Witam!
Jestem w trakcie naprawy t-con (320AP04S4LV1.8), który posiada przetwornicę MAX17122. Stara przetwornica była uszkodzona (zwarcie w wewnętrznym regulatorze 5V). Po wymianie na nową sytuacja wygląda następująco:
- na wejściach IN,IN2,IN3 - 12V (czyli ok)
- na wyjściu VL - 5V (czyli ok)
- na wyjściu OUTB - 0,3 V (niedobrze)
Zmierzyłem rezystancje:
1. Przy odpiętej cewce L2:
- pomiędzy OUTB a GND - 33 Ω
- pomiędzy OUTB a LX2 - ponad 200 Ω (nie zmierzyłem dokładnie)
2. Przy wpiętej cewce L2:
- pomiędzy OUTB a GND - 16,7 Ω
Ten ostatni pomiar ma wartość dokładnie 2 razy niższą niż przy odpiętej cewce. Więc mogłoby być tak, że zarówno na LX2, jak i na OUTB, jest podobne "zwarcie" o wartości 16,7 Ω, ale przecież samo LX2 (z odpiętą cewką) nie miało zwarcia!
Co o tym myślicie? Dodam, że nie jestem mistrzem w lutowaniu, czy jest możliwe, że uszkodziłem przetwornicę? Czy przyczyny szukać gdzieś indziej?
Poniżej zamieszczam datasheet i "szybki schemat"
PS.
Nie chciałbym znów wylutowywać przetwornicy, bo płytka też jest już dość zmęczona od lutowania.
Jestem w trakcie naprawy t-con (320AP04S4LV1.8), który posiada przetwornicę MAX17122. Stara przetwornica była uszkodzona (zwarcie w wewnętrznym regulatorze 5V). Po wymianie na nową sytuacja wygląda następująco:
- na wejściach IN,IN2,IN3 - 12V (czyli ok)
- na wyjściu VL - 5V (czyli ok)
- na wyjściu OUTB - 0,3 V (niedobrze)
Zmierzyłem rezystancje:
1. Przy odpiętej cewce L2:
- pomiędzy OUTB a GND - 33 Ω
- pomiędzy OUTB a LX2 - ponad 200 Ω (nie zmierzyłem dokładnie)
2. Przy wpiętej cewce L2:
- pomiędzy OUTB a GND - 16,7 Ω
Ten ostatni pomiar ma wartość dokładnie 2 razy niższą niż przy odpiętej cewce. Więc mogłoby być tak, że zarówno na LX2, jak i na OUTB, jest podobne "zwarcie" o wartości 16,7 Ω, ale przecież samo LX2 (z odpiętą cewką) nie miało zwarcia!
Co o tym myślicie? Dodam, że nie jestem mistrzem w lutowaniu, czy jest możliwe, że uszkodziłem przetwornicę? Czy przyczyny szukać gdzieś indziej?
Poniżej zamieszczam datasheet i "szybki schemat"
PS.
Nie chciałbym znów wylutowywać przetwornicy, bo płytka też jest już dość zmęczona od lutowania.