logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włączanie dwóch ciągów świateł - mostek, dioda?

jakubmarecki 17 Mar 2011 12:35 3827 14
  • #1 9287101
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,

Opiszę co chciałbym osiągnąć tylko nie wiem za bardzo jakim sposobem. Mam w suficie 6 halogenów/led. Trzy oczka zapala jeden włącznik, drugie trzy drugi. Chciałbym aby włącznikiem nr1 nadal włączać 3 halogeny, natomiast włącznikiem nr2 wszystkie 6. Przychodzi mi na myśl połączenie równoległe tych dwóch obwodów i zastosowanie jakiejś diody lub mostka aby po włączeniu obwodu nr1 prąd był tylko w tym obwodzie i ta dioda blokowała przepływ prądu do drugiego. Czy dobrze myślę? Czy w ogóle jest to zgodne ze sztuką? Jaką diodę zastosować. Instalacja jest 230V i każdy z obwodów zawiera 3xled4,5W na GU10.
  • #2 9287202
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Drugi włącznik zrób dwu klawiszowy: wtedy pierwszy włącznik będzie włączał 1-sze trzy tak jak było, a drugi może włączać 1-sze trzy, 2-gie trzy lub wszystkie. Nie napisałeś jakie jest rozmieszczenie wiec nie wiele myślałem o wyłączaniu. To jest korytarz czy pokój? najlepiej narysuj mały schemacik rozmieszczenia w terenie.
  • #3 9287330
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedzi. Sytuacja jest taka, że już obwody są zrobione i nie ma mowy o zmianie włącznikó i poprowadzeniu dodatkowego przewodu, z tego powodu odpada też wyłącznik schodowy. Pomyślałem przez chwilę o zastosowaniu przekaźnika. Zamieszczam schemat, na czerwono to co mi przychodzi na tą chwilę do głowy tylko nie wiem czy to jest dobrze i czy to zadziała poprawnie.

Włączanie dwóch ciągów świateł - mostek, dioda?
  • #4 9287888
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    jakubmarecki napisał:
    Witam,

Opiszę co chciałbym osiągnąć tylko nie wiem za bardzo jakim sposobem. Mam w suficie 6 halogenów/led. Trzy oczka zapala jeden włącznik, drugie trzy drugi. Chciałbym aby włącznikiem nr1 nadal włączać 3 halogeny, natomiast włącznikiem nr2 wszystkie 6. Przychodzi mi na myśl połączenie równoległe tych dwóch obwodów i zastosowanie jakiejś diody lub mostka aby po włączeniu obwodu nr1 prąd był tylko w tym obwodzie i ta dioda blokowała przepływ prądu do drugiego. Czy dobrze myślę? Czy w ogóle jest to zgodne ze sztuką? Jaką diodę zastosować. Instalacja jest 230V i każdy z obwodów zawiera 3xled4,5W na GU10.

Nie bardzo rozumiem Twój problem, co stoi na przeszkodzie, żeby zamiast jednego klawisza wcisnąć także drugi - po co te kombinacje, możesz wyjaśnić ?
    pzdr
  • #5 9288111
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    To jeszcze raz. Włączniki mam po dwóch stronach pomieszczenia. Nie ma mowy by kuć ściany by poprowadzić dodatkowy przewód od włącznika podwójnego (mieszkanie po remoncie). W ścianach do włącznika jest przewód dwużyłowy. Przy wejściu do pomieszczenia (przedpokój) chciałem zapalać wszystkie 6 halogenów, natomiast poruszając się drugim końcem tylko 3 halogeny. Teraz to są dwa osobne obwody i żeby zapalić wszystkie trzeba dojść do dwóch włączników. Nie wchodźmy w temat dlaczego, po prostu chcę osiągnąć taki cel bez jakichkolwiek przeróbek w ścianach i puszkach a tylko "konfigurując" odpowiednio kostki pod sufitem - stąd pomysł z diodą lub przekaźnikiem.
  • #6 9288301
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4792
    jakubmarecki napisał:
    Nie wchodźmy w temat dlaczego, po prostu chcę osiągnąć taki cel bez jakichkolwiek przeróbek w ścianach i puszkach a tylko "konfigurując" odpowiednio kostki pod sufitem - stąd pomysł z diodą lub przekaźnikiem.

To weź sobie zwykły sterownik na pilota i już. Dwukanałowy.
  • #7 9288429
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 460
    Kolego, schemat, który narysowałeś jest poprawny. Twoje założenia będą spełnione. Dolny wyłącznik załączy 6 punktów, a górny 3. Przekaźnik, pamiętaj musi być na prąd zmienny, bo będzie mocno brzęczał. Wystarczy model R15.
  • #8 9289084
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    kreslarz napisał:
    Kolego, schemat, który narysowałeś jest poprawny. Twoje założenia będą spełnione. Dolny wyłącznik załączy 6 punktów, a górny 3. Przekaźnik, pamiętaj musi być na prąd zmienny, bo będzie mocno brzęczał. Wystarczy model R15.

Jako uzupełnienie:
    Oba obwody muszą być zasilane z tej samej fazy. Sprawdź to koniecznie!
  • #9 9289811
    elektryk83
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Dokładnie tak jak napisał kol.kj1 TA SAMA FAZA.
  • #10 9289869
    Marko121
    Poziom 17  
    Ocena: 120
    kreslarz napisał:

Zgadza się tyko,że jeśli dolny wyłącznik będzie włączany to górny już nic nie wyłączy .Cały czas będzie palić się 6 lampek (jeśli ten fakt nie przeszkadza w tym rozwiązaniu to jest ok.).
  • #11 9289916
    kreslarz
    Poziom 35  
    Marko121 napisał:
    Zgadza się tyko,że jeśli dolny wyłącznik będzie włączany to górny już nic nie wyłączy .Cały czas będzie palić się 6 lampek (jeśli ten fakt nie przeszkadza w tym rozwiązaniu to jest ok.).

Kolego autor tematu napisał tak:
    jakubmarecki napisał:
    Chciałbym aby włącznikiem nr1 nadal włączać 3 halogeny, natomiast włącznikiem nr2 wszystkie 6.

Gdzie tu jest mowa o ewentualnym wyłączaniu krzyżowym (jednym włączę, drugim wyłączę)?
  • #12 9289952
    Marko121
    Poziom 17  
    Ocena: 120
    Przecież nie napisałem, że jest to złe rozwiązanie, nie napisałem również nic o wyłączaniu krzyżowym .Zauważyłem tylko fakt, że jeśli dolny wyłącznik pozostanie włączony to górny nie robi nic i jeśli to nie przeszkadza autorowi, to takie rozwiązanie jest dobre.
  • #13 9290019
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    kreslarz napisał:
    . Wystarczy model R15.

Tylko gdzie takiego kloca włożysz... bo do typowej puszki z włącznikiem to na pewno nie wejdzie. Szukaj jak najmniejszego na 230V AC np. RM 85 lub odpowiednika.
  • #14 9290982
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    To zastosowanie przekaźnika ma jedną wadę, że jeśli włączy się oba włączniki to aby zapalić obwód 3 oczek trzeba wyłączyć oba i dopiero włączyć ten od 3 oczek. Z gabarytami przekaźnika nie ma problemu będzie leżał pod sufitem. Ale zastanawiam się czy nie lepszym rozwizaniem byłoby zastosowanie diody separującej (podobnie jak w samochodach przy spięciu alarmu z czujnikami w drzwiach) jednak nie wiem czy tak się robi w układach 230V. Czy macie jakieś sugestie?
  • #15 9291101
    kreslarz
    Poziom 35  
    Dioda przy prądzie stałym jak najbardziej. Przy prądzie przemiennym spowoduje obcięcie dodatnich lub ujemnych połówek sinusoidy, czyli dopuści do obciążenia połowę energii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce skonfigurować dwa obwody oświetleniowe w swoim mieszkaniu, aby jeden włącznik kontrolował trzy halogeny, a drugi wszystkie sześć. Z uwagi na brak możliwości modyfikacji instalacji, rozważa zastosowanie diody lub przekaźnika do połączenia obwodów. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie przekaźnika dwu kanałowego, modelu R15, oraz zwracają uwagę na konieczność zasilania obu obwodów z tej samej fazy. Wskazują również, że dioda nie jest odpowiednia dla prądu przemiennego, ponieważ może obciąć połowy sinusoidy, co prowadzi do nieprawidłowego działania. Użytkownik zastanawia się nad zastosowaniem diody separującej, ale nie jest pewien jej zastosowania w instalacjach 230V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA