logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 42LB650V - Nagrywanie z modułu CAM Polsatu na zewnętrzny dysk?

microkom 27 Kwi 2015 23:13 2064 6
REKLAMA
  • #1 14650974
    microkom
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam,
    Posiadam TV lg 42LB650V.
    Podłączyłem zewnętrzny dysk 80GB który umożliwia mi wykorzystanie funkcji time machine dla sygnału z wejść RCA (na cinch-a), brak możliwości przy wykorzystaniu sygnału HDMI.
    Czy podłączając moduł CAM z kartą polsatu włożoną bezpośrednio do TV w gniazdo CI+ będzie wtedy możesz nagrywać? (chodzi mi o wykorzystanie lepszej jakości niż daje sygnał z RCA).
    Wydaje mi się iż tak ale bardzo proszę o potwierdzenie....
  • REKLAMA
  • #2 14660747
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5382
    Na tym tv można nagrywać tylko z portu USB.
  • REKLAMA
  • #3 14661261
    microkom
    Poziom 12  
    Rozumiem że można nagrywać na port USB ale chodzi mi o to z jakich wejść tv? Oprócz RCA...
  • REKLAMA
  • #4 14662508
    KOCUREK1970
    Widzę, że Kolega nie rozumie:
    Nagrywając z USB w tv, to tv steruje dyskiem, nagrywaniem, wszystkim.
    Jeśli chcesz korzystać z innych portów, to sam dysk musi mieć możliwość uruchomienia nagrywania (odpowiednia obudowa HDD). I to na niej musisz nacisnąć record, a nie w tv - a jakie to będzie poręczne, wspominać nie trzeba...

I nie wejścia, tylko wyjścia.
    Biorąc pod uwagę, że praktycznie tylko gniazdo euro to umożliwia - to wybór niewielki, zwłaszcza, że inne porty to tylko wejścia sygnał DO tv, a nie Z tv.
    I bardzo często jest tak, że z portu euro nie nagrasz niczego, bo sygnał jest tam tylko wchodzący - a jeśli nawet sygnał wychodzi, to też nic nie nagrasz z wbudowanego dekodera.

Wszystko podporządkowane prawom autorskim... - z portu USB nagrania zakodowane, z innych portów nic nagrać nie można.

Jakie porty wejścia audio/video ma Twój dysk?.
  • #5 14663979
    microkom
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedz...
    KOCUREK1970 napisał:
    Widzę, że Kolega nie rozumie:
    Nagrywając z USB w tv, to tv steruje dyskiem, nagrywaniem, wszystkim.
    Jeśli chcesz korzystać z innych portów, to sam dysk musi mieć możliwość uruchomienia nagrywania (odpowiednia obudowa HDD). I to na niej musisz nacisnąć record
    Tak jak wyżej pisałem, nagrywam obecnie na dysk podłączony do TV do portu USB telewizora poprzez zwykłą przejściówkę USB - ATA + zasilacz zewnętrzny. Klikam na pilocie czy to nagraj czy to korzystam z funkcji time machine i działa mi wszystko jeżeli telewizor 'dostaje' obraz z RCA.

KOCUREK1970 napisał:
    Wszystko podporządkowane prawom autorskim... - z portu USB nagrania zakodowane, z innych portów nic nagrać nie można.
    Rozumiem iż nagrania z portu USB na dysk są zakodowane i można je tylko oglądać na TV ale to mi nie przeszkadza bo tak jak piałem w moim temacie chodzi mi o wykorzystanie tej np. funkcji time machine TV gdy telewizor odtwarza sygnał z wejścia TV (czyli sam dekoder byłby w gnieździe CI+) a nie już po RCA... Czy jest to możliwe?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14664962
    KOCUREK1970
    microkom napisał:
    Tak jak wyżej pisałem, nagrywam obecnie na dysk podłączony do TV do portu USB telewizora poprzez zwykłą przejściówkę USB - ATA + zasilacz zewnętrzny. Klikam na pilocie czy to nagraj czy to korzystam z funkcji time machine i działa mi wszystko jeżeli telewizor 'dostaje' obraz z RCA.

Jak nagrywasz z USB, to jakim cudem obraz podawany jest przez jakiegoś RCA - wyjaśnij mi to jak głupiemu - bo 15 lat zajmuję się dziedziną RTV/SAT, a tego nie mogę sobie wyobrazić...
    microkom napisał:
    sam dekoder byłby w gnieździe CI+

Nie ma dekoderów w port CI, czy CI+ - to są moduły dostępu warunkowego - ich jedyne zadanie do zdekodować zakodowany sygnał, sprawdzić, czy na karcie kodowej są uprawnienia, i pozwolić wyświetlić obraz.
    microkom napisał:
    chodzi mi o wykorzystanie tej np. funkcji time machine TV gdy telewizor odtwarza sygnał z wejścia TV (czyli sam dekoder byłby w gnieździe CI+) a nie już po RCA... Czy jest to możliwe?

Jak najbardziej.

Tylko upewnij się, że Twój tv współpracuje prawidłowo z modułem CP.
    No i chyba Kolega ma świadomość, że jeszcze antena satelitarna będzie potrzebna.
    No i chyba wiesz, że będziesz mógł w jednej chwili nagrywać tylko jeden program z satelity (nagrywasz, nie oglądasz nic innego).
  • #7 14665930
    microkom
    Poziom 12  
    Ostatnia odpowiedz jest konkretna reszty nie warto komentować :) dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor LG 42LB650V i pyta o możliwość nagrywania programów z modułu CAM Polsatu na zewnętrzny dysk. Odpowiedzi wskazują, że nagrywanie z USB jest możliwe, ale tylko z sygnału wyjściowego telewizora. Moduł CAM CI+ służy do dekodowania sygnału, a nagrania z USB są zakodowane i mogą być odtwarzane tylko na tym telewizorze. Użytkownik musi również pamiętać, że nagrywanie jednego programu z satelity ogranicza możliwość oglądania innego programu w tym samym czasie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA