logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wytwarzanie pcb negatywową folią fotorezystywną plamy po naswietleniu

vidmo91 01 Maj 2015 10:22 1383 4
REKLAMA
  • #1 14658676
    vidmo91
    Poziom 11  
    Ocena: 69
    Witam,
    czy ktoś ma pojęcie dlaczego po naniesienie i naświetleniu folii negatywowej wychodzi takie coś?
    Wiem, że naświetlałem pozytyw a nie negatyw, ale to tylko dla testu. Meczę się z tą folia od miesiąca i nic nie wychodzi...
    Folie nanoszę żelazkiem ustawionym na dwie kropki na czystą płytkę.
    Potem naświetlam energooszczędną zimną żarówką 13W, albo świetlówką 4W blacklight do testowania banknotów. Naświetlam do uzyskania granatowego/fioletowego koloru. Niestety efekt zawsze taki sam.
    Testowo naświetliłem kawałek folii nie naniesiony na płytkę, wydawał się być dobrze naświetlony.
    Efekt naświetlania:

wytwarzanie pcb negatywową folią fotorezystywną plamy po naswietleniu
  • REKLAMA
  • #2 14658821
    zibo50
    Poziom 17  
    Ocena: 73
    Nierównomierne naświetlenie. Tak to mniej więcej wygląda. Ja sam używa lakieru i wychodzi super. Mam też folię ale nie testowałem tego jeszcze. Naświetlam naświetlarką zrobioną ze skanera i 8 lam 9 W
  • REKLAMA
  • #3 14658893
    vidmo91
    Poziom 11  
    Naświetlałem również płytki pokryte lakierem pozytywowym (bungard), nierównomierne naświetlanie wyglądało tak, że brzegi były słabo wywołane. To co wychodzi na folii to są losowo występujące nienaświetlone plamy, niezależnie od ułożenia płytki pod żarówką czy świetlówką.
    Zastanawiam się, co wpływa na utracenie przez folię jej własności światłoczułych. Zakładam, że źle ją nanoszę na płytkę, skoro luźny kawałek naświetla się dobrze. Zbyt wysoka temperatura, za długie "prasowanie", brak wody? Niestety nie mam laminatora, żeby zrobić to dokładnie.
    Właśnie sprawdziłem, dwie kropki to 150 st.C, jedna 110 st.C, trzy 200 st.C . Zalecana temperatura laminowania to 110 st.C, a prędkość 120cm/min. (Tutaj klnę cicho i szpetnie pod swoim adresem.) Spróbuję jeszcze raz to zalaminować z mniejszą temperaturą.
  • REKLAMA
  • #4 14659115
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1536
    No to już chyba znasz odpowiedź. Bardzo prawdopodobną przyczyną jest za duża temperatura laminowania.
  • #5 14659779
    vidmo91
    Poziom 11  
    Dokładnie, temperatura. Po nastawieniu odpowiedniej temperatury płytka naświetla się równomiernie. Niestety nie dostałem instrukcji do folii, trzeba było wcześniej poszukać...
REKLAMA