logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwie lampki na przełączniku gaz-benzyna - co oznaczają?

paw1976 23 Maj 2005 17:04 5933 6
REKLAMA
  • #1 1518372
    paw1976
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam zainstalowany przełącznik trójpołożeniowy gaz-benzyna.
    Jak przełączone mam ustawione w pozycji I na rozruch benzyną i później automatycznie na gaz to na rozruchu pali mi się lampka czerwona i później przełącza się na
    zieloną.
    Jak mam przełączone w pozycji II tylko na gaz to zielona.
    Jak tylko na benzyna pozycja III to czerwona.

Ale dzisiaj momentami jak mam ustawione w pozycji I to palą mi się dwie lampki zarówno czerwona jak i zielona. Czy to oznacza jakieś problemy z instalacją gazową,
    czyz elektroniką?

Dziękuję za pomoc
    Pawełr
  • REKLAMA
  • #2 1518410
    TomPi
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Wygląda to na uszkodzenie samego przełacznika - a może po prostu pokazuje rezerwe ??
  • REKLAMA
  • #3 1518430
    tkalinows
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Podejrzewam, że jest wszystko ok. Czerwona lampka sygnalizuje też rezerwę w butli gazu. Jeżeli więc sie pali cały czas, to znaczy że trzeba dotankować. Natomiast, przełączenie tylko na benzynę, sygnalizowane powinno być zieloną diodą, która jednak zapali się na pomarańczowo (dioda dwukolorowa). Mimo że jedziesz na benzynie, kontrolka rezerwy będzie sie świecić, jeśli jest brak paliwa. Może czasem nastąpić rozregulowanie rezerwy, i może się ona palić mimo pełnego zbiornika.... należy ją zsynchronizować na pustej butlej przed tankowaniem. Każdy nalewacz LPG powinien pomóc w tej czynności... pozdr
  • REKLAMA
  • #4 1518451
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    ja u siebie ustawialem rezerwe gdy gazu bylo juz nieduzo i rezerwa zapala sie duzo wczesniej. nie moge jej ustawic.
    TZN.zrobilem tak:do pustej butli dolalem 5L gazu i ustawilem zeby w tym polozeniu zapalala sie rezerwa na centralce.OK.dolalem do pelna i lampka zapala sie juz wtedy gdy w butli mam nawet10Lgazu.
    co jest?
    Pomozcie.Dzieki
  • #5 1520737
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Dotankuj gazu a czerwona lamka powinna ci przestac sie swiecic.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1520748
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    nie o tym mowa!
    napiszcie lepiej jak tą rezerwe ustawic?
    dzieki
  • #7 1521222
    lechos
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Ja mam tak na przelaczniku:
    gaz-zielona
    benzyna-czerwona
    autamat bena-gaz ---zielona i czerwona z chwila przelaczenia czerwona robi sie zolta i pali sie nadal zielona czyli pala sie dwie
    rezerwa-czerwona ale nie ta od beny

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania trójpołożeniowego przełącznika gaz-benzyna oraz znaczenia świecenia się dwóch lampek kontrolnych – czerwonej i zielonej. Czerwona lampka sygnalizuje rezerwę gazu w butli LPG, która wymaga uzupełnienia paliwa, natomiast zielona wskazuje pracę na gazie. W pozycji rozruchu benzyną (pozycja I) czerwona lampka zapala się na rozruch, a następnie przełącza na zieloną przy pracy na gazie. W pozycji II (tylko gaz) świeci się zielona, a w pozycji III (tylko benzyna) czerwona. Problem pojawia się, gdy w pozycji I świecą się jednocześnie obie lampki, co może wskazywać na uszkodzenie przełącznika lub nieprawidłowe ustawienie rezerwy gazu. Rezerwa gazu wymaga kalibracji na pustej butli przed tankowaniem, co może rozwiązać problem nieprawidłowego świecenia lampki rezerwy. Lampki mogą mieć też diodę dwukolorową, która zmienia barwę w zależności od stanu paliwa. Wskazano, że synchronizacja rezerwy powinna być wykonana przez specjalistę LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA