Witam, mam taki problem dotyczący oświetlenia w Łazience, mianowicie posiadam 2 główne obwody oświetleniowe 1-oświetlenie górne, 2-oświetlenie kinkiet, obydwa obwody tradycyjne żarówki 230v, każde włączane osobnym włącznikiem. Do tego chcę dołożyć dodatkowe oświetlenie ledowe obwód 3 które ma być efektem świetlnym wspólnym dla obydwu obwodów głównych czyli ma się włączać z obwodem1, z obwodem2, lub gdy są włączone obydwa obwody główne. Problemem jest to że jeżeli zepnę obwody 1 i 2 wspólnym obwodem to włączenie któregokolwiek obwodu spowoduje zaświecenie wszystkiego. Wstępnie wykombinowałem że skoro obwód wspólny ma być światłem ledowym (z własnym stabilizatorem) to mogę wpiąć się w obwody główne 1 i 2 poprzez diody prostownicze które zablokują przepływ prądu pomiędzy nimi (żeby włączenie obwodu1 poprzez obwód wspólny 3 nie powodowało świecenia obwodu2). Moje pytanie czy to zadziała? Jeżeli tak jakiego rodzaju diody powinienem użyć, czy jeszcze jakieś dodatkowe elementy powinny się znaleźć w układzie?