logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer 5742g - jak naprawić urwane mocowania nakrętek śrubek w obudowie?

rooster_pl 14 Maj 2015 13:15 4197 6
  • #1 14692831
    rooster_pl
    Poziom 10  
    Witam wszystkich forumowiczów, nie wiem czy w dobrym dziale zamieszczam temat, w razie błędu prosze o przesunięcie,

Mam problem z obudowa lapka (acer 5742g), a mianowicie, przy próbie wyczyszczenia lapka doszło do wyłamania kawałków plastikowych elementów z nakrętkami do śrub, przez co teraz zawias matrycy nie jest stabilny i podczas odgięć/dogięć matrycy, zawias podnosi obudowę (od strony gniazda zasilania), bo skutkuje pojawiającymi się pęknięciami obudowy, rozszczelnieniem itp. Otwieranie pokrywy jest o tyle niewygodne (jak i zapewne niebezpieczne), bo należy jedną ręką przytrzymywać okolice zawiasu, a drugą raczką podnosić pokrywę. Czy możecie polecić jakiś sposób, aby jakoś naprawić usterkę bez wymiany dolnej pokrywy (koszt dolnej części obudowy kształtuje się w okolicach 150-250zł (allegro)). zastanawiam się, czy mogę np. te gwinty, do których wkręca się śrubki przylutować, blaszki, do której są przykrecane zawiasy? - czy takie połaczenie jest możliwe, ale z drugiej strony patrząc nie bede miał takiej długiej śrubki. Poradzi ktoś jak "domowym" i "majsterkowym" sposobem można przenieść funkcjonalność z tulei z takimi nakretkami.
    Nie mam zdjęcia swojego przypadku, bo póki co lapek złożony, ale podobny przypadek znalazłem na forum, ale zalecono rozwiązanie przy użyciu kleju wolnoschnącego.
    Próbowałem te wyłamane kawałki z gwintami wkleić, ale superglue nie poradził sobie, za drugim testowym otwarciem, efekt ten sam (siła przenoszona przez zawias byłą zbyt duża, aby jego mocowanie "nie pracowało", najsłabsze ogniwo się poddało, a zawias nie wykonał "otwarcia". Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałem

Acer 5742g - jak naprawić urwane mocowania nakrętek śrubek w obudowie?
  • #2 14692906
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Najprościej, najtaniej i najpewniej to przewierć się w miejscu mocowania zawiasu przez dolną część obudowy, daj dłuższą śrubkę (tylko o odpowiedniej średnicy - tak żeby nie rozwiercać otworów w zawiasie) i skręć zawias z dolną obudową. Od dołu musiał byś zakleić śrubkę gumową "nóżką" żeby nie szorować/rysować "dodatkową śrubką" po biurku.
    Jeśli dobrze pamiętam to w Acerach zawiasy są na dwóch śrubkach przymocowane do obudowy, a u Ciebie wygląda jak by było całkowicie wyłamane. Wtedy daj dwie takie śrubki przez dolną obudowę (jedna pewnie długo by nie wytrzymała).
  • #3 14693720
    rooster_pl
    Poziom 10  
    zdjęcie nie jest z mojego modelu, ale podobny przypadek znalazłem na forum i ponowiłem zdjęcie, ale tak jak mówisz, w oryginale jedna śrubka od spodu mocuje zawias matrycy, a od środka dwie krótsze śrubki przytrzymywały mocowanie matrycy do "kadłuba" lapka (i one zostały wyłamane). Czy tą dłuższą śrubkę mam przykręcić od spodu czy od wnetrza prostopadle przez nowy otwór w plastikowej obudowie (i jak zamocować gniazdo - gwint do którego bym wkrecał śrubkę?)?
  • #4 14694001
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Rozumiem, że ta jedna śrubka od spodu trzyma się prawidłowo.
    Te dwie które są od środka (do nich gwinty są wyłamane) trzeba by skręcić na wylot przez obudowę dolną. Tzn. przyłóż zawias tak jak trzeba i zaznacz sobie w obudowie gdzie wypadają otwory od tych dwóch śrub. Następnie w obudowie wywierć te dwa otwory (tylko nie za duże - średnicę śrubki dobierz tak, żeby przechodziła przez otwór w zawiasie, pewnie ok 2mm i takim też wiertłem wierć w obudowie). Śrubki przełóż przez obudowę od spodu (daj podkładkę) tak żeby gwint wystawały od środka i przechodził przez zawias (jeśli da radę to tu też daj podkładki) i skręć nakrętką od strony zawiasu (śrubka nie może być za długa bo nie złożysz obudowy - być może trzeba będzie delikatnie wyciąć od środka górną obudowę (tak aby nakrętka nie haczyła i dało się wszystko złożyć).
  • #5 14694594
    rooster_pl
    Poziom 10  
    tak, jak mówisz, jedna śróbka jest prawidłowo wkręcana (od dołu), ale nie przyma wystarczajaco mocno mocowania zawiasu, dlatego, aby jej nie wyłamać chce "naprawić mocowanie", Pomysł wydaje się ok, ręcznie nakręcę nakrętkę od strony frontowej mocowania zawiasu, to muszę cieniutkich śrubek poszukać:), dzięki za podsunięcie pomysłu :)
  • #6 14694663
    cnkit
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Jeśli jeszcze nic nie wierciłeś i nie dałeś śrub na wylot !! co moim zdaniem nic nie da i tylko pogorszy sprawę bo osłabiona obudowa pęknie od spodu i będzie do wymiany cała. Zasugeruję klejenie epoksydem klejem dwu składnikowym zmieszanym z opiłkami plastiku połączone koniecznie z regulacją zawiasów. Zawiasy jak zdejmiesz ramkę matrycy mają śrubki regulujące, przy odrobinie siły można je poluzować i wyregulować opór otwierania co ma decydujący wpływ na trwałość klejenia, bez tego nie ma co kleić bo i tak się wyrwie. Zapieczony jest zawias i trzeba go wyregulować w pierwszej kolejności. U mnie w serwisie udaje się nam pokleić 90% obudów tym sposobem i wytrzymują bez problemu dłuższy okres czasu w normalnym używaniu. Powodzenia i przydałoby się dokładne zdjęcie obudowy w miejscu wyłamania ze zdemontowaną płytą główną.
  • #7 16377424
    rooster_pl
    Poziom 10  
    Została zakupiona obudowa, zatem zamykam temat

Dzięki wszystkim za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłosił problem z obudową laptopa Acer 5742G, gdzie podczas czyszczenia doszło do uszkodzenia mocowań śrubek, co wpłynęło na stabilność zawiasu matrycy. W odpowiedziach zaproponowano kilka metod naprawy, w tym przewiercenie obudowy i zastosowanie dłuższych śrubek, a także klejenie epoksydowe z opiłkami plastiku. Użytkownik zdecydował się na zakup nowej obudowy, zamykając temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA