logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Import elektroniki z Chin za większą kwotę

piszmaile 02 Kwi 2015 12:12 1326 4
REKLAMA
  • #1 14582328
    piszmaile
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam.

Chciałbym zakupić sprzęt z zagranicy (wysyłka z USA bądź Chin).
    Jest to sprzęt elektroniczny (dron lub quadrocopter w zależności jak to kto nazywa).
    Sprzęt będzie za kilka tysięcy złotych i tutaj pytanie jak to najlepiej zrobić.
    Dron nie będzie mały więc raczej będzie brany pod uwagę na granicy.

1. Czy lepsza jest np wysyłka do Polski - czy może lepiej pokombinować np z wysyłką do Anglii a stamtąd (przez znajomego) wysyłka do Polski - lub odbiór osobisty w Anglii ? (może przez Anglię będzie sie bardziej opłacało - niższe cło i podatek ? )

2. Czy na drony (quadrocoptery) także jest cło z krajów poza UE ? (Do Polski)

3. W przypadku importu do Polski - mimo chęci zapłacenia cła i podatku towar może być nie wpuszczony do kraju ? ( np brak rożnego rodzaju certyfikatów typu RoHS itp).

Dodam iż nie mam możliwości importu towaru z UE więc jedyne co mi zostaje to import z Chin bądź USA.

4. Czy lepiej importować z USA czy z Chin -chodzi tylko o same sprawy celne (sprzedawca wysyła towar z dwóch lokalizacji). Czy jest jakaś różnica w imporcie z USA i Chin ?

Proszę o pomoc w tej sprawie - dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 14582413
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15446
    Co do pytania nr.1 - niech fakturę umieszczą wewnątrz przesyłki i zadeklarują zawartość jako prezent - wtedy unikniesz cła i podatku.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14582450
    piszmaile
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    Co do pytania nr.1 - niech fakturę umieszczą wewnątrz przesyłki i zadeklarują zawartość jako prezent - wtedy unikniesz cła i podatku.

Nawet jeżeli przesyłka będzie większych rozmiarów?. Sprzęt będzie w walizce.
  • REKLAMA
  • #4 14582460
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15446
    Było na Forum kilka wątków o imporcie różnych urządzeń z Chin, wystarczy poszukać.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14584501
    piszmaile
    Poziom 10  
    Na forum jest wiele wątków o imporcie z Chin (także Aliexpress) i przeczytanie wszystkich tutaj nie rozwiązuje sprawy bo braknie mi czasu na przeczytanie ich (miesiącami chyba). Wyszukiwarka znajduje jedynie pierwsze posty związane z tematami a przeczytanie ich wszystkich w tym przypadku nie jest rozwiązaniem - bo wiele z nich nawet nie dotyczy tego czego szukam. Dlatego napisałem ten post tutaj na forum. Sam zamawiałem już wiele rzeczy z Chin (Aliexpress) ale wszystkie były na kwoty niższe niż wymagane do cła czy podatku. Wiem że można zamówić coś jako prezent (gift) ale czy sprzęt za kilka tysięcy złotych też może być jako tzw gift?. Czy sprzedawca nie ma obowiązku napisania wartości sprzętu?. Bo nie wydaje mi się że jeżeli sprzedawca określi wartość paczki np na 1400$ i opisze paczkę jako prezent i ta przejdzie przez izbę celną bez problemów. I co w przypadku zaginięcia paczki oznaczonej jako prezent ?, jak to wygląda ?.
REKLAMA