Dwa dni temu wyłączyłem drukarkę po drukowaniu, było ok. Dzisiaj chciałem ja włączyć ale drukarka nie reaguje na przycisk ON, cisza nic się nie zapala. Nie wykazywała przedtem żadnych błędów. Co może być.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamSługa WSI napisał:Zauważyłem to jakiś miesiąc temu, a kilka dni temu trafiłem na opis tej metody sprzed 3 miesięcy na niemieckim forum.
Najpierw trzeba sprawdzić, czy karetka jest zablokowana w stacji serwisowej (nie daje się wtedy łatwo wyciągnąć), jeśli karetka jest zablokowana patrz niżej:
0. (tylko w przypadku MG/MX) Otworzyć tylny podajnik papieru (ASF, nie mylić z ADF!).
1. Wyjąć zaślepkę z tyłu drukarki, która umożliwia usuwanie zacięć papieru.
2. Podnieść pokrywę przedziału tuszów.
3. Z tyłu, gdzie była zaślepka, należy złapać ośkę z rolkami i obrócić o przynajmniej 180° (górna powierzchnia rolek do środka drukarki, dolna na zewnątrz).
4. Od tego momentu karetka powinna być odblokowana i dać się wyciągnąć do wymiany tuszów bez uszkodzenia mechanizmu blokady karetki.
Działa z drukarkami na tusze 520/521 i 525/526.
Sługa WSI napisał:MG5550 to jest drukarka następnej generacji (generacje drukarek można poznać po oznaczeniach tuszów - np. MG5350 jest na tusze PGI-525/CLI-526 a MG5550 na tusze PGI-550/CLI-551).
W MG5550 są inne rozwiązania mechaniczne, np. stacja serwisowa jest napędzana silniczka LF a nie z silniczka APP.
Ale nawet jeśli znajdziesz sposób na bezpieczne odblokowanie karetki to pojawia się inny problem - karetka będzie "luźna" i może się połamać w transporcie.