logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KM Bizhub 162 - Blady wydruk po wymianie bębna, listwy i developera

wasilienko 13 Maj 2015 10:56 1962 5
REKLAMA
  • #1 14689988
    wasilienko
    Poziom 12  
    Drukarka po wymianie bębna listwy i developera. Wszystko zrobione poprawnie, czujnik przeinicjowany - wskazanie 146. Wydruk jest bardzo blady. Zauważyłem że na bębnie wydruk pojawia się idealny ale nie jest przenoszony na papier. Domyślam się, że transfer, ale chciałem dopytać kolegów z większym doświadczeniem praktycznym czy to może być wina samej rolki transferowej czy bardziej styków lub HV? Rejony styków są wyczyszczone, sam styk rolki transferowej wydaje się być ok. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14690280
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Nie koniecznie transfer ... Sprawdź jeszcze styk bias-a na wywoływacze . Tez daje podobne efekty. Jeżeli już obstawiałbym styki. Nie miałem jeszcze ubitego HV w tych modelach.

C.
  • REKLAMA
  • #3 14692300
    torx
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Kiedyś miałem identyczny przypadek. U mnie przyczyną był brak styku. Nie wiem czy wymieniałeś collary ale ja przy ich wymianie odgiąłem za bardzo blaszkę 44 i nie było styku z wałkiem magnetycznym.
    Załączniki:
    • KM Bizhub 162 - Blady wydruk po wymianie bębna, listwy i developera dev.gif (44.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 14810874
    wasilienko
    Poziom 12  
    Wracam do tematu. Pisałem, że obraz generowany na bębnie jest prawidłowy - nasycony i czytelny, zatem nie jest to problem styku na wałku - tym bardziej, że przed rozebraniem modułu efekt był podobny. Kłopot jest z przenoszeniem tonera z bębna na kartkę - większość pozostaje na bębnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14811229
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Wiec sprawdź styk od rolki transferowej . Czasami blaszka lubi się podwinąć. Konkretnie chodzi o blaszkę, która jest w maszynie (jak otworzysz drzwi to od tyłu). Często nieświadomie się ją odgina a tym czasem ma być tylko troszkę odgięta bo inaczej nie ma styku z rolką transferową. Chodzi o nr 5 na rysunku

KM Bizhub 162 - Blady wydruk po wymianie bębna, listwy i developera
  • #6 14950085
    wasilienko
    Poziom 12  
    Trochę późno ale potwierdzam problem z blaszką - była zbyt odgięta i nie było styku. Trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć z odginaniem :)
REKLAMA