logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bitlocker - nie działa hasło oraz klucz odzyskiwania hasła na dysku zewnętrznym

mastersnaki 22 Lis 2023 03:25 492 3
REKLAMA
  • #1 20827186
    mastersnaki
    Poziom 1  

Hej, mam identyczny problem, który opisał kolega wyżej. Dysk mówi, że to nieprawidłowy kod odzyskania Bitlockera. Te same problemy z dyskiem. Jak mogę odzyskać te dane, albo ogólnie co mogę teraz zrobić? Czy zmiana elektroniki na dysku pozbędzie się Bitlockera?
  • REKLAMA
  • #2 20827379
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 657
    mastersnaki napisał:
    Hej, mam identyczny problem, który opisał kolega wyżej.

mastersnaki napisał:
    Te same problemy z dyskiem.

Czyli?

mastersnaki napisał:
    Czy zmiana elektroniki na dysku pozbędzie się Bitlockera?

Nie, BL operuje na poziomie logicznym, w dodatku jeśli to na przykład nowy WD SMR, to z dużym prawdopodobieństwem posiada on szyfrowanie na poziomie MCU, które po wymianie PCB nie pozwoli w ogóle na dostęp do UA.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 20827460
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    JacekCz napisał:
    mastersnaki napisał:
    Czy zmiana elektroniki na dysku pozbędzie się Bitlockera?

Razem z dostępem do danych.
    Sam pomysł podmiany elektroniki w celu odszyfrowania dysku jest bez sensu, ale ta odpowiedź również. Bitlocker szyfruje dane na poziomie partycji i elektronika dysku w ogóle nie jest związana z tym szyfrowaniem, tak, że jej podmiana w zasadzie nie powinna wpłynąć na zawartość dysku. O ile oczywiście nie pojawią się tu dodatkowe atrakcje np. w postaci szyfrowania sprzętowego, o którym wspomniał Łukasz.

mastersnaki napisał:
    mam identyczny problem, który opisał kolega wyżej.
    - podpiąłeś się pod czyjś temat, potem Twój problem został wyodrębniony do osobnego wątku i nawet nie wiemy, jaki problem miał kolega wyżej, nie wspominając, że doświadczenie uczy, że po takim wstępie często okazuje się, że problem nie tylko nie jest identyczny, ale nawet nie jest podobny. A więc opisz dokładnie swój problem i podaj model dysku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA