logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon PowerShot SX100 IS - Aparat nie włącza się, co robić?

tomeczeklkr 17 Maj 2015 17:03 3003 9
REKLAMA
  • #1 14700256
    tomeczeklkr
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam, posiadam aparat PowerShot SX100 IS i mam z nim problem taki, że się nie chce włączyć, zero odzewu, z zewnątrz wygląda jak nowy. Pomóżcie co z nim zrobić, czy się opłaca zanosić do serwisu czy juz lepiej jakoś sprzedać na części i kupić nowy. Z góry dzięki :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14700300
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 14772290
    tomeczeklkr
    Poziom 13  
    Obwód między plusem a minusem raczej dobry bo prąd przepływa więc to chyba coś innego. A co z tym czujnikiem zamknięcia klapki, można jakoś samemu sprawdzić czy działa? Uruchomił się ale zaraz wyłączył i wygląda tak jakby obiektyw robił zwarcie tzn wysuwa się i zaraz się wyłącza ale juz obiektyw się nie chowa, po zmianie pozycji aparatu wyłącza się i trzeba go włączyć od nowa, w ustawienia mogę wejść na chwilkę i znów się wyłącza i tak w kółko.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14775181
    Tasslehoff87
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Podczas podglądu zdjęć wszystko śmiga?
    Jeżeli tak, to jak wyżej, jeśli obiektyw ma problem z wysuwem to automatycznie aparat się wyłączy za chwilę. To już wymaga kompletnego rozebrania, robota dla zaawansowanych.
  • REKLAMA
  • #6 14785312
    tomeczeklkr
    Poziom 13  
    Podczas poglądu zdjęć jak się przechyli lekko to od razu się wyłącza a w chwili obecnej obiektyw jest wysunięty(nie schował się), lekko się rusza a chyba nie powinien. Opłaca się go naprawiać czy lepiej sprzedać na części?
  • Pomocny post
    #7 14786074
    Mer_86
    Poziom 16  
    Ocena: 84
    Tasslehoff87 napisał:
    To już wymaga kompletnego rozebrania, robota dla zaawansowanych.

Kolego, jak nie robiłeś tego wcześniej i nie masz dostępu do części, to szkoda czasu, nawet jeśli jesteś wytrawnym majsterkowiczem;) Próbowałem kiedyś ratować SX100 IS, potem jeszcze SX120 IS i za nic nie mogłem tego sprzętu z powrotem uruchomić, zawsze wyrzucało błąd obiektywu.

Jeśli się podejmiesz naprawy, to będę Ci oczywiście kibicował i życzył powodzenia.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 14786827
    Tasslehoff87
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Mer_86 napisał:
    Tasslehoff87 napisał:
    To już wymaga kompletnego rozebrania, robota dla zaawansowanych.

Kolego, jak nie robiłeś tego wcześniej i nie masz dostępu do części, to szkoda czasu, nawet jeśli jesteś wytrawnym majsterkowiczem;) Próbowałem kiedyś ratować SX100 IS, potem jeszcze SX120 IS i za nic nie mogłem tego sprzętu z powrotem uruchomić, zawsze wyrzucało błąd obiektywu.

Jeśli się podejmiesz naprawy, to będę Ci oczywiście kibicował i życzył powodzenia.

Pozdrawiam.

Akurat mogę się pochwalić sukcesem kilku krotnym w naprawach obiektywu. Także wiem co mówię. Oczywiście wszystko zależy od usterki, czego dotyczy, bo są przeróżne.

@tomeczeklkr

Opłacalność już zależy od przywiązania do sprzętu - wartości mentalnej. Na allegro widzę w cenie ok 150zł obiektyw, montują bez dodatkowego kosztu, tylko trzeba pokryć przesyłkę w obie strony. Więc musisz sobie przekalkulować czy warto.
  • #9 14787821
    Mer_86
    Poziom 16  
    Ocena: 84
    Tasslehoff87 napisał:
    Akurat mogę się pochwalić sukcesem kilku krotnym w naprawach obiektywu

No to zazdroszczę wiedzy i umiejętności, mnie akurat przerósł ten sprzęt:)
  • #10 15311469
    tomeczeklkr
    Poziom 13  
    Nieaktualne juz, dzieki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z aparatem Canon PowerShot SX100 IS, który nie włącza się. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie bezpiecznika oraz czujnika zamknięcia klapki, które mogą powodować brak reakcji. Inne możliwe przyczyny to zablokowany obiektyw, co może być spowodowane dostaniem się drobiny piasku. Użytkownik zauważył, że aparat czasami się uruchamia, ale szybko wyłącza, co sugeruje problemy z mechanizmem obiektywu. Wskazano, że naprawa może być skomplikowana i czasochłonna, a opłacalność naprawy zależy od wartości sprzętu dla użytkownika. Niektórzy użytkownicy sugerowali sprzedaż aparatu na części, jeśli naprawa okaże się nieopłacalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA