logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Vaio - BitLocker zablokował mi dysk zewnetrzny

Jamaica212 02 Maj 2015 20:30 2691 14
REKLAMA
  • #1 14663151
    Jamaica212
    Poziom 9  
    Witam,

Mam problem z dyskiem zewnętrznym WD Elements. Wczoraj działał bez zastrzeżeń. Pojechałam do znajomej podłączyłam do jej komputera i również się otworzył. Dzisiaj natomiast BITLOCKER zablokował mi dysk i wymaga 48 cyfrowego klucza. Nie mam nawet tego programu na swoim komputerze. Szukałam go wszędzie. Jak mogę uzyskac dostęp do dysku żeby nie stracić danych?? Mam Windows 8.
  • REKLAMA
  • #2 14663651
    janpas6
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Coś tu nie gra .
    Jest on wbudowanym w system Windows
    Link

poniżej info
    Link

Spróbuj kliknąć prawym i wyłącz po prostu może się uda
    Albo koleżanka na tamtym komputerze nie kliknęła prawym itd
    Proponuję u niej podpiąć dysk i sprawdzić z niczego nie mogło się wziąć szyfrowanie
  • #3 14663940
    Jamaica212
    Poziom 9  
    No właśnie u mnie nie ma tej opcji, tez tak mysle ze moze u niej to sie zrobilo. Sprawdze dzisiaj. Aczkolwiek ja go podłączałam do jej komputera i nie naciskałam nic. A samo z siebie to raczej by się nie zrobiło.

Jest w ogóle jakaś opcja żeby to obejsc? Załączyłam zrzut co u mnie wyskakuje. Nie mogę zlokalizować tego programu na moim kompie.
    Załączniki:
    • Sony Vaio - BitLocker zablokował mi dysk zewnetrzny SKAC.jpg (119.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 14664846
    janpas6
    Poziom 18  
    Nie pokaże ci jeżeli dysk jest zaszyfrowany bitlockerem
    Wyszukaj
    Panel Sterowania -> System I Zabezpieczenia -> Szyfrowanie Dysków Funkcją BitLocker
    Sprawdź czy tylko jest opcja odblokuj czy są inne jeszcze ale raczej tylko odblokuj
  • #5 14666256
    Jamaica212
    Poziom 9  
    No i sprawdziłam u niej dysk działa. Jednakże nie ma opcji blokuj/odblokuj. W panelu sterowania jest opcja szyfrowanie.... ale wyskakuje tylko jej dysk
    i nie ma zadnej innej opcji. Ona natomiast zadnego hasla nie ustanawiała. Jak weszlam w ustawienia Bitlockera to jest tylko informacja ze jest wlaczony (dziwne) i mozna wylaczyc ale najwidoczniej na calosc a nie na moj dysk. Co robic?
  • #6 14666556
    janpas6
    Poziom 18  
    Znaczy u niej jest ok można dostać się do dysku ?
    możesz sprawdzić to w konsoli i odszyfrować ewentualnie dysk
    Jak można to zgraj co ważne
    Potem u siebie po prostu zrobisz format ppm i formatuj i po sprawie

Jak nie czyta u niej to sporo zachodu i kombinacji a cenowo to nawet nie powiem bo to gruba suma
    I nie klikać że nie pomocne informacje to po prostu chamskie podejście jak chce się za free komuś doradzić
    Jak komuś nie pasuje to powiem tak Passware Kit Forensic odblokowanie tego kosztuje 4 tyś . zł
  • #7 14666750
    Jamaica212
    Poziom 9  
    Sprostowanie: Musiałam to kliknąć niechcący wczoraj na telefonie. :P

Tak u niej można dostać się do dysku. I teraz tylko jak go odszyfrować?!
    Format mi nie za bardzo mi pasuje.. Bo po prostu tego jest za dużo.

Myślę że jak można zablokować to można też odblokować. Tylko czemu w funkcji szyfrowanie danych nie widać tego dysku. A jakbym odblokowała wszystko to czy to też cos pomoże.
  • REKLAMA
  • #8 14667863
    janpas6
    Poziom 18  
    Witam
    Podepnij dysk u koleżanki i wyszukaj CMD
    Odpal z prawami administratora
    Komenda
    manage-bde.exe -off E: zamiast E wpisz literę twojego dysku
    tylko jedno jest dziwne znowu ze nie woła o żadne hasło itp ?
  • #9 14667919
    Jamaica212
    Poziom 9  
    No właśnie, jak go podłączam to od razu jest dostęp do niego. Nawet tej kłódki nie ma na ikonce dysku. Widnieje ona tylko na jej dysku C. Ale otwarta.

Ona ma problemy ostatnio jakieś systemem.

Mam nadzieje że nic się nie stanie z jej kompem jak wpisze tą komendę? :)
  • #10 14667973
    janpas6
    Poziom 18  
    Nic się nie stanie
    i niech sobie również odszyfruje bo jak padnie to wszystko do kosza
    ale jak coś to najpierw tą komendę podaj

manage-bde.exe -status E:
    ona powie czy jest zablokowany twój dysk

Byc może jej komputer przypisał twój dysk pod swoje piórka :D
  • #11 14671190
    Jamaica212
    Poziom 9  
    Właśnie próbuje to co mi napisałeś i wchodzę jako administrator a i tak mi pokazuje informację ze nie mam uprawnień.

CO teraz?

Dodano po 15 [minuty]:

Okey uruchomiłam. I to wszystko?

Dodano po 15 [minuty]:

I niestety nie działa :( Sony Vaio - BitLocker zablokował mi dysk zewnetrzny
  • REKLAMA
  • #12 14672050
    janpas6
    Poziom 18  
    Zrób zrzut z podpiętym twoim dyskiem u koleżanki kłódki nie ma.
    System go odczytuje jak by nie był zaszyfrowany.
    Odszyfrować dysk systemowy ale z podpiętym twoim dyskiem

Wszystkie wtedy dyski będą bez żadnych blokad .
  • #13 14672105
    Jamaica212
    Poziom 9  
    Ten kawałek wyżej, co widać na zdjęciu to jest jej dysk D. Wyżej jest informacja, że dysk C jest zaszyfrowany.

Tak, ja chcę jej też całkowicie odblokować wszystko.
    Czyli wyłączyć blokadę normalnie przez ustawienia Szyfrowania danych czy również przez wiersz poleceń?
  • #15 15640131
    Jamaica212
    Poziom 9  
    Witam,
    Temat Bitlockera się nie zakończył. Nie odblokowałam dysku. Teraz się okazało że kolegi dysk taki sam jak mój został zaatakowany przez Bitlockera równiez po podłączeniu do kolezanki kompa.

Wykonałam wczoraj w cmd kilka opcji a mianowicie wyłączenie szyfrowania na wszystkim. Nie puściło mnie dalej bo każe mi usunąć klucze dostępu z kompa całkowicie. Tym zajmę się później.

Pytanie jednak mam inne czy jest mozliwe ze Bitlocker zablokował napęd optyczny???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem WD Elements, który został zablokowany przez funkcję BitLocker w systemie Windows 8, wymagając 48-cyfrowego klucza dostępu. Dysk działał poprawnie na innym komputerze, ale po podłączeniu do znajomej pojawił się problem z szyfrowaniem. Użytkownik nie ma zainstalowanego programu BitLocker i nie może znaleźć opcji odblokowania. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym użycie wiersza poleceń (CMD) oraz sprawdzenie ustawień szyfrowania w Panelu Sterowania. Użytkownik odkrywa, że dysk działa na komputerze znajomej, ale nie ma opcji odblokowania. W końcu pojawia się pytanie o możliwość zablokowania napędu optycznego przez BitLocker.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA