logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG CLX-3305FW - Nie drukuje wszystkiego - pas trasnsmisyjny?

nemore 18 Maj 2015 08:07 2496 12
REKLAMA
  • #1 14701650
    nemore
    Poziom 10  
    Witajcie mam mały problem z drukarką SAMSUNG CLX-3305FW. Problem polega on na tym, że drukuje tylko część treści którą powinien - co pokazuje poniżej na dołączonym zdjęciu, rozebrałem drukarkę i podejrzewam problem stoi po stronie uszkodzonego pasa transmisyjnego. Dochodzę do takiego wniosku, ponieważ gdy obrócę ręcznie chociaż trochę folię od pasa transmisyjnego to już drukuje inną część a tą co pokazuje na zdjęciu poniżej nie.
    Podpowiedzcie mi czy moja diagnoza jest dobra, zaznaczę że w mdz. czasie wyczyściłem całą drukarkę od środka oraz wymieniłem tonery.
    Pozdrawiam. SAMSUNG CLX-3305FW - Nie drukuje wszystkiego - pas trasnsmisyjny?
  • REKLAMA
  • #2 14702222
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14702228
    nemore
    Poziom 10  
    Nie ma zacięcia wydruku, normalnie wydruk przechodzi i taki jak na zdjęciu wydruk uzyskuję ( w sensie nie pełny) na pasie transmisyjnym nic nie ma odbite niestety..
  • #4 14702320
    Imprimarex
    Poziom 24  
    Ocena: 203
    jaki wydruk się uzyskuje drukując kolorowe zdjęcie na całej stronie?
  • #5 14702370
    nemore
    Poziom 10  
    Jak widać, niestety to samo
  • #6 14702394
    Imprimarex
    Poziom 24  
    Przypuszczam, że trzeba wyczyścić szybkę lasera.
  • #7 14702427
    nemore
    Poziom 10  
    Szybkę lasera wyczyściłem w pierwszej kolejności :) Będę się upierał że to uszkodzony jest pas transmisyjny.. bo jak wspominałem ręcznie lekko go przekręce to już będzie drukował inną część, a tą co wcześniej wydrukował już nie drukuje
  • REKLAMA
  • #8 14702552
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 14704334
    nemore
    Poziom 10  
    Bęben światłoczuły przeczyściłem ścierką z mikrofibry. Ogólnie w pracy podjąłem się naprawy tej drukarki nie wiedząc od czego zaczął się w niej problem czy były jakieś przesłanki i "nieplanowanym" uszkodzeniu itd.. Mój współpracownik po prostu powiedział mi że "przestała działać - ale skanować na komputer można ( :XX )

Porobiłęm kilka zacięć, ale nim zrobiłem zacięcia puściłem wydruk 9 stron i każda strona została wydrukowana dokładnie w tym samym momencie ( co widać na zdjęciu )
    Następnie podczas wydruku tego samego pliku 9 stron, zaciąłem papier.
    Co zauważyłem?
    Na Pasie transmisyjnym no jest tylko część wydruku narzucona co widać na zdjęciu poniżej, a na bębnie światło czułym widać tylko niebieskie "ramki z exela"
    Aby się upewnić jeszcze raz wykonałem wydruk tym razem raport konfiguracji drukarki:
    Tuż przed tym wydrukiem zrobiłem również zacięcie ( na drukowaniu raportu ) i na bębnie światłoczułym niestety nic nie ma co ma drukować analogicznie na pasie transmisyjnym.
  • #10 14704446
    Imprimarex
    Poziom 24  
    Proszę o wydrukowanie całej czarnej kartki
  • #11 14704497
    nemore
    Poziom 10  
    Chyba teraz się upewniłem że uszkodzony jest bęben światłoczuły.. dokładnie od środka paska do środka paska jest 190mm.

poniżej podaję fotki z wydruku całej strony na czarno.
    SAMSUNG CLX-3305FW - Nie drukuje wszystkiego - pas trasnsmisyjny? SAMSUNG CLX-3305FW - Nie drukuje wszystkiego - pas trasnsmisyjny?
  • #12 14704536
    Imprimarex
    Poziom 24  
    Masz rację, że to bęben.
    Proponuję przeczyścić wałek bębna alkoholem i zobaczyć czy coś pomoże. Alkohol ma odparować i dopiero montujemy bęben w drukarce.
  • #13 14704664
    nemore
    Poziom 10  
    Niestety po przemyciu ani troszkę lepiej.. zero poprawy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką SAMSUNG CLX-3305FW, która drukuje tylko część treści. Po rozebraniu urządzenia podejrzewa uszkodzenie pasa transmisyjnego, ponieważ po ręcznym obrocie pasa drukarka zmienia wydrukowaną część. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie bębna światłoczułego oraz czyszczenie wałka bębna. Użytkownik potwierdza, że bęben został wyczyszczony, ale problem nadal występuje. Po dalszych testach, w tym wydruku czarnej kartki, użytkownik stwierdza, że bęben światłoczuły może być uszkodzony, co potwierdzają inni uczestnicy, sugerując dalsze czyszczenie alkoholem, które jednak nie przynosi poprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA