logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KonicaMinolta BIZHUB 162 - blady wydruk przy dwustronnym kopiowaniu

peggi55 30 Paź 2008 18:44 2080 15
REKLAMA
  • #1 5684144
    peggi55
    Poziom 11  
    Witam drodzy koledzy serwisanci kopiarek.Mam nadzieje że ktoś sie już spotkał z takim problemem.Jest to maszynka BIZHUB 162::|
    problem polega na tym ze gdy kopiuje sie jednostronnie to wszystko gra lecz gdy wkładam kartke do podajnika lub do kasety żeby zrobic kopie na drugiej stronie tej kartki to kopi jest blada i wygląda jakby był słaby transfer.Zaznaczam że obraz na bębnie jest prawidłowy i sprawdziłem już wszystkie styki HV.:?:

Proszę o uważne zapoznanie się z Regulaminem Forum, zapobiegnie to konfliktom w przyszłości. Tym razem tytuł tematu poprawiłem. rys57
  • REKLAMA
  • #2 5684676
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    a jaki przebieg ma kopiarka?
  • REKLAMA
  • #4 5684980
    sebono
    Poziom 23  
    habelj napisał:
    Masz problem z napięciem separacji. Prawdopodobnie uszkodzone hv.
    albo po prostu zużyty wałek transferowy
  • #5 5685309
    peggi55
    Poziom 11  
    kopiarka ma przebieg 110tyś
  • #6 5688372
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Za mały przebieg, żeby zużycie wałka transferowego miało taki wpływ na kopię. Co i przy jakim przebiegu było wymienione w kserokopiarce?
  • #7 5688478
    Dialta
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam
    Temat stary jak Bizhuby firmy XX. Do wymiany wałek transferowy najlepiej w secie i tyle :)

Pozdr.
  • #8 5688534
    sebono
    Poziom 23  
    Dialta napisał:
    Witam
    Temat stary jak Bizhuby firmy XX. Do wymiany wałek transferowy najlepiej w secie i tyle :)

Pozdr.
    no cóż mogę tylko ponownie poprzeć :) .
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #9 5695636
    asul
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Weź do klienta ryzę papieru (z pewnego źródła i dobrej jakości) i spróbuj na nim. Nie pamiętam jaka to była kopiarka, ale miałem kiedyś taki przypadek i wtedy okazało się, że była to wina papieru (prawdopodobnie wilgotny). Sam się wtedy bardzo mocno zdziwiłem.
  • #10 5698473
    peggi55
    Poziom 11  
    Witam.A wiec tak, wymieniłem już rolkę transferową sprawdziłem na innym papirze no i temat nie rozwiązany cały czas to samo!Macie jeszcze jakieś pomysły??
  • #11 5698665
    sebono
    Poziom 23  
    na nowy wymieniłeś ? czy używany? i czy używasz zamiennika tonera?
  • #12 5698795
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Pomysły może by się znalazły, gdybyśmy wiedzieli cos więcej o kserokopiarce, np. ile ma bęben, czy toner jest oryginalny, a jak nie, to jaki? Czy papier jest lekko pofalowany po wyjściu 1 strony? Teoretycznie wszystko wskazuje na rolkę transferową.
  • #13 5698871
    peggi55
    Poziom 11  
    transfer załozyłem używany ale z działającej maszyny toner jest orginalny zamieniałem też zesp.bebna.developrer jest nowy beben ma 30k.Papier nie jest pofalowany!cuda na kiju:)
  • REKLAMA
  • #14 5699273
    habelj
    Poziom 16  
    Ponawiam odpowiedz
    Masz problem z napięciem separacji. Prawdopodobnie uszkodzone hv.

Podmień HV to kwestia paru minut. Sprawdz styki na drzwiczkach i przy rolce transferowej.

Pozdrawiam
  • #15 5699774
    sebono
    Poziom 23  
    nie zakładaj używanego . załóż nowy . gwarancja sukcesu. Kiedyś pomagałem koledze który również założył używkę drugą i było to samo . Po założeniu nowego problem znikł. Pzdr
  • #16 5702598
    peggi55
    Poziom 11  
    problem już rozwiązany.przekopałem jeszcze raz całą maszyne krok po kroku punkt po punkcie i okazało sie że był uszkodzony terminał zasilania rolki transferowej naprawiłem go i po problemie, maszynka gra:)prawdziwy banał ale cóż całe życie sie trzeba uczyć!:)dzieki koledzy za wszelkie podpowiedzi.Pzdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył kopiarki KonicaMinolta BIZHUB 162, która podczas kopiowania dwustronnego generowała blady wydruk na drugiej stronie, mimo prawidłowego obrazu na bębnie i sprawdzonych styków HV. Maszyna miała przebieg około 110 tysięcy kopii. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny, takie jak uszkodzone napięcie separacji (HV), zużyty wałek transferowy lub problemy z papierem. Wymieniono wałek transferowy na używany z działającej maszyny, zastosowano oryginalny toner, a także sprawdzono różne rodzaje papieru, jednak problem pozostał. Ostatecznie okazało się, że uszkodzony był terminal zasilania rolki transferowej, którego naprawa rozwiązała problem. Wskazano, że wymiana na nowy wałek transferowy jest zalecana, a uszkodzenia HV mogą powodować podobne objawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA