logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć prostą stronę www z domeną i hostingiem?

rosak 14 Cze 2017 22:48 1776 8
REKLAMA
  • #1 16530420
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 559
    Witam.
    Planuję stworzyć stronę www. 15 lat temu nie miałbym z tym problemu ale teraz sobie nie radzę.
    Czy mój plan jest dobry:
    1. Wykup domeny na godaddy.com (czy może enom? Nie wiem jaka jest różnica)
    2. Wykup hostingu, byle gdzie czy na co zwracać uwagę?
    3. Zlecenie projektu strony, czy może są jakieś proste narzędzia jak kiedyś Pajączek?

Strona max prosta i przejrzysta. Menu, ramka zawartości i z 5 podstron. Żadnych bajerów. Coś jak www.rossmanngroup.com, czysty tekst i kilka grafik plus możliwość zakupów z płatnością PayPal.

Zakładam max kilka wejść na dobę. Mógłbym to pewnie postawić na routerze (ASUS AC-RT68U) ale chyba bezpieczniej i wygodniej zapłacić kilkanaście $.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16530550
    wampirek
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Poleciłbym ci wykupienie domeny na ovh wraz z hostingiem. Co do stronki to widzę ze jest to jakiś prosty sklep internetowy z funkcja płatności elektronicznej. Aby sobie ułatwić życie zatrudnij do tego jakiegos CMS np. Joomla z VirtueMart lub Wordpress'a. Przede wszystkim będziesz miał możliwość szybkiej i prostej edycji zakładek bez komplikacji i mieszania w kodzie. Pozatym do hostingu takiej stroni potrzebujesz serwera z zainstalowanym PHP a na routerku tego nie zrobisz niestety.
  • #3 16530579
    rosak
    wampirek napisał:
    Poleciłbym ci wykupienie domeny na ovh wraz z hostingiem.

Lata temu korzystałem z OVH lecz do innych celów.
    Ok widzę, że na OVH za domenę zapłacę tyle samo, co na godaddy. Czy jest w tym jakaś różnica? Z tego co pobieżnie przeczytałem, na godaddy będę miał domenę niezależną od hostingu, czyli mógłbym sobie samą stronę przerzucać z serwera na serwer robiąc tylko update IP w godaddy, czego na OVH nie zrobię? Dobrze myślę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16530581
    wampirek
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    W ovh tez możesz migrować z hostingiem zmieniając adresy IP. Każdy dostawca ma taką opcje.
  • #5 16530591
    rosak
    Rozumiem, czyli generalnie nie ma różnicy, czy kupię samą domenę w OVH czy w godaddy?
    Dzięki za pomoc. W takim razie prawdopodobnie wykupię hosting w OVH.
    Jeszcze pytanie odnośnie samego stworzenia strony. Biorąc za przykład link który podałem i obcinając to powiedzmy o połowę, dam sobie z tym radę na pierwszy raz, czy lepiej to komuś zlecić? Ile coś takiego może kosztować?
    Precyzując- na górze pasek z logo, nr telefonu i może linkiem do formularza kontaktowego.
    Po lewej 5 przycisków, nawet bez rozwijanego menu, i w środku ramka z zawartością.
    Zakupy przez PayPal to chyba najmniejszy problem, bo sam PayPal ma gotowe linki do wklejenia na stronę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16550336
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 16550351
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 16551985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje stworzyć prostą stronę internetową z domeną i hostingiem, porównując opcje zakupu domeny na godaddy.com i OVH. Wskazano, że obie platformy oferują podobne ceny i możliwości migracji domeny. Użytkownik rozważa użycie CMS, takiego jak WordPress lub Joomla, aby ułatwić sobie tworzenie strony, która ma być prosta, z możliwością płatności przez PayPal. Wskazano również na potrzebę hostingu z obsługą PHP oraz SSL, co może zwiększyć koszty. Użytkownik zastanawia się, czy lepiej zlecić projekt strony, czy spróbować stworzyć ją samodzielnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA