logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica, płytka SAP8024551 PC5.04.20.300 - Co to takiego ?

Mike_M 18 Kwi 2015 15:04 2124 7
  • #1 14626921
    Mike_M
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, mam problemy z programatorem w swojej pralce - ostatnio pralka pobierze wodę, ale dalej program nie idzie, nw dlaczego - fachowiec stwierdził, że to programator - a jako że aktualnie nie mam pieniążków na nową - rozebrałem go i pojawił mi się ów zaśnieżały element - ktoś może mi powiedzieć co to takiego ? - wydaje mi się że jest to rezystor drabinkowy - tylko ile ma Ω ??

Nadmienię również, że płytka okół transformatora była czarna, chodź obstawiam, że nie to jest przyczyną błędów, bo tak by pralka w ogóle nie wystartowała.

Może ktoś miał podobny problem ?

+ Czy zamiast triaka Z7M Y502 mogę dać inny jakiś - w zasadzie nw czym on steruje, ale jest ewidentnie pęknięty - wydaje mi się że to taki (obok dwa takie same)

• #2 14627021
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 382
    Czy da się coś odcyfrować z tego rezystora ?
    Czy jest zwęglony czy tylko zaśniedziały.
    Jeśli dysponujesz miernikiem to sprawdzić omomierzem czy każdy z rezystorów ma taką samą wartość czy jest duża rozpiętość wartości.
    Jak stwierdziłeś, że triak jest niesprawny.
  • #4 14627724
    Mike_M
    Poziom 9  
    Zawór przesterowania nie do końca, bo ona pobierze wodę, ale jej nie wypuszcza od razu - tak jak wskazuje na to awaria tego zaworu

A co z tym triakiem ? - Miałby ktoś taki, czy ew. jest jakiś zamiennik ?

Obudowa jego wskazuje na uszkodzenie ale nie widać żadnych elementów metalowych tylko goły plastik jeszcze.
  • Pomocny post
    #5 14628398
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1713
    Mike_M napisał:
    Zawór przesterowania nie do końca

Na 100% do wymiany a reszta tak jak przedstawił Kol. @TONI_2003
  • #6 14635786
    Mike_M
    Poziom 9  
    Jaki będzie dobry grot do takich manewrów ?

Bo tym co mam niestety sobie nie poradziłem, a nie chcę stworzyć jeszcze większych szkód.
  • Pomocny post
    #7 14635834
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 14636275
    Mike_M
    Poziom 9  
    Przyznaję się bez bicia, że SMD lutowałem raz w życiu - ale nie takie malutkie jak te.

Jest ktoś chętny żeby się tym zająć ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z programatorem w pralce Amica, który po pobraniu wody nie kontynuuje cyklu. Fachowiec zasugerował uszkodzenie programatora, a użytkownik zauważył zaśniedziały element, który podejrzewa jako rezystor drabinkowy. Dodatkowo, triak Z7M Y502 jest pęknięty, co może wpływać na działanie urządzenia. Użytkownik pyta o możliwość wymiany triaka oraz o zamienniki, a także o narzędzia do lutowania elementów SMD. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie rezystorów oraz wymiana triaka, a także zasięgnięcie pomocy specjalisty w przypadku trudności z naprawą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA