logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić domyślne przypisanie klawiszy alt + a na klawiaturze?

al_pucio 03 Maj 2015 10:07 4995 17
REKLAMA
  • #1 14664072
    al_pucio
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Najprawdopodobniej przez przypadek jedno z moich dzieci zmieniło przypisanie na klawiaturze dla kombinacji klawiszy "alt" + "a". Obecnie po wciśnięcia tych klawiszy zamiast polskiego znaku uruchamia się przegladarka internetowa z jakas badziewna gra.
    Przeszukałem sieć w poszukiwaniu ponownego przypisania dla tych klawiszy badz przywrócenia ustawień fabrycznych jednak nic ze znalezionych instrukcji nie pomaga.
    Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14664079
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Jeżeli otwiera się przeglądarka z konkretną stroną, to raczej nie wina skrótu, a jakiegoś złośliwego syfu na komputerze.

Zrób logi do działu Pogotowie Antywirusowe.
  • REKLAMA
  • #3 14664314
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Nie piszesz, o jaki system operacyjny chodzi, ale możliwe, że któryś z skrótów - elementów menu lub pulpitu - ma ustawioną opcję "klawisz skrótu".
  • #4 14664921
    al_pucio
    Poziom 10  
    System operacyjny Windows 7 aktualizowany na bieżaco. Po wciśnięciu ww. klawiszy otwiera się nowa karta "empire.goodgamestudios.com". System zabezpieczony jest programem antywirusowym Eset Smart Security, oraz Malwarebytes. 1,5 roku wcześniej ten sam program antywirusowy przepuścił w e-mailu program szyfrujacy Cryptorbit, który zaszyfrował mi wszystkie pliki. Producent tłumaczył się wtedy, że szyfrator nie jest wirusem dlatego nie został wychwycony.
    Obecnie czytam jeszcze w sieci i szukam rozwiazania na zaległy i obecny temat.
  • REKLAMA
  • #5 14665190
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    salmon napisał:
    Nie piszesz, o jaki system operacyjny chodzi, ale możliwe, że któryś z skrótów - elementów menu lub pulpitu - ma ustawioną opcję "klawisz skrótu".

Czy kontrola uruchamiania za pomocą skrótu, nie musi być przyporządkowana sekwencją ctr+alt+[litera]? W Microsoft Windows Xp tak jest.
  • #6 14665202
    salmon
    GarrutoSan napisał:
    Czy kontrola uruchamiania za pomocą skrótu, nie musi być przyporządkowana sekwencją ctr+alt+[litera]? W Microsoft Windows Xp tak jest.

al_pucio napisał:
    dla kombinacji klawiszy "alt" + "a". Obecnie po wciśnięcia tych klawiszy
    zamiast polskiego znaku

Kombinacja ustawiona w "polskiej klawiaturze programisty" do uzyskania "polskiego znaku", czyli "[prawy Alt]+[Litera]" to nic innego, jak [Ctrl]+[Lewy Alt]+[Litera]". Spróbuj.
  • #7 14665209
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Widzisz - człowiek uczy się całe życie :)
    To jednak nie zmienia faktu wywołania skrótu.

Ja u siebie ustawiłem skrót do tej strony na podaną konfigurację klawiszy i reakcji na samo CTRL+A brak.
  • #8 14665230
    salmon
    Autor napisał o kombinacji "Alt-A" używanej do otrzymania polskiego znaku "ą", więc będzie to "Ctrl-Alt-A". Samo "Ctrl-A" to nie to samo.
  • #9 14665305
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Tak, teraz zauważyłem swój błąd! :)
  • #10 14665896
    al_pucio
    Poziom 10  
    Niestety przy każdej kombinacji z użyciem klawiszy "Alt" + "A" sytuacja jest podobna czyli uruchamia się przegladarka.
  • #11 14665914
    salmon
    al_pucio napisał:
    Niestety przy każdej kombinacji z użyciem klawiszy "Alt" + "A" sytuacja jest podobna czyli uruchamia się przegladarka.

Nie chodziło mi o to, żeby próbować z inną kombinacją na uzyskanie "ą" - poszukaj wśród skrótów do uruchamianych programów, stron internetowych w zakładkach IE, czy któryś nie ma ustawionej kombinacji "Ctrl-Alt-A" w opcji "Klawisz skrótu".
  • #12 14666005
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    A może na komputerze aktywne jest przywracanie systemu?
  • #14 14666186
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Podany przez Ciebie link mówi, jak to zrobić, ale nie mówi, jak to usunąć.
    Jedynym rozwiązaniem, według mnie, jest znaleźć tą nieszczęsną zakładkę (skrót do strony).
    Po jego skasowaniu wszystko wróci do normy. Tak działa u mnie.
  • #15 14666232
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2032
    Ale też na podstawie tego można sprawić że usuwam skrót klawiszowy jeżeli jest wpisany na ikonie skrótu przeglądarki internetowej.
    A inna sprawa to jest taka że w opcjach ustawień przeglądarki, strona startowa to strona tej gry.
  • REKLAMA
  • #16 14666686
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 278
    Klawiatura to standard 104/105 klawiszy czy z jakimiś dodatkowymi udziwnieniami? Sprawdź jak system będzie zachowywał się z inną klawiaturą a tą z sprawdź w innym systemie (na przykład jakiś Live-Cd/Dvd).
  • #17 14666743
    al_pucio
    Poziom 10  
    Dziś wieczorkiem po powrocie z pracy sprawdzę jeszcze Wasze sugestie. Całe szczęście, że to domowy sprzęt a nie firmowy bo i służbowego laptopa czasem moje dzieciaczki lubią "pożyczyć".
  • #18 14671583
    al_pucio
    Poziom 10  
    ta_tar napisał:
    Może opis na tej stronie pomoże ci wyjść z tego błędnego przypisania klawiszy skrótów.
    http://www.officeblog.pl/ustawienie-skrotu-klawiszowego-do-ulubionego-programu/

Witam
    Precyzuję:
    Przegladarką jaka się uruchamia to googlechrome. Strona startowa to wyszukiwarka tejże firmy - brak przypisanego klawisza skrótu zgodnie z załączonym linkiem!
    Ni jak nie mogę odnaleźć gdzie znajduje się umieszczony link ze skrótem klawiszowym.
    Odnośnie klawiatury to jest to laptop ASUS F52Q a więc posiada 2x Ctrl oraz 2x Alt.
    Jest to laptop użytkowany przez wszystkich domowników - niestety mi udaje się bardzo rzadko do niego dopchać.

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam, że mam ustawione w systemie wykonywanie punktów przywracania systemu. Niestety - podkreślam niestety - w trakcie wykonywania przywracania systemu z przed zauważonej "usterki" wywala błąd nawet z trybu awaryjnego.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przypisaniem klawiszy "Alt" + "A" na klawiaturze, które zamiast polskiego znaku uruchamia przeglądarkę internetową z niechcianą stroną. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może być spowodowany złośliwym oprogramowaniem lub niewłaściwymi skrótami klawiszowymi w systemie Windows 7. Użytkownik potwierdził, że system jest zabezpieczony programami Eset Smart Security i Malwarebytes, ale nie udało się znaleźć rozwiązania. Wskazano na możliwość sprawdzenia przypisania skrótów w przeglądarkach oraz na konieczność usunięcia niechcianych skrótów. Użytkownik korzysta z laptopa ASUS F52Q i ma problemy z przywracaniem systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA