logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BINGO M - Obie diody kontrolne świecą na przełączniku LPG-Benzyna, co robić?

rudiszubert 27 Sty 2009 16:38 4656 13
REKLAMA
  • #1 6062286
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Ocena: 221
    W czasie ostatnich mrozów ,nagle zaczęły palić się obie diody kontrolne na przełączniku LPG-Benzyna.Wymieniłem ten przełącznik(centralkę),ale jest tak samo.Założyłem inny komputer BINGO -bez zmian.Dodam że przełącznik działa(przełącza),na benzynie obie kontrolki mrugają,na gazie palą się na stałe..Co się mogło stać ?
    Proszę poprawić tytuł wątka , pkt 11 regulaminu forum. robokop
  • REKLAMA
  • #2 6062316
    virus123456
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    a jak powinno być?
  • REKLAMA
  • #3 6062367
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Powinna się palić jedna dioda ,rezerwa -czerwona ,LPG -zielona -ciągle,na benzynie-przerywać.Obie powinny mrugać jeśli nie ma warunków do przełączenia na LPG.
  • #4 6062400
    virus123456
    Poziom 16  
    nie rozumiem w czym problem.zielona działa poprawnie i to jest najważniejsze.a czerwona-coś z rezerwą.
  • REKLAMA
  • #5 6062460
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Jutro sprawdzę tą rezerwę,ale to coś dziwnego,bo od czasu kiedy mam to auto,rezerwa nigdy nie działała.
    A jeśli to nie rezerwa,to czy może to mieć coś wspólnego z brakiem warunków do przełączenia na LPG ?.Dodam że termometr w układzie LPG jest odłączony.
  • #6 6062778
    virus123456
    Poziom 16  
    rudiszubert jakoś dziwnie zadajesz pytania.już pogubiłem się czy masz jakiś kłopot czy pytasz prosto z ciekawości.
  • #7 6065097
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Może i dziwnie, ale rozważam różne opcje. A gdyby mruganie diod było normalne to przy zapalonych obu diodach silnik silnik powinien chodzić na benzynie(brak warunków do przełączenia na LPG) ,a chodzi na gazie.Czy dobrze rozumuję ?
  • REKLAMA
  • #8 6066258
    mpo
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    zielona świeci - praca na gazie
    czerwona świeci - rezerwa

To że się nie paliła nigdy rezerwa o niczym nie świadczy - u mnie zapala się i gaśnie w zupełnie losowych momentach. I tak poziom gazu oceniam po ilości przejechanych km.
  • #9 6067043
    virus123456
    Poziom 16  
    mpo napisał:
    zielona świeci - praca na gazie
    czerwona świeci - rezerwa

To że się nie paliła nigdy rezerwa o niczym nie świadczy - u mnie zapala się i gaśnie w zupełnie losowych momentach. I tak poziom gazu oceniam po ilości przejechanych km.

całkowita racja.
    dioda czerwona i zielona to różne rzeczy,jak piernik i wiatrak.
  • #10 6067525
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Przecież ja nic innego nie twierdzę.A pytanie jest o pulsowanie obu diod w tym samym czasie,-PIERNIKU
  • #11 6544418
    sHeVet
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Kupilem auto z gazem na centralce Bingo. Mam problem z interpretacja oznaczen tych diod. Z tego co tu czytam, przy pelnej butli jadac na gazie powinna swiecic sie tylko zielona. U mnie zawsze swieca sie dwie. A teraz pytanie. Co powinno stac sie z diodami jak skonczy sie gaz? No i czy centralka automatycznie przelaczy na benzyne?

pozdro;)
  • #12 6544612
    daroo7707
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    czerwona oznacza rezerwę gazu i powinna się zapalać jak się on kończy.
    jeżeli ci się pali na stałe to masz źle ustawione szkiełko w butli,lub zwarty przewód do masy.
    Niestety ta instalacja nie przełącza się sama na benzynę po skończeniu się gazu.
  • #13 6567173
    dziabi2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ale kolega pogonił wymiana panelu z diodami i centralki

trzeba zajrzeć do butli jak wygląda czujnik rezerw i czy wo gule jest

morze gołe kable tam lataj

ja mam czujnika ale fachowcom się nie chciało regulować wiec rezerwa paliła się jucz przy 3/4 gazu w butli

wiec trzeba było obciąć uszy regulacyjne bo ich zakres się skończył na czujniku i odpowiednie mocowanie do wielo zaworu czujnika

i dział
  • #14 6572471
    marcin__84
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Można jeszcze zamiast obcinać mocowanie czujnika podłożyć pod niego podkładkę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem świecenia obu diod kontrolnych na przełączniku LPG-Benzyna w instalacji gazowej z centralą BINGO M. Prawidłowo jedna dioda powinna świecić na stałe (zielona - LPG), a druga (czerwona - rezerwa) powinna zapalać się tylko przy niskim poziomie gazu lub mrugać, gdy brak warunków do przełączenia na LPG. W przypadku opisanego problemu obie diody świecą jednocześnie, co jest nieprawidłowe. Wymiana przełącznika i centralki BINGO nie rozwiązała problemu. Możliwe przyczyny to uszkodzony lub odłączony czujnik rezerwy gazu, błędne ustawienie czujnika w butli, zwarty przewód do masy lub brak warunków do przełączenia na LPG (np. odłączony termometr w układzie LPG). Instalacja BINGO M nie przełącza się automatycznie na benzynę po wyczerpaniu gazu. Zalecane jest sprawdzenie czujnika rezerwy gazu, jego okablowania oraz prawidłowego montażu i regulacji czujnika w butli, co może wymagać korekty mocowania lub zastosowania podkładki pod czujnik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA