logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD15EARS - BIOS nie wykrywa dysku po kilku latach nieużywania - co zrobić?

adiko93 26 Kwi 2015 00:29 1047 12
  • #1 14646227
    adiko93
    Poziom 8  
    Witam. Otóż jakiś czas temu kupiłem ten właśnie dysk. Po pewnym okresie dysk przestał działać i od tamtej pory leżał na mojej półce kilka lat. Jako że teraz robie małą inwentaryzacje, to chciałbym się dowiedzieć czy coś z tym dyskiem da sie zrobić. Po podpięciu go pod komputer bios dłużej się wczytuje po czym niestety brak śladu jakiegokolwiek podpięcia. Dysk pracuje, słychać go i nie widać na nim śladów przepalenia czy korozji. Nie był też nigdy tłuczony. Da rade go odratować?
  • #2 14646266
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 266
    Witam,

Da się tylko czy warto.
    Koszt odzyskania danych w porządnej firmie będzie kosztował parę tysięcy.
    W domowych warunkach raczej mało możliwe i trudne.
    Oczywiście są ludzie którzy robią to i domowych warunkach poprawnie.
  • #3 14646272
    adiko93
    Poziom 8  
    Jakieś wskazówki, co konkretnie jest przyczyną? I czy te "domowe sposoby" są gdzieś ładnie opisane? Z góry dziei
  • #4 14646276
    janpas6
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Da się i po co od razu klika tysięcy piszesz bez diagnozy .
    Te dyski miały i maja problem ze strefą niedoróbka jak cholera
    Choć wiadomo że jak to bywa i głowice lubią ulec degradacji
    Należy najpierw sprawdzić sprzętowo co mu dolega
    Nie napisałeś jakie zachowanie jest dysku startuje i kręci nie słychać postukiwania .
    One bardzo cicho klikają należy prawie ucho przystawić żeby usłyszeć.
    Czy cały czas kreci talerzami bez żadnych odgłosów
    Na początek odkręcił bym elektronikę i wyczyścił styki ,
    i wtedy sprawdził lubią czasem zaśniedzieć .
    Śrubo-kręcik torx T9
  • #5 14646289
    dasej
    Poziom 32  
    Ale skoro bios nie widzi dysku to jest problem z elektroniką.
    Jeżeli ma to służyć tylko i wyłącznie zabawie. To ok. Można próbować.
    Ale kolega niema doświadczenia i zapewne żadnego w tym kierunku doświadczenia.
    Uważam że jest to po prostu strata czasu.
  • #6 14646292
    janpas6
    Poziom 18  
    Być może i tak sprawdzić nie zaszkodzi .
    Bios nie widzi nie zawsze jest to wina elektroniki niestety
  • #7 14646297
    dasej
    Poziom 32  
    @janpas6 A czego jeszcze może być?

Jak w dysku kiedyś odstrzeliły mi głowice to w biosie dysk był widoczny poprawnie,
    tylko całkowicie pusty. I żaden program nie mógł się dobrać do danych.
  • #8 14646300
    adiko93
    Poziom 8  
    Dysk nie stuka, tylko lekko piszczy. Objawy wskazuja na głowice aczkolwiek zaciekawiła mnie teoria o BIOS'ie, czy to naprawde może być elektronika?. Wyczyściłem wszystkie złącza i nie zauwayżyłem nic nadzwyczajnego w plytce elektronicznej co mogło by wskazywać na uszkodzenie. Jestem w stanie zainwestować w nową płytke ale czy to pomoże?
  • #9 14648665
    janie
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A można jaśniej [Jak w dysku kiedyś odstrzeliły mi głowice ]
  • #10 14648737
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    adiko93 napisał:
    Po podpięciu go pod komputer bios dłużej się wczytuje po czym niestety brak śladu (...)
    Czy na pewno zworki na dysku , i ustawienia w BIOS płyty głównej się nie zmieniły od ostatniego użytkowania w/w dysku.
    Ta sama płyta gówna co wcześniej z nią współpracował?
    Kiedy aktualizowany BIOS płyty głównej i czy przywracano my "default settings" = Ustawienia domyślne.
    adiko93 napisał:
    Dysk pracuje, słychać go
    adiko93 napisał:
    Dysk nie stuka, tylko lekko piszczy.
    Słychać go, a da się wyczuć że w ogóle że talerze ruszają (czy czuć lekkie wibracje dysku podczas uruchamiania) :?:
  • #11 14648763
    janpas6
    Poziom 18  
    adiko93 napisał:
    Dysk nie stuka, tylko lekko piszczy. Objawy wskazuja na głowice aczkolwiek zaciekawiła mnie teoria o BIOS'ie, czy to naprawde może być elektronika?. Wyczyściłem wszystkie złącza i nie zauwayżyłem nic nadzwyczajnego w plytce elektronicznej co mogło by wskazywać na uszkodzenie. Jestem w stanie zainwestować w nową płytke ale czy to pomoże?

To nie pomoże trzeba jeszcze wgrać rom od twojego do nowego PCB
  • #12 14648766
    janie
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Lekkie piszczenie i brak wibracji mogą świadczyć o przyklejonej głowicy lub zatartym łożysku.
  • #13 14648955
    adiko93
    Poziom 8  
    Tak, czuć wibracje, tależe na pewno sie poruszają. Płyta główna jest całkowicie inna od poprzedniej, brak zworki na dysku. Wątpie żeby to była wina biosu. Tak jak mówie, dysk padł już dużo wcześniej i od tamtej pory go nie ruszałem. Bios jest na ustawieniach domyślnych

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD15EARS, po kilku latach nieużywania, nie jest wykrywany przez BIOS, mimo że słychać jego pracę. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w elektronice lub głowicach dysku. Wskazówki obejmują sprawdzenie stanu elektroniki, czyszczenie styków oraz diagnostykę sprzętową. Istnieje możliwość, że głowice są przyklejone lub łożysko jest zatarte. W przypadku braku doświadczenia w naprawach, zaleca się ostrożność, ponieważ samodzielne próby mogą być czasochłonne i kosztowne. Wymiana płytki PCB może być konieczna, ale wymaga wgrania odpowiedniego ROM-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA