logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć prostą stronę internetową dla sklepu zielarskiego?

wujek2381 26 Kwi 2015 23:26 1872 12
REKLAMA
  • #1 14648802
    wujek2381
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam prowadzę sklep zielarski i chyba czas na prezentacje asortymentu za pomocą strony internetowej. Nie znam się na tym zupełnie ale wykupiłem już domenę i wiem że będzie potrzebny hosting. Chciał bym taka stronkę sam stworzyć ma zawierać logo firmy, formularz kontaktowy dane o ofercie i sklepie oraz kilkanaście zdjęć z produktami wraz z krótkim opisem i ceną. Nie chciał bym aby na mojej stronie wyświetlały się obce reklamy i jako ze się na tym nie znam chciałem użyć WebSite lub Artisteer ale tam podobno nie da się edytować treści strony tylko wszystko trzeba wgrywać od nowa ( muszę zmieniać asortyment i ceny- dodam że nie chce stworzyć sklepu internetowego tylko coś na zasadzie że ktoś zobaczy i przyjedzie lub zamówi telefonicznie). A czy w WordPresie mimo tego że służy głownie do blogów da się taka prosta stronkę stworzyć i następnie edytować oczywiście na mojej domenie i hostingu. Wszystkie pomysły i podpowiedzi mile widziane z góry dziękuje za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 14648870
    gielo33
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Proponuję jakiś tańszy hosting z obsługą baz danych MySQL, php. Stronę proponuję postawić na Wordpress. Jest to taki skrypt dzięki któremu w dość prosty sposób zbudujesz stronę , posiada masę rozszerzeń i szablonów graficznych, więc gdyby coś było trzeba, to na 99% znajdziesz gotowca. Instaluje się to banalnie prosto, w sieci jest też masę opisów jak to zrobić krok po kroku. Co ważne skrypt jest także w j. polskim.
  • #3 14649275
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 14649290
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Ja osobiście proponowałbym Joomle, wiele szablonów i nie koniecznie pod bloga.
  • REKLAMA
  • #5 14649299
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 14649310
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Bez przesady, trochę poczytać wystarczy a przynajmniej taka jest moja osobista opinia. Zawsze można spróbować obydwu i porównać który bardziej pasuje.
  • #7 14649332
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Bez przesady potwierdzam, po 2 latach doświadczenia z różnymi wersjami joomla - na pewno nie jest to system dla nowicjuszy.
  • #8 14654215
    wujek2381
    Poziom 9  
    Dziękuje za zainteresowanie tematem będę próbował coś na wordpress. Poczytałem trochę instrukcji jak to wykonać. Jak tworzyć ta stronę, jako bloga i zablokować możliwość komentarzy, czy stronę- tylko nie wiem czy jak zrobię jako strona będę mógł edytować zdjęcia asortymentu i cenę? Domenę mam na seohost.pl a hosting planuje zakupić na ovh.pl - liczba baz danych 4 czy to wystarczy? Inni dają więcej ale i cena inna ,za to transfer nielimitowany. A może lepiej domenę i hosting mieć w jednym miejscu. Jakieś podpowiedzi?
  • #9 14654313
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 14664701
    gielo33
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    anmedia napisał:
    wujek2381 napisał:
    A czy w WordPresie mimo tego że służy głownie do blogów da się taka prosta stronkę stworzyć i następnie edytować oczywiście

Ale tutaj rowniez musisz miec jakies ogolne pojecie. Sama instalacja i adaptacja odpowiedniego szablonu nie jest specjalnie skomplikowana. Dodatkowo z czasem mozesz zainstalowac modul WooCoomerce i wordpres staje sie nieskomplikowanym sklepem internetowym. Oczywiscie po zainstalowaniu modulu WooCoomerce konieczne jest zmiana szablonu ktory wspolpracowalby tym modulem.

Bez przesady :) sam proces instalacji jest wręcz banalny, wszystko jest dokładnie i prosto opisane podczas instalacji, a i jest sporo opisów w sieci jak to zrobić krok po kroku.

Czemu wordpress? po za tym o czym już napisałem, to apetyt zawsze rośnie w miarę jedzenia, więc w 99,99% znajdziesz zawsze wymagany dodatek jeśli zapragniesz czegoś więcej. Sam rozwój strony, czyli pisanie nowych artykułów, dodawanie zdjęć, filmów video np z youtube itp jest także potem prosty i szybki.

Zarówno rozszerzenia (pluginy) jak i szablony graficzne (templates) możesz dodawać z poziomu panelu administratora, więc nawet nie będziesz musiał ingerować w pliki na serwerze. Kolejna sprawa, to że same pliki jak i struktura katalogów jest bardzo dobrze przemyślana i intuicyjna, tak samo sam kod jest czysty i przejrzysty, więc jakby trzeba było coś jednak zmienić w kodzie, to z drobną pomocą innych użytkowników tego CMS jako początkujący także nie będziesz miał z tym problemu. Sam skrypt jak i większość pluginów jest oczywiście darmowa. Kolejnym plusem jest to, że zupełnie legalnie możesz usunąć ich stopkę, co często przy stronach firmowych jest wręcz nie zbędne.

Zalet jest oczywiście dużo więcej i nie sposób je tu wszystkie wymienić. Tworzeniem stron zajmuje się już ładnych parę lat, więc wiem o czym mówię.

Oczywiście są inne CMS (Systemy zarządzania treścią w wolnym tłumaczeniu) jak chociażby Drupal, czy Joomla, Funi itd. jednak one w moim mniemaniu są dużo bardziej skomplikowane w obsłudze użytkowaniu i nie ma do nich aż tylu dodatków co do WP (wordpressa), na sam początek, wordpressa można zainstalować i na ich serwerze wordpress.com, wiele popularnych blogów działa w ten sposób z powodzeniem, tak jak i innych stron:)
  • #11 14695878
    wujek2381
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za informacje, strona ma już wersje roboczą wybrałem wordpress motyw mantra. Jak zwiększyć czcionkę tytułu strony. Szukałem w internecie i znalazłem coś takiego że wygląd-edytor i tam zmieniam z 36 na 46 po czym na dole zaktualizuj plik

/* =Header
    -------------------------------------------------------------- */

#header {
    background:none;

}
    #site-title {
    float: left;
    font-size: 36px;
    line-height: 60px;

niestety nic to nie daje próbowałem tez tak
    w tytuł prawym przyciskiem myszy- zbadaj element i tam zmieniam wielkość czcionki niestety nie wiem czy da się tam potwierdzić zmianę. Czcionka się zmienia tak jak chce ale po otworzeniu np galerii zdjęć i powrocie na stronę główna wraca do poprzedniej wielkości.

W edytorze po prawej stronie mam szablony pierwszy od góry to szablon strony błędu 404 (404.php) co to jest i czy w tym może być przyczyna braku możliwości trwałej zmiany np wielkości czcionki. Reszta czyli tło obrazek nagłówka i inne ustawienia ok
  • REKLAMA
  • #12 14820965
    marcindu35
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Ja bym postawił na wordpress. Tutaj masz kurs jak się za to zabrać:
    http://strefakursow.pl/kursy/cms/kurs_tworzenie_stron_z_wordpress.html

Masz tam dokładnie pokazane co i jak. Kkurs nie jest długi ale pokazuje Ci jak stworzyć taką prostą stronę internetową.
    Dodatkowo tak jak już tutaj wspomnieli taką stronę możesz rozwijać . CMS oferuje wiele różnych modułów.
  • #13 14844739
    usyin9
    Poziom 1  
    Wordpress jest dobry, bo jest pełno szkoleń, filmów, opisów, które pomogą Ci w zarządzaniu Twoją stroną. Obsługa jest intuicyjna, nie będziesz mieć problemów, by coś zmienić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzyć prostą stronę internetową dla swojego sklepu zielarskiego, posiada już domenę i potrzebuje hostingu. Zastanawia się nad użyciem WordPressa, aby móc łatwo edytować treści, takie jak zdjęcia produktów i ceny. Uczestnicy dyskusji polecają WordPress jako najlepszą opcję ze względu na intuicyjność, dostępność szablonów i rozszerzeń, a także wsparcie w postaci kursów i dokumentacji. Inne propozycje, takie jak Joomla, są uznawane za bardziej skomplikowane dla początkujących. Użytkownik uzyskuje również porady dotyczące hostingu oraz zarządzania treścią na stronie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA