logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć wydajność prądową zasilacza z LM317 i LM337?

5520 24 Maj 2005 21:55 4558 9
REKLAMA
  • #1 1522174
    5520
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!
    Stworzyłem taki oto schemat zasilacza regulowanego, symetrycznego...
    Wypowiedzcie się co o tym sądzicie, i co tu można tu zmienić - bo to chyba postać najprostsza.
    Z noty układów lm317 i lm337 przeczytałem, że mogą one dać jedynie 1,5A. Czy można jakoś zwiększyć wydajność prądową tego układu. (Trafo które zamierzam użyć daje +/- 18V, 5A)
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć wydajność prądową zasilacza z LM317 i LM337? zasilacz.jpg (26.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1522238
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    w EDW bbyło dużo na temat tych stabilizatoró i był schemat jak zwiekszyć moc takiego zasilacza
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1522347
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    -> 5520

Nie dość, że 2 mostki są niepotrzebne (wystarczy jeden), to jeszcze są błędnie włączone. I po co te diody na wyjściu? Żeby pogorszyć stabilizację?

RoMan
  • #4 1523682
    jaruśjaruś
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Zwiększyć wydajność prądową można podpinając na wyjściu tranzystor szeregowy o odpowiednim prądzie którego bazę steruje napięcie po LM...
    Pogorszy to nieznacznie stabilizację.
  • #5 1523741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 1523992
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Strzałka ukośna - element regulowany. A że jest na rezystorze to oznacza rezystor regulowany.
  • #7 1524285
    5520
    Poziom 11  
    jaruśjaruś napisał:
    Zwiększyć wydajność prądową można podpinając na wyjściu tranzystor szeregowy o odpowiednim prądzie którego bazę steruje napięcie po LM...
    Pogorszy to nieznacznie stabilizację.

A mógłbyś to jakoś rozrysować ?

-RoMan- napisał:
    -> 5520
    Nie dość, że 2 mostki są niepotrzebne (wystarczy jeden), to jeszcze są błędnie włączone.

To jak mam to podłączyć? tak jak w załączniku?

-RoMan- napisał:

I po co te diody na wyjściu? Żeby pogorszyć stabilizację?

lm317 daje na wyjściu minimalnie 1,25V - diody po to żeby to wytracić i mieć mozliwość regulacvji napięcia od zera

Pozdrawiam
    Piotr Z
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć wydajność prądową zasilacza z LM317 i LM337? mostek.jpg (8.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1524319
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 1524399
    5520
    Poziom 11  
    *Highlander* napisał:
    Ja mam małe pytanko po co jest ta trzecia kreska dwie ida do mostka a jedna niby od traafa i przechodzi cała płytke, po co ona jest i czy ona jest połączona gdzies z trafem?

Mam trafo 2x18V i ta 3 kreska to masa - wzgledem której zasilacz ma dawać dodatnie i ujemne napięcie. Wydaje mi się że w tej sytuacji powinny być 2 mostki - ale padła wypowiedź że to jest złe rozumowanie więc próbuje jakoś to na jednym mostku rozwiązać. Schemat poprzedni schemat jest tylko wycinkiem z tego który jest na samym poczatku tego wątku

Pozdrawiam
    Piotr Z
  • #10 1524932
    tajwoj
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Hej,
    Posłuchaj co radził RoMan co do prostownika,
    Gotowy schemat reszty znajdziesz w dokumentacji LM137 http://www.national.com/pf/LM/LM337.html#Datasheet.
    Również na stronie Nationala znajdziesz dużo innych pedeefów dotyczących zasilaczy. Jesli uważnie przejrzysz tam notę dla LM117 to bedziesz wiedział jak zrobić regulację od zera.
    "Inne" schematy które są publikowane w prasie są z reguły kopiami aplikacji podanych w notach przez producenta.
    Pozdrowienia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia wydajności prądowej symetrycznego zasilacza regulowanego opartego na układach LM317 i LM337, które standardowo ograniczone są do około 1,5A. Wskazano, że można zwiększyć prąd wyjściowy poprzez zastosowanie tranzystora szeregowego o odpowiedniej obciążalności prądowej, sterowanego napięciem z wyjścia układu stabilizatora, co jednak może nieznacznie pogorszyć stabilizację napięcia. Poruszono również kwestie poprawnego doboru i podłączenia prostownika – zalecane jest użycie jednego mostka prostowniczego zamiast dwóch, a także zwrócono uwagę na niepotrzebne elementy takie jak diody na wyjściu, które mogą pogarszać stabilizację. Omówiono znaczenie masy jako punktu odniesienia dla napięć symetrycznych oraz regulację napięcia od zera poprzez zastosowanie diod do obniżenia napięcia wyjściowego LM317. Wskazano na dokumentację techniczną układów LM317, LM337 i LM137 jako źródło gotowych schematów i rozwiązań konstrukcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA