logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować realistyczny klakson w samochodzie RC sterowanym przez Arduino?

flubber.trip 17 Maj 2015 21:45 1530 3
REKLAMA
  • #1 14701102
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    Witam. Od jakiegoś czasu dla swojego dziecka modyfikuję tanie autko RC, poprzez dodanie oświetlenia, zmiane zasilania itp. Docelowo modelem ma sterować adruino poprzez smartfon. Zdarza nam się wychodzić z autkiem na spacery do parku i tam bywają nieuważni przechodnie, którzy nie zwracają uwagi na jadący pojazd ;) Wpadł mi do głowy pomysł zamontowania w pojeździe klaksonu, lecz niczego co by przypominało dźwięk oryginału nie mogę znaleść. Kiedyś pamiętam jak byłem mału, to miałem autko na kabel z NRD tam był klakson, do złudzenia zarówno wyglądem, zasadą działania jak i brzmieniem przypominał oryginał. Próbowałem różnych konbinacji z głośniczkiem z przyklejonym do membrany sykiem, ale efekt był kiepski.
    Może ktoś wie gdzie takie coś niedrogo (wszak to tylko zabawka dla dziecka) zdobyć, lub jakiś inny patent?
    Do głowy mi wpadł też najtańszy odtwarzacz mp3 + wzmacniacz, ale to już komplikuje układ i zwiększa pobór cennej energii.
  • REKLAMA
  • #2 14701272
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Też się w dzieciństwie bawiłem taką zabawką ale myślę, że lepiej kupić jakąś interaktywną kierownicę zabawkę z sygnałem.
  • REKLAMA
  • #4 14717380
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    Problem rozwiązałem montując elektronikę z takiego otwieracza jak na zdjęciu Jak zamontować realistyczny klakson w samochodzie RC sterowanym przez Arduino?
    Zastosowałem skuteczniejszy głośnik, nagrałem dźwięk pozyskany gdzieś z internetu i działa ;)
REKLAMA