logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Import - Chiny jak to w zasadzie wygląda

lisukup 03 Maj 2015 22:38 1350 6
REKLAMA
  • #1 14666346
    lisukup
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Z racji że na pewno jest tutaj więcej lub mniej osób zajmujących się importem, postanowiłem że napiszę tutaj tego posta, zacznę od początku:

Witam, jestem studentem, chciałbym otworzyć na boku sklep internetowy, a raczej po prostu "spróbować" . Towar chciałbym zamawiać po 30 - 200szt bezpośrednio w chinach itp, paczką pocztową lotniczą, konkretnie były bo to układy elektroniczne nie będące samodzielnym urządzeniem (z tego co wywnioskowałem nie jest konieczny dla nich certyfikat CE, lecz proszę mnie skorygować jeżeli jest inaczej).
    Nasuwają mi się następujące pytania:

Czy jeżeli przesyłka zostanie zatrzymana i zostanie naliczone cło oraz Vat, czy jest to wtedy prawidłowa forma odprawy celnej? Czy powinno być to przeprowadzone bardziej "elegancko"?

W momencie gdy zamawiam np kilka sztuk z ebay'a do dalszej odsprzedaży, czy bezwzględnie muszę posiadać fakturę od chińczyka? Czy jest jakiś inny sposób na to?

Z góry przepraszam jeżeli te pytania są po prostu "głupie" ale dopiero zaczynam i jestem zielony.

dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 14666497
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 816
    lisukup napisał:

Czy jeżeli przesyłka zostanie zatrzymana i zostanie naliczone cło oraz Vat, czy jest to wtedy prawidłowa forma odprawy celnej? Czy powinno być to przeprowadzone bardziej "elegancko"?
    Co masz na myśli?
    lisukup napisał:

W momencie gdy zamawiam np kilka sztuk z ebay'a do dalszej odsprzedaży, czy bezwzględnie muszę posiadać fakturę od chińczyka? Czy jest jakiś inny sposób na to?
    Jeżeli robisz to legalnie, to jak to zaksięgujesz bez faktur? A jeżeli to robisz nielegalnie, to nie przyznawaj się lepiej.
  • REKLAMA
  • #3 14666538
    lisukup
    Poziom 9  
    telecaster1951 napisał:
    Co masz na myśli?

Chodzi mi o to, czy jest to prawidłowa forma odprawy celnej, żadnych agencji i nic podobnego? po prostu naliczają cło + vat, przelewam pieniądze i tyle?

telecaster1951 napisał:
    Jeżeli robisz to legalnie, to jak to zaksięgujesz bez faktur? A jeżeli to robisz nielegalnie, to nie przyznawaj się lepiej.

Nie robię nic narazie, pytam, bo słyszałem że "niby można" jakoś to legalnie wprowadzić do obrotu, ale podkreślam jestem zielony jak szczypiorek :P
  • REKLAMA
  • #4 14666585
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 816
    lisukup napisał:

Chodzi mi o to, czy jest to prawidłowa forma odprawy celnej, żadnych agencji i nic podobnego? po prostu naliczają cło + vat, przelewam pieniądze i tyle?
    Jak żadnych agencji? Kurier który Ci to dostarcza ma własną agencję. DHL, Fedex itp. Oni robią cała odprawę, Ty musisz dostarczyć im upoważnienie i oryginał faktury. Oni odprawią, dopuszczą do obrotu i wystawią fakturę. Albo nie dopuszczą do obrotu. Może być różnie.
    lisukup napisał:
    podkreślam jestem zielony jak szczypiorek :P
    Zacznij od przestudiowania prawa podatkowego. Tak na pałę nic nie zaczynaj, bo skończysz z kilkutysięczną karą za próbę przemytu. Ram miałem sytuację jak Chińczyk dał do odprawy fakturę na 5 dolarów a faktycznie faktura była na 500 USD. Ja dostarczyłem fakturę za którą płaciłem. Efekt? Ja czysty, Chińczyk dostał prezencik w postaci 5 tys. euro kary + opłata celna, bo wysłał w opcji DDP.
  • #5 14666605
    lisukup
    Poziom 9  
    A gdy nie jest to wysyłka kurierem tylko wysyłka typu EMS / China Post itp? Czyli gdy przesyłka przychodzi normalnie pocztą?

Jestem w trakcie czytania prawa podatkowego, lecz narazie mam "ścisk" na uczelni i mam czas tylko w przerwach po 15 min, na pewno nie zabiorę się za nic bez przeanalizowania wszystkiego, po prostu chcę wiedzieć jak to wygląda od strony praktycznej, za stronę prawną też się zabiorę, pozdrawiam.
  • #6 14672360
    nasty_photon
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Zastanawiałeś się czy to wszystko ma jakikolwiek ekonomiczny sens? Na allegro takich jak Ty są setki, każdy sprzedaje podróbki arduino czy podobnej elektroniki. Dlaczego uważasz, że ktokolwiek będzie chciał od Ciebie kupić sprzęt? CO zrobisz jeśli przez miesiąc będziesz miał 3 kupujących?
  • REKLAMA
  • #7 14672469
    lisukup
    Poziom 9  
    Tak zastanawiałem sie, chce założyć to przez inkubator przedsiębiorczości wiec opłaty ograniczone sa do miniumum i jeżeli nie bede miał zbytu poprostu zrezygnuje, nie chce sprowadzać tego czego na Allegro jest multum, tylko rzeczy bardziej specjalistyczne (troszkę bardziej) na ktorych jest roznica w cenie jest znaczna, swoją drogą nie o tym było moje pytanie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z importem towarów z Chin, szczególnie układów elektronicznych. Użytkownik, student planujący otworzyć sklep internetowy, pyta o procedury celne, w tym o konieczność posiadania faktur oraz o to, jak wygląda odprawa celna w przypadku przesyłek pocztowych. Odpowiedzi wskazują, że przesyłki kurierskie, takie jak DHL czy FedEx, wymagają dostarczenia oryginału faktury oraz upoważnienia do odprawy celnej. W przypadku przesyłek pocztowych, takich jak EMS czy China Post, również mogą być naliczane cła i VAT, a procedura odprawy może być mniej formalna. Użytkownik jest zachęcany do dokładnego zapoznania się z prawem podatkowym przed rozpoczęciem działalności, aby uniknąć problemów prawnych. Pojawia się również kwestia ekonomicznego sensu prowadzenia takiego biznesu, biorąc pod uwagę dużą konkurencję na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA