logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Willem 4.0 - nieprawidłowy odczyt pamięci Eprom 27C256, różnice w danych

Mietek18 24 Maj 2005 10:01 2151 6
REKLAMA
  • #1 1520292
    Mietek18
    Poziom 2  
    Witam. Jestem w posiadaniu programatora Willem w wersji 4.0 zakupiony w firmie Telwis. Mam problem (na razie) z odczytem pamięci Eprom 27C256 i innych z tej rodziny. Problem polega na tym że po każdym odczycie zawartość odczytanej pamięci różni w niewielkim stopniu. Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 1520588
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam,

- wg. instrukcji ze strony Willema, takie odczyty świadczą o "brudnej" podstawce ZIF.
    - a napiecie VCC jest poprawne, i wynosi 5, 5,6 lub 6.2 V.
  • REKLAMA
  • #3 1521066
    Mietek18
    Poziom 2  
    Podstawka raczej jest czysta bo źle się czyta zarówno podstawce ZIF jak i PLLC32. Co do napięcia to nie wiem muszę sprawdzić
  • REKLAMA
  • #4 1525648
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Też mam programator-samoróbkę, nie jest to willem, ale też nie czyta normalnie pamęci z tej rodziny. Nie jest to wina podstawki przynajmniej u mnie. Dużo ludzi
    mi pomagało, sporo godzin nad tym prześlęczałem i nic. Co do innych kości sprawuje się dobrze.
  • #5 1525794
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    - wg. dokumentacji podczas programowania kośc potrzebuje napięcia 6.5 v -0.1
    - dość mały margines napiecia.
    - może tu jest problem ?
  • #6 1526273
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Skoro problem jest z odczytem... to może "szybkość" odczytu jest zbyt duża dla tego konkretnego układu...
    Ta pamięć 27C256 jest jakiego producenta i o jakim czasie dostępu???
    Pamięci 27C256 produkowane były z bardzo różnymi czasami dostępu...

Pozostaje jeszce sprawa zasilania... Napięcie zasilania musi być o określonej wartości i przede wszystkim musi być odpowiednio filtrowane... a z tego co widziałem na opisie PCB Willema to przed i za LM7805 kondensatory filtrujące są o wartości 47uF ???
    (LM7805 produkowane są przez różne firmy i ich jakość też jest różna... to samo tyczy się MC34063... szczególnie odradzam stosowanie 34063 jednego producenta, ale jakiego to mogę podać tylko na PW)
    Jeśli ten 27C256 (27256) jest stary i "lubiący" prąd... to filtracja Vcc może nie być najlepsza.
    Kondensatorów 100nF jak na układ cyfrowy na PCB też nie przewidziano zbyt wiele...

PS Osobiście nie używam Willema więc moje uwagi nie muszą być trafne
  • REKLAMA
  • #7 1540789
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Miałem takie zjawisko przy uruchamianiu willema 3b. Komp duron 800 + winxp i na domyślnych czasach weryfikacja wywalała błędy, za każdym razem w innym miejscu ( pamięci 27c256 -70 -100 -150). Mała zabawa suwakami i było po problemie. Na nowym kompie (sempron 2800) willem chodzi na domyślnych ustawieniach bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programatora Willem 4.0 zakupionego w firmie Telwis, który wykazuje nieprawidłowe odczyty pamięci EPROM 27C256 i innych z tej rodziny, gdzie zawartość odczytu różni się nieznacznie przy kolejnych próbach. Możliwe przyczyny to zabrudzona podstawka ZIF, niewłaściwe napięcie zasilania (wymagane około 6,5 V z małym marginesem tolerancji), zbyt szybki czas odczytu niezgodny z parametrami konkretnego układu pamięci (różne czasy dostępu 27C256), a także niewystarczająca filtracja napięcia zasilania na płytce programatora (niewielka pojemność kondensatorów filtrujących przy LM7805). Dodatkowo, na starszych komputerach z systemem Windows XP i procesorami Duron 800 mogą występować błędy weryfikacji, które można wyeliminować poprzez regulację czasów odczytu. Na nowszych komputerach (np. Sempron 2800) programator działa poprawnie na domyślnych ustawieniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA