witam mam nowy subwoofer z zestawu edifier s550 d ENCORE .Sprzet jets nowy prosto z karton niestety nie mam pilota przewodowego i nigdzie go nie moge dostac .Przedstawiciel na Polske nawet nie ma czasu odpisac .W tym zestawie akurat jest wzmacniacz impulsowy klasy D (jak zle napisalem to mnie poprawcie) zlacze na pilota jest 15 pinowe .Mysle nad ew zakupem tanszego edifiera pilot tam jest taki sam ale juz tylko na 9 pinow ma gniazdo.Da sie to jakos uruchomic?zeby choc ciszej i glosniej szlo zrobic i zeby sie zalaczylo .Mam te zpytanie czy te zlacze 15 pinowe jest standaryzowane czy kazdy producent sobie podpina co mu sie tam spodoba?(logitech x5300 takie ma i jeszce w z 623 o ile dobrze patrzylem siedzi taki wynalazlek-dalo by sie wykorzystac cos takiego?
Do tej pory nie ma standaryzacji takiego złącza sterownika przewodowego.
Każdy model, każdego producenta ma różne rozwiązania.
Coraz częściej część parametrów jest regulowana na złączu wykorzystującym transmisję szeregową( cyfrową) .
Dopasowanie podobnego sterownika jest możliwe ,nie mniej jednak nie zawsze będą dostępne wszystkie parametry.
Należy przeanalizować co jest podpięte pod poszczególne piny złącza.
Odświeżę temat bo sam mam taki problem z Edifier S550. Zakupiłem pilota od Edifier S760 i niestety nie pasuje (lub jest uszkodzony). Pilot nic nie wyświetla jedynie czerwona lampka pali się, wzmacniacz milczy.
Przedstawiciel Edifier nie dysponuje schematami bo Chińska firma Edifier nie udostępnia schematów (chyba wiadomo z jakich względów). Czy ktoś wie jaki jest układ scalony w pilocie do S550, bo IR jest do niego podpięty a w S760 jest połączone do płytki przełącznika wejść więc oba piloty nie są zamiennikami.
Na płytce gniazdka (15 PIN) wzmacniacza mamy podwójne oznaczenia :
MARK2 S5.1
1 - EAR ---
2 - CW ---
3 - CE LATCH
4 - CLK CLK
5 - IR STBY
6 - --- ---
7 - CCW ---
8 - DO CONT
9 - DI DATA
10 - +5V +5V
11 - D GND D GND
12 - mostek z pin 8
13 - wyjście słuchawki Lewy
14 - S GND S GND
15 - wyjście słuchawki Prawy
EAR to wyłączenie głośników (mute) przy podłączonych słuchawkach.
Na pilocie od S760 jest tak jak MARK2
Natomiast połączenie płytki gniazda idzie na płytkę gniazd wejściowych i na niej są inne oznakowania czyli tak jak S5.1 (po prawej) i dodatkowo PIN 2 jako EIDC oraz PIN 7 nie podłączony. Możliwe że pilot od S550 ma zupełnie inny układ scalony w pilocie bo dla PT6554 potrzebny jest sygnał DOCE a takiego we wzmacniaczu nie ma, są inne (LAT i CONT) ale czy to jest to samo.
Taka płytkę z wejściami i wyświetlaczem i pilotem można kupić do sam. mont. za 100,- zł w Chinach
https://pl.aliexpress.com/store/product/F10-M...36229.html?detailNewVersion=&categoryId=63701 lub taką za 150,- zł
https://www.yuan-jing.com/m62446-lcd-remote-6...-with-tone-control-amp-channel-selector-board Te płytki są na takich samych układach M62446 co S550d, więc jest szansa że zadziała dołączony pilot z oryginalnym wzmacniaczem.
Na złączu STBY jest napięcie +3,8V ale połączenie do masy ani do +5V nie włącza wzmacniacza. Nie wiadomo jak jest rozwiązany układ On/Off i co znaczy EIDC. Pilot od S760 ma odbiornik IR i połączony jest oddzielnie do gniazda 15 PIN. Nie wiem jak jest w pilocie do S550d bo na płytce wzmacniacza nie występuje wejście IR , w tym miejscu jest STBY. Chętnie kupię małego lub przewodowego pilota do S550d.
Może ktoś juz rozgryzł te piloty.
Może ktoś dysponuje schematem albo wiedzą jaki jest układ scalony w pilocie kablowym do Edifier S550.
Na wejściu STB dla Stand-By powinno być napięcie gdy wzmacniacz: ON 0,0 V, OFF 3,5 V. na płytce wzmacniaczy mocy jest tranzystor kluczujący Mute i STB.
Z tego co zauważyłem to procesor pilota kablowego oraz enkoder (procesor dźwięku) nie posiadają generatora taktującego (zegara CLK), czy jest taka możliwość żeby dorobić układ generatora n.p. 13MHz i podać do szyny CLK.
Zastosowałem chiński zamiennik . Nie ma wszystkich funkcji ale najważniejsze są t. z. głośność poszczególnych kanałów i włącz i wyłącz. Wyświetlacz i dżojstik umieściłem w osobnym pudełku połączony kabelkiem do tego samego gniazda co oryginalny pilot.
✨ Użytkownik ma problem z subwooferem Edifier S550D Encore, ponieważ nie posiada pilota przewodowego, a jego zakup jest utrudniony. W dyskusji podkreślono, że złącze 15-pinowe nie jest standaryzowane, co oznacza, że różni producenci mogą stosować różne rozwiązania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z pilotami od innych modeli Edifier, takich jak S760, które nie są kompatybilne. Wskazano na możliwość wykorzystania zamienników, jednak nie wszystkie funkcje mogą być dostępne. Wspomniano również o układach scalonych w pilotach oraz o problemach z regulacją głośności. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.