
    Mir
    Poziom 25  
    Wiem "enauto" tak jest najprosciej ale ja chcialem sie dowiedziec co dokladniej sie uszkodzilo wiem ze naprawa modulowa JEST NAJPROSTRZA ALE NIECZEGO NIE UCZY ;) poprostu mam wieksze ambicje . Pozdrawiam wszystkich Ambitnych elektronikow samochodowych i nie tylko ...... Mirek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej diagnostyki braku iskry w VW Passat 2E z 1993 roku omówiono problem uszkodzenia cewki zapłonowej i modułu wzmacniacza (modułu zapłonowego). Cewka zapłonowa rzadko ulega awarii, częściej uszkadza się wzmacniacz zintegrowany z cewką, zawierający tranzystor końcowy (np. BU941 w układzie Darlingtona). Diagnostyka polega na sprawdzeniu impulsów dochodzących do modułu oraz testowaniu cewki osobno – indukcja wysokiego napięcia wskazuje na jej sprawność. Proponowano test podając masę na środkowe wyprowadzenie wzmacniacza lub prosty test iskry z użyciem świecy i przewodu wysokiego napięcia. Moduł zapłonowy można rozebrać i naprawić, np. naprawiając przerwane połączenia na płytce, jednak zaleca się zakup używanego modułu ze względu na trwałość napraw. Ceny używanych modułów oscylują w granicach 20-30 zł, natomiast oryginalne cewki mogą kosztować nawet do 400-800 zł. Wskazano, że najprostsze rozwiązanie to wymiana całego zespołu cewki ze wzmacniaczem, np. na moduł Telefunkena, jeśli do modułu dochodzą impulsy ze sterownika. Autor dyskusji, będący elektronikiem, wyraził chęć głębszej diagnostyki i naprawy modułu zamiast prostego zastąpienia go nowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA