logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dwa włączniki 3 obwody świecenia (jeden wspólny)

leonno 26 Kwi 2015 21:26 1041 6
  • #1 14648464
    leonno
    Poziom 2  
    Witam, mam taki problem dotyczący oświetlenia w Łazience, mianowicie posiadam 2 główne obwody oświetleniowe 1-oświetlenie górne, 2-oświetlenie kinkiet, obydwa obwody tradycyjne żarówki 230v, każde włączane osobnym włącznikiem. Do tego chcę dołożyć dodatkowe oświetlenie ledowe obwód 3 które ma być efektem świetlnym wspólnym dla obydwu obwodów głównych czyli ma się włączać z obwodem1, z obwodem2, lub gdy są włączone obydwa obwody główne. Problemem jest to że jeżeli zepnę obwody 1 i 2 wspólnym obwodem to włączenie któregokolwiek obwodu spowoduje zaświecenie wszystkiego. Wstępnie wykombinowałem że skoro obwód wspólny ma być światłem ledowym (z własnym stabilizatorem) to mogę wpiąć się w obwody główne 1 i 2 poprzez diody prostownicze które zablokują przepływ prądu pomiędzy nimi (żeby włączenie obwodu1 poprzez obwód wspólny 3 nie powodowało świecenia obwodu2). Moje pytanie czy to zadziała? Jeżeli tak jakiego rodzaju diody powinienem użyć, czy jeszcze jakieś dodatkowe elementy powinny się znaleźć w układzie?
  • Pomocny post
    #3 14648684
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    leonno napisał:
    Problemem jest to że jeżeli zepnę obwody 1 i 2 wspólnym obwodem to włączenie któregokolwiek obwodu spowoduje zaświecenie wszystkiego

To je odseparuj, np. przekaźnikami.
  • #4 14648735
    leonno
    Poziom 2  
    Wrzucam uproszczony schemat tego o co mi chodzi.
    Załączniki:
    • dwa włączniki 3 obwody świecenia (jeden wspólny) ELEKTRODA-DIODY.gif (5.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 14648748
    leonno
    Poziom 2  
    jann111 napisał:

To je odseparuj, np. przekaźnikami.

Aha czyli 2 przekaźniki które niezależnie włączają ten sam 3 obwód. W sumie nie wiem dlaczego się uparłem na diody przekaźniki faktycznie będą ok. Czy znacie jakieś proste niewielkie przekaźniki które można wrzucić w puszkę podtynkową które zdałyby tu egzamin?
  • #6 14648793
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    Np. taki, do tego łącznik zwierny podwójny zamiast bistabilnego podwójnego.
  • #7 14648855
    leonno
    Poziom 2  
    Muszę pozostać przy włączniku bistabilnym ponieważ zwiernych podwójnych mój producent nie wyprodukował musiałbym wymienić wszystkie włączniki w domu :) ale dziękuję za pomoc widzę że jest trochę takich rozwiązań dopuszkowych coś wybiorę. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z oświetleniem w łazience, gdzie chce dodać dodatkowy obwód LED, który ma działać wspólnie z dwoma istniejącymi obwodami oświetleniowymi. Proponuje użycie diod prostowniczych do separacji obwodów, ale otrzymuje sugestie, że lepszym rozwiązaniem będą przekaźniki. Użytkownik decyduje się na zastosowanie dwóch przekaźników, które niezależnie włączają ten sam obwód LED, mimo że musi pozostać przy włączniku bistabilnym. W dyskusji pojawiają się również propozycje dotyczące odpowiednich przekaźników do zastosowania w puszkach podtynkowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA