logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

plazma LG 42PX5R - Przygrzewający się moduł Ysus i kolorowe dropy

janomo 14 Maj 2015 22:03 2100 2
REKLAMA
  • #1 14737442
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Matryca PDP42X330001 produkcji Koreańskiej.
    Ysus 6871QYH053B.
    Uszkodzony był hybryd na module Ysus, no i bezpiecznik.
    Wiem że temat był wiele razy poruszany, ale może ktoś coś podpowie jeszcze?
    Zamontowałem STK, sprawdziłem elka - kilka SMD wymieniłem - szczególnie w układzie 15V. Kondensatory impulsowe dokładnie pomierzyłem.
    Po wymianie hybrydy TV uruchamia się ale na większości obrazu są bardzo gęsto czerwone i zielone kropki, tylko z prawej strony obrazu jest ich mało. No i przede wszystkim bardzo grzeją się radiatory od hybrydy i od tranzystorów, tzn. po 5 minutach pracy nie można ich utrzymać dłużej niż 3 sekundy. Radiator na Zsus jest w tym samym czasie delikatnie ciepły ( poniżej 40 stopni ).
    Napięcia sprawdziłem i ustawiłem, Va miał 65V, pisze że to max. - powinno być 60V i takie ustawiłem. 5V miało 5,31V - również ustawiłem.
    Co może być przyczyną takiego grzania się elementów na Ysus? I czy kolorowe dropy mogą mieć coś z tym wspólnego - tzn. chodzi mi o starość/zużycie panela PDP?
    Po tych kilku minutach pracy ( boję się zostawić go włączonego dłużej ) nie widać zmniejszenia się ilości kolorowych dropów.
  • REKLAMA
  • #2 14739000
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Czerwone kropki można poprawić regulująć SET/y, i wymienić elki 10uF, 400V na modułach z przetwornicami DC/DC. Zielone dropy mogą oznaczać starość PDP, ale istnieje wiele innych, możliwych wyjaśnień dlaczego może grzać się sama hybryda, na pewno nie powinna się przegrzewać po odłączeniu matrycy, a jakie jest napięcie V scan, powinno być typowo 120V (mierzone względem gorącej masy) Warto zrobić dalsze pomiary, np. sprawdzenie czy Vs jest stabilne przez cały czas trwania usterki, odłączyć zasilanie od Z sus i porównać bez niego. Na tym module też trzeba wymienić kilka innych kondensatorów smd. Nie należy też ( w ostateczności)zapominać, że Y sus jak i Z sus są sterowane sygnałami z CTRL, które to z kolei będać buforowane dalej wchodzą na bramki IGBT w IPM i on może po prostu źle sterować. Wszystko pokazane jest na ekranie a dla bardziej wprawionego majstra na oscyloskopie, jak kto woli. Plazmy są proste w naprawach gdy wyleci bezpiecznik i padnie tranzystor czy hybryda, ale zaczynają kłopotać w chwili gdy usterki dotyczą jakości obrazu, na szczęście odchodzą już 'do lamusa' :)
  • #3 15495990
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Problemem był nowy hybryd. Usterkę dokładnie zdiagnozowałem gdy trafiła mi się druga taka sama plazma.
REKLAMA